Bramborovo-kakaový dort
Mnoho receptů obsahuje zbytečně moc přidaného cukru a tuku na pečení, zatímco proteinů je v nich minimum. Přitom sladkou chuť lze zajistit například ovocem, čekankovým sirupem nebo přírodními sladidly. O vláčnost se zase postará zelenina a ovoce. A co víc, takový desert si vychutnají i ti, kteří nemusí lepek.
Ingredience:
- 200 g brambor (uvařené, jemně nastrouhané)
- 1 kostka natural tofu
- 2 lžíce kvalitního holandského kakaa
- 1 citron (kůra i šťáva)
- Lžička vanilky
- 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 120 g cukru (pro diabetiky či lidi v redukci: lze nahradit 2–3 lžičkami natural stévie dle vašich preferencí)
- 1 sáček vanilkového cukru
- Kokos a tuk na vysypání formy
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. Smíchejte žloutky s cukrem/stévií a citronovou kůrou do jemně nadýchané pěny. Citronovou šťávu s tofu a brambory vložte do mixéru a umixujte do hladka. Obě směsi smíchejte a nakonec přidejte proseté kakao. Hmotu vylejte do předem vymaštěné a kokosem vysypané formy. Pečte, dokud se povrch nezpevní.
Zatímco se dort peče, vyšlehejte z bílků tuhý sníh, který naneste vidličkou na hotový, ještě teplý dort. Posypte vanilkovým cukrem a nechte v troubě lehce zrůžovět. Dort je vždy nejlepší následující den, kdy jsou všechny ingredience proleželé a krásně se snoubí v symfonii chutí.
TIP: Nebojte se část brambor nahradit dýňovým pyré. Dort si zachová svoji konzistenci (bude-li pyré dostatečně husté) a přitom spotřebujete zásobu skvělých plodů ze zahrádky.
Jíte rádi zdravě? Pak jste náš člověk. Pojištění Mutumutu je pro lidi, co se o sebe starají od A do Z. Sportují, nekouří, chodí pravidelně na lékařské kontroly. Oni se o sebe starají, my je za to odměníme. Vrátíme jim zpět až 30 % z ceny pojištění.