Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Avokádo: nejtlustší ovoce pod sluncem

Čtení na 4 min

Avokádo: nejtlustší ovoce pod sluncem

Po toulkách supermarkety snad každý narazil na podivně vyhlížející zelenou kouli připomínající zmenšeninu dračího vejce. Avokádo sice lidské oko nepřitáhne tak, jako to umí kdejaká bobulka, zato vše kompenzuje jedinečnou chutí. A také složením. Obrovský obsah tuků z něj dělá nejtlustší ovoce na Zemi. A právě proto si zaslouží místo na našem jídelníčku.

Kdysi dávno, před zhruba deseti tisíci lety, v oblasti Střední Ameriky objevily první mezoamerické kmeny v hlubokých lesích stromy osypané zeleným ovocem. Plodina ihned zaujala místo v jejich stravovacím plánu. Natolik je oslnila, že se tehdejší civilizace rozhodly vytvořit si vlastní sady, aby nemusely neustále putovat do temných zákoutí divočiny. Nějakou tu chvíli, asi pět tisíc let, se lidé spokojili s divokou odrůdou. Avšak mezi rokem 4000 a 2800 před naším letopočtem se podle vědců začalo se šlechtěním avokáda.

Kouzelné varle a reinkarnace

Jak už to u našich předchůdců bývá, populární potravina nebyla pouze potravinou. Navazovala na sebe všelijaké magické vlastnosti a mýty. Avokádo bylo vnímáno především jako symbol plodnosti, proto mu také staří Aztékové říkali āhuacatl. Což v přímém překladu překvapivě znamená varle. Někteří Mayové pro změnu věřili, že když zemřete, vrátíte se zpět v podobě ovocné dřeviny. Ale pouze pokud jste v životě něco znamenali. Jeden z takových kouzelných stromů byl právě hruškovec přelahodný, laicky avokádovník. Právě proto si nechali panovníci sázet hruškovce do vlastních zahrad.

Z obchodních lodí až do supermarketu

A jak se plodiny dostaly až k nám? Šlo o objev nechvalně známých španělských flotil z dob velkých mořeplaveckých objevů. Od 16. století, podobně jako mnoho dalších exotických plodin včetně brambor, se avokádo objevovalo na hodovních stolech aristokratů. Obyčejný smrtelník si však jen těžko mohl něco takového dovolit. Na to si musel ještě pár století počkat. Ale co bylo, bylo.

 

Dnes si lze avokádo pořídit téměř v jakémkoliv supermarketu za relativně nízkou cenu, zhruba třicet korun. Pokud však budete chtít ovoce v co nejvyšší kvalitě, trochu si připlatíte. Ve specializovaných obchodech se momentálně dá avokádo v bio kvalitě pořídit okolo sedmdesáti korun. A proč byste si vůbec měli ovoce plodnosti kupovat?

Vitaminová přírodní bomba

Určitě ne kvůli přání mít velkou rodinu. Ale kvůli živinám a specifické chuti zcela jistě. Standardní avokádo (200 g) obsahuje téměř 50 g přírodních tuků, z toho většinu mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají tělu regulovat cholesterol v krvi. Dále je bohaté na proteiny, aminokyseliny a celou řadu vitaminů a stopových prvků, kterým zcela jasně vévodí železo a B6. K čemu tohle všechno vědět? Běžnou praxí je, že pokud doktor stanoví nedostatek konkrétních látek v těle, sahá se především po vitaminových tabletkách z lékárny. Jenže hladinu vitaminů lze doplňovat především pomocí běžně dostupných potravin. Navíc prášky nedokážou to, co dovede dobře upravené ovoce a zelenina. Jak se tak říká, láska prochází žaludkem. A to doslova. Při konzumaci lahodného zdravého pokrmu mozek vyplavuje hormon štěstí serotonin. A avokádo k takovým pokrmům rozhodně patří.

Do břicha i na obličej

A jak to slavné avokádo chutná? Opravdu lehce sladké, s nádechem citronu. Musí být ovšem dostatečně uzrálé. Jinak vše přebíjí nepříjemná hořkost. Díky velmi jemné konzistenci se používá i jako náhražka másla. Avokádo se prostě hezky namaže na opečený toust, případně na klasický český chleba, a posype špetkou soli a pepře. Určitě si najde své místo v jakémkoliv salátu, který máte v oblibě.

 

Nejikoništějším pokrmem spojeným se zeleným ovocem je mexické guacamole – pasta, která nejvíce ladí s tortillou. Kdyby vám náhodou chuť avokáda nesedla, najdete pro něj i jiné využití – kosmetiku. Mastné kyseliny pomáhají obnovovat poničenou suchou pokožku. Takže místo toho, aby ovoce putovalo do koše, raději ho pořádně rozmačkat a šup s ním na obličej. Tak či tak si vaše tělo bude s avokádem notovat.

 

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.