Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

4 triky, jak vás zima zbaví pneumatik

Čtení na 4 min

4 triky, jak vás zima zbaví pneumatik

Sport a pohyb je skvělá věc pro zdraví. Posilujeme svaly, vyrábíme hormony štěstí a spalujeme i malinko víc energie, než když jsme v klidu. Jak to, že jen malinko?

Jednoduše proto, že vaše tělo spálí obrovské množství energie na volnoběh. Ten parametr se jmenuje bazální metabolismus (BMR) a je to množství energie, kterou tělo potřebuje jen na to, abyste zvládli sedět na gauči a přepínat mezi Netflixem a HBO. Naprázdno vaše tělo „žere“ prostě moc. Vzpomeňte si na klasický mýtus o tom, že využíváme jen malou část mozku. Dnes už víme, že ve skutečnosti je rozdíl v příkonu mezi „klidovým“ stavem mozku a tím, že se snažíme spočítat nejtěžší matematický příklad na světě, jen několik málo procent. Člověk totiž vůbec neumí přepnout do stavu standby, tedy klidového stavu s minimální spotřebou jako některá zvířata třeba při zimním spánku. Zklidní se, zpomalí a nakonec sníží i svou tělesnou teplotu. Ale v dnešní době nadbytku toho můžeme využít, otočit to a uměle svou spotřebu zvýšit.

Lidské tělo spálí obrovské množství energie na volnoběh.

Hubnutí a zima jdou ruku v ruce

Podle výživového odborníka Timothyho Ferrisse (kniha Čtyřhodinové tělo) je dokonce pro náš výdej energie teplota okolního prostředí stejně významná jako pohyb. Záměrným podchlazováním tak můžete obrovsky zvýšit vaši spotřebu neboli spalování. Ferris shazování tuku řeší několika způsoby. Tady je pár jeho triků:

  • Každý den hned po probuzení vypijte půl litru ledové vody na prázdný žaludek (ano, příznivci čínské medicíny teď pláčou). Váš klidový energetický výdej se zvýší až o 30 %. Nízkosacharidovou snídani si dejte až půl hodiny potom.
  • Před snídaní a/nebo před spaním si dejte 5- až 10minutovou studenou sprchu. Začněte 1–2 minuty teplou sprchou, pak vypněte vodu, namydlete se a ukončete to opět studenou vodou. Bude vám to tak dlouho protivné, až si na to jednou zvyknete.
  • Můžete i přitvrdit a předchozí trik se sprchou posílit na 20minutovou koupel, která ve vás vyvolá třes. Ferris ještě půl hodiny před tím slupne přípravek cayenne obsahující kapsaicin, tedy látku, kterou obsahuje i chilli. To se ale nedoporučuje na lačný žaludek. Věřte, že ta bolest za štíhlost nestojí.
  • Poslední z chladových triků je, že si večer u telky položíte na 20 minut na ramena nebo krk pytlík s ledem. Samozřejmě, jako u všech těchto podchlazovacích procedur musíte být v tu chvíli naprosto zdraví.
Plaváním ve studené vodě můžete spálit až 4× víc tuku než obvykle.

Tohle vše jsou domácí podchlazovací triky. Pokud je chcete aplikovat i u sportu, nejpraktičtější je plavání ve studené vodě. To můžete spálit až 4× víc tuku než obvykle. Opravdu. Jestli se vám to nezdá, řekneme to jinak: uběhnutím maratonu můžete sice spálit krásných 11 tisíc kilojoulů, ale stačí 4 hodiny v bazénu ve vodě o teplotě 28 stupňů, a můžete vydat i 17 tisíc. Voda totiž skvěle odvádí teplo a naše tělo potřebuje topit.

Jak moc je zima nebo chlad zdravý?

Samozřejmě obrovsky. Všichni víme, jak české přetopené tramvaje a byty a zpohodlnělý životní styl bývalého východního bloku jen zabijí naše zdraví. Když pak na Vánoce přijedete do Londýna nebo Lisabonu a místní, co ani neznají topení, se jen vysmívají vaší rýmičce.

Chlad navíc zvyšuje odolnost proti depresi, strachu i únavě. Urychlením metabolismu si taky zlepšíme hojení ran, regeneraci svalů i pozůstatky zánětů.

Každý den hned po probuzení vypijte půl litru ledové vody na prázdný žaludek.

A sport tedy nepotřebuju?

Samozřejmě, chlazení vás možná zeštíhlí, ale stále budete rozkydlá brambora. Pro své zdraví potřebujete především pohyb. Chlad je nejlepší střídat s fyzicky náročnými aktivitami. Je tedy čas vyrazit na procházku. A moc si toho na sebe neberte.

 

Mutumutu podporujeme ty, kteří zkouší nové věci, aby vylepšili své zdraví. Ať už se noří do ledových koupelí nebo potí ve fitku. Za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.