Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Filmová šestka, která vás dokope k pohybu

Čtení na 6 min

Filmová šestka, která vás dokope k pohybu

Taky se vám někdy něco podobného stává? Volným krokem se vracíte domů, letní slunce a vidina víkendu vás nabíjejí energií a před vámi stojí důležitý úkol jak pro Rockyho Balbou – vyšlápnout si schody do další ulice. V hlavě se vám rozezní fanfáry, zrychlíte a do popěvku Gonna Fly Now vyběhnete na vrchol, kde po vzoru nejznámějšího fiktivního boxera triumfálně zvednete ruce nad hlavu a poskočíte si… Nebo si to aspoň představujete, protože na sobě zrovna nemáte tepláky. A co z toho plyne? Že některé filmy i ty největší televizní povaleče můžou pořádně rozhýbat. Tady je výběr těch, které vyhnaly do lesů i na tenisové kurty naši redakci.

Forrest Gump

„A od té chvíle už jsem stále jen utíkal. Já netušil, že je to k něčemu dobrý…“ Není třeba dlouhého představování. Tahle klasika s Tomem Hanksem v hlavní roli nikdy neomrzí, pobaví, dojme a některé i zvedne ze židle a donutí natáhnout staré tenisky. Na tolik pestrých dobrodružství bychom potřebovali více životů, na běhání po vzoru Gumpa nám však stačí právě ten jeden pár bot. Nemusíte uběhnout tisíce kilometrů, přesto se najdou odvážlivci, kteří chtějí urazit stejnou trasu napříč Spojenými státy. Podařilo se to anglickému lékaři Robu Popeovi, který do toho šlápl v roce 2016 a svou výzvu dokončil o dva roky později. V nohách měl už přes 15 tisíc mil a na kontě více než 30 tisíc liber, které věnoval dvěma charitativním organizacím – The World Wildlife Fund a Peace Direct. 

Že baseball není jenom pro muže dokazují Geena Davis a Madona ve filmu Velké vítězství z roku 1992.

Velké vítězství

Že baseball není pro dámičky? Tak se podívejte na Velké vítězství z roku 1992 s půvabnou Geenou Davis, Madonnou a Tomem Hanksem. Zatímco muži narukovali v roce 1943 do války, více než desítka hospodyněk vzala baseballové pálky a rukavice do vlastních rukou a přes počáteční předsudky a nedůvěru si získala baseballový svět. Až to dokoukáte, sami si budete chtít zkusit odpálit pár homerunů. Proč ne! I u nás se najdou baseballová a softballová hřiště a zahrát si můžete i na louce nebo v parku – mety si vyrobíte z kartonu a na pálku stačí jakékoli dřevo, teď už jen sehnat spoluhráče a soupeře.

Borg/McEnroe

Možná si říkáte, co by mohlo být zajímavého na filmu o tenisu, když je to nuda i naživo (samozřejmě jak pro koho, mně se u sledování Wimbledonu dobře žehlí). Tenhle film je ale napínavý do posledního tenisáku, a u některých servisů budete na gauči dokonce nadskakovat. Připomeňte si legendy švédských a amerických kurtů a velké rivaly 70. a 80. let, chladného a soustředěného Björna Borga a věčně vybuchujícího Johna McEnroa. Po závěrečném finále Wimbledonu oprášíte staré rakety a taky si půjdete plácnout o zeď – téměř všechny tenisové legendy tak přece jen začínaly!

Film Borg/ McEnroe je napínavý do posledního tenisáku.

Vyfič! 

Banda tvrdých holek v nebezpečně krátkých sukních a šortkách, s chrániči na zuby a kolečkovými bruslemi. To není dámská jízda ve Stromovce, ale skutečné roller derby v režii Drew Barrymore, která se toho nebála a boty na kolečkách nazula taky. Do hlavní role téhle „holčičí komedie“ obsadila drsně půvabnou Ellen Page, s níž se přesunete z trapných amerických soutěží krásy do arény, ve které stříká pot, krev a sex-appeal. Možná je to trochu silnější šálek kávy pro příležitostné inlajnery, nicméně určitě se najdou tací, které tenhle netradiční sport nadchne a budou jej chtít zkusit. Pak ale POZOR, spíš než v parku srážejte okolní bruslaře ve skutečném oválu – roller derby totiž není fiktivní sport, můžete se mu věnovat i v Česku, stačí jen nažhavit sítě a mrknout třeba sem: www.roller-derby.cz

Battle

Jestli se u nějakého pohybu chcete pořádně zapotit, protáhnout a posílit (a někdy i natáhnout) každičký sval, a ještě s tím zabodovat u svého vyvoleného nebo vyvolené, pak se kromě pořádné šmajchlovačky pusťte do tance. A jestli potřebujete nejdřív nakopnout, zjistit, jak se to vůbec dělá, zazávidět a najít si svůj taneční styl, pak si pusťte norský taneční film Battle. Od tohoto filmového žánru nesmíte čekat nic hlubokého – vždycky je tam holka z lepší společnosti, která dře, aby se vyšvihla v baletu nebo scénickém tanci, a pak samozřejmě kluk z předměstí, který si své volné chvíle krátí street dancem a po večerech se účastní tanečních battlů. A víte, jak to skončí? Začnete chodit na taneční kurzy nebo si zakřepčíte před zrcadlem.

Famfrpál není jen filmovou záležitostí. Košťata má každý, lítat můžete po zemi a zlatonku pověsíte za trenky protihráče.

Harry Potter od prvního do posledního dílu

A teď si říkáte, že jsme se už vážně zbláznili. Vždyť v Bradavicích se hraje jenom famfrpál, a to ještě s košťaty ve vzduchu a s okřídleným míčkem. O to jednodušší je tenhle sport ve skutečnosti. Košťata má každý, lítat budete po zemi a zlatonku pověsíte za trenky protihráče. V Česku už máme dokonce famfrpálovou asociaci (www.famfrpal.cz), takže žádná konina, ale vrcholový sport! Jdu si pustit Ohnivý pohár a vyleštit koště, ať na hřišti dobře mete…

Mutumutu podporuje ty, kteří žijí aktivně a nebojí se zkusit něco nového, ať už popadnete koště a vrhnete se na famfrpál, nebo nahodíte tepláky a zuřivě vyběhnete schody směrem do kanceláře. Za radost ze sportu vás navíc odměníme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.