Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Kolik uběhnete na jeden řízek?

Čtení na 5 min

Kolik uběhnete na jeden řízek?

Jaké je nejekologičtější palivo na světě: elektřina, nebo vodík? Kdepak, přece jídlo! Spočítali jsme oblíbené české potraviny a to, jak daleko se na ně dostanete. Víte, kolik řízků potřebujete na cestu do Benátek?

Dneska je v módě strašit kaloriemi v jídle. Ale tenhle novodobý problém máme jen díky našemu celoživotnímu sezení na zadku. Náš organismus potřebuje energii a lační po ní. Stejně jako Tesla, která se jen klepe na to, až ji připojíte do sítě, vaše tělo se nemůže dočkat své dávky tuků a cukrů. A je to v pořádku. Chyba není v jídle, ale v nedostatku pohybu. A co když to tedy otočíme a přistoupíme k tomu pozitivně? Jak moc je potřeba dobíjet naše tělesné baterky, abychom se někam dostali? Vždyť jídlo je nejekologičtější palivo světa.

Kolik naše tělo spálí na 100 km? Tady je naše tabulka a hned pod ní to vysvětlíme:

Na 100 km běhu spotřebujete 7 řízků s kaší = 6× koprovka s knedlíkem = 15 big maců = pouhé 3,5 smažáku s hranolky a majonézou!

Na běh z Prahy do Benátek (720 km) si zabalte 51 kuřecích řízků s kaší. Nepočítáme ale s odpočinkem a spánkem, takže v reálu to bude o něco víc na tyto lelkovací pauzy. Mimochodem co se týká různých typů paliva, největší nálož je smažák s hranolky a majonézou. A když si dáte smažený hermelín, je to ještě o něco víc. Je to dokonce ještě o něco větší raketa než vepřový řízek.

Na běh z Prahy do Benátek (720 km) si zabalte 51 kuřecích řízků s kaší.

Z tabulky to možná není na první pohled vidět, ale funguje tady jeden fenomén, kterému se říká paradox chůze. Jde o to, že při extrémnějším sportu sice krátkodobě vydáte větší porci energie, ale vůbec to nic nevypovídá o typu energetických surovin, které si na tu makačku tělo spotřebuje. Jestli se krmí spíš z tuků, nebo sacharidů.

Abyste efektivně hubli a zároveň posilovali fyzičku, potřebujete aktivitu, která potrvá o něco déle… Třeba chůzi.

Je to docela složitá kombinace tepové frekvence, věku, vaší kondice a spousty dalších faktorů. Hodně zjednodušeně řečeno ale, čím déle aktivita trvá, tím spíš spalujete tuky, a ne sacharidy. Když si dáte každý den kondiční běh 3 km, vaše fyzička půjde sice skvěle nahoru, ale s váhou to nic neudělá. Po tak krátkou dobu spalujete skoro jen sacharidy. Potřebujete aktivitu, která potrvá o něco déle… Třeba chůzi. A alespoň 6000 kroků denně (asi 4,5 kilometru). Do krve se vám tak navíc vyplavuje spousta „optimistických“ hormonů, takže i tak zdánlivě slabá a zbytečná aktivita stojí opravdu za to.

A kolik teda čeho spálím?

Ta první tabulka bylo logaritmické zobrazení, abyste vůbec ve společném grafu něco viděli. Teď to samé v lineárním zobrazení a jen řízky. Všimněte si plavání:

Někdy je pomalý pohyb efektivnější než rychlý.

Srovnáváme tu pomalý plavecký styl prsa à la paní Radová a sportovní vytrénovaný kraul závodníka. Když jste namakaní, spálíte toho mnohem méně. Paní Radová je mnohem méně efektivní. Na 100 kilometrech plavání ale zhubne o 380 tisíc kuřecích řízků s kaší víc než průměrný okresní Michael Phelps. Chvála pomalému pohybu!

Paní Radová zhubne na 100 kilometrech plavání o 380 tisíc kuřecích řízků s kaší, víc než průměrný okresní Michael Phelps.

A nezapomeňte taky připočítat faktor chladu. Proto když jedete surfovat do Atlantiku, jste tak vyřízení. Jistě, bojujete s rozbitým swellem a onshorem, takže už jen napádlovat na lineup vyžaduje spoustu energie. Ale teprve samotná studená voda vás vysává jako Dyson. Takže jestli chcete zhubnout, zapomeňte na Bali a vyrazte do Hossegoru 🙂

Je to ta jediná kilojoulová pravda?

Tohle všechno je samozřejmě velice zjednodušené. Jsou dramatické rozdíly v účinnosti spalovaní našich individuálních těl. Úplně jinou účinnost má zdravý člověk a jinou člověk, který se zrovna doléčil antibiotiky a má „vymlácenou“ střevní mikroflóru. Naše střevní bakterie totiž vytvářejí bílkoviny, které pomáhají rozkládat složitější cukry a škroby. A když není čím rozkládat, potrava projde dál „bez povšimnutí“”. Ale jako dietu antibiotika nepoužívejte, to už snad raději tasemnici 🙂

My jdeme radši na výlet.

Letní počasí je ideální na dlouhé výlety.

 

Nebráníme vám dát si řízek, smažák, bramborák nebo jinou prasárničku. Není ale od věci ten vysoký příjem kalorií je proto dobré zase spálit. Ideálně sportem, sexem nebo vytrvalou chůzí. V Mutumutu podporujeme ty, kteří se o sebe starají. Radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.