Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

5 mýtů o životním pojištění a pár pravd k tomu

Čtení na 7 min
5 mýtů o životním pojištění a pár pravd k tomu.

5 mýtů o životním pojištění a pár pravd k tomu

Mýtů kolem životního pojištění koluje hodně. Má krýt co nejvíc případů, má spoustu výluk a nevyplatí se, protože nakonec stejně žádné peníze neuvidíme. Že tomu tak není, dokazuje nejen online životní pojištění Mutumutu. Mrkněte na mýty o pojištění a na pravdy, které je vyvracejí.

Mýtus: Životní pojištění se má vyplatit

„Když měsíčně platím, mělo by se mi to nějak vrátit. Třeba když mám 2x do roka chřipku, chtěl(a) bych na tom aspoň vydělat.“

Pravda: Nevyplatí se a je to dobře

Životní pojištění nemá sloužit k výdělku, ale k jištění před vážnými riziky. To, že se životní pojištění nevyplatí, je vlastně dobře. Protože pokud z něj dostanete víc, než jste vložili, znamená to, že vás potkalo neštěstí. A tehdy z pojištění získáte mnohem víc peněz, než jste za něj zatím zaplatili.

Kalkulovat, jestli se vám „vyplatí“ zaplacené peníze, nedává smysl. Je to podobné jako s cestovním pojištěním, kde vás propočítávání vložených a pravděpodobně získaných peněz ani nenapadne. To si zařizujete, abyste se vyhnuli výdajům, které budou nad vaše možnosti. A životní pojištění má mít přesně stejnou funkci.

Proto dává smysl se pojistit na to důležité a nepojišťovat si blbosti.

Určitě ze svých úspor útahnete týden rýmičky nebo zlomený malíček. Když se ale třeba stanete invalidním, bude vás to stát v průměru 800 tisíc hned zpočátku a další tisíce za ušlý příjem – celkově se tedy bavíme v řádu milionů. A to už z vlastních zdrojů zvládne málokdo. Je to podobné, jako když si doma sami vyměníte žárovku a nevoláte kvůli tomu opraváře. Na rozbitý kotel už ale telefon zvednete a necháte to na odborníkovi.

Životko nemá sloužit k výdělku, ale k jištění před vážnými riziky.Životní pojištění nemá sloužit k výdělku, ale k jištění před vážnými riziky.

Mýtus: V životním pojištění jsou jen samé kličky a výluky

„Pojišťovny mají desítky výluk, díky kterým nemusí lidem platit. Vždycky si něco najdou. Do diagnóz je tím pádem těžké se trefit.“

Pravda: Ne u všech životních pojištění

Tohle je pravda. Ale neplatí to pro všechna pojištění. Životní pojištění Mutumutu má výluk jen 8 (oproti běžným 40) a nebojí se je ukázat. Navíc dávají smysl: pokud by třeba pojištění krylo nemoci spojené s alkoholem nebo extrémní sporty, přitáhlo by to jen víc lidí, kteří jdou riziku naproti, a těm, kteří neriskují, by to pojištění zbytečně zdražovalo.

Mýtus: Stačí mít peníze bokem

„Než bych si platil(a) životní pojištění, budu si radši dávat peníze bokem pro případ, že by se něco stalo.“

Pravda: Na tohle nenašetříte

Peníze bokem jsou dobré jako polštář v případě drobných problémů. Mít našetřeno na 2–3 měsíce určitě neuškodí. Ostatně proto nabízíme pojištění pracovní neschopnosti až od 30. nebo 60. dne.

Nechceme malovat čerta na zeď, ale co když vás postihne vážná nemoc a skončíte s dlouhodobými následky? Nebo se vybouráte? Navíc třeba už po pár měsících, co jste s odkládáním peněz začali? Pak vám naspořené prostředky dojdou dřív, než se nadějete. Jen pro představu: průměrné počáteční náklady při invaliditě na úpravu bydlení a nákup pomůcek jsou 800 tisíc korun. U zaměstnanců, kteří pobírají 20 tisíc měsíčně čistého, se příjmy v případě invalidity sníží asi o 6500 Kč měsíčně, což po 10 letech dělá 1,5 milionu korun.

Další mýtus: Stačí mít peníze bokem. Nestačí.
Další mýtus: Stačí mít peníze bokem. Nestačí.

 

Mýtus: Bez investiční složky to nemá cenu

„Každé správné životní pojištění by mělo mít investiční složku, abych neplatil(a) jen tak. Chci z toho něco dostat, když se mi nic nestane.“

Pravda: Existují lepší možnosti, jak investovat

Pokud si platíte například 1000 Kč za životní pojištění s investiční složkou, část jde na rizikové pojištění a část na investici. Kolik jde na vaši ochranu a kolik na investování, najdete ve své pojistné smlouvě.

Dejme tomu, že by to bylo na půl. Znamenalo by to, že jen 500 Kč jde na pojištění vašeho zdraví a života a zbylých 500 Kč necháváte pojišťovně a ona je podle svého uvážení investuje. Na konci pojištění, dejme tomu za 20 let, vám pojišťovna podíl z investování vyplatí.

Problém je, že investici nemáte pod kontrolou a peníze takhle investované nemůžete vybrat, kdy potřebujete. Leda byste pojištění ukončili. Když k tomu sečtete všechny poplatky, které pojišťovna účtuje měsíčně, uděláte líp, když na investici využijete produkty k tomu určené – třeba fondy nebo akcie.

Když si s promokódem, který najdete v Mutumutu aplikaci, založíte profil na investiční platformě Fondee, získáte navíc dárek! Dostanete 2000 Kč na váš investorský účet. Prostě aby vám ty začátky šly snáz.

Bez investiční složky to nemá cenu? Mýtus. Věřte, že existují lepší možnosti, jak investovat.
Bez investiční složky to nemá cenu? Mýtus. Věřte, že existují lepší možnosti, jak investovat.

Mýtus: Životní pojištění má krýt co nejvíc případů

„Životní pojištění má krýt všechno, od chřipky po rakovinu. Takže i ty případy, kdy nebudu moct pracovat jen pár dní.“

Pravda: Hlavní je mít pojištěné to důležité

Jak už jsme psali, lepší je pojišťovat si jen závažné případy. U těch ale chcete mít ošetřeno co nejvíc situací, které můžou nastat. Takže nemusíte být pojištění pro případ pracovní neschopnosti od patnáctého dne, stačí třeba od třicátého nebo šedesátého dne. Pokud se vzdáte pojištění drobných bolístek, ušetříte – pojištění, která kryjí i zmíněnou chřipku bývají pak obecně dražší. Jestli ale budete mimo práci dlouho, oceníte životní pojištění, které má kvalitní krytí. To naše je určeno právě pro případy, kdy vám dojdou naspořené rezervy.

Zkontrolujte si, že i vaše životní pojištění kryje třeba bolesti zad, všechny psychické choroby i rakoviny, nemoci oběhové soustavy a úrazy.

V Mutumutu máme nejen férové podmínky, ještě vás k tomu odměníme za zdravý životní styl. Stačí, když semtam sportujete, nekouříte a chodíte na pravidelné lékařské prohlídky. Za to vám vrátíme až 30 % z ceny pojistného zpět.

 

Za zdravý životní styl vás v Mutumutu odměníme.
Za zdravý životní styl vás v Mutumutu odměníme.

 

Máte pocit, že stále existuje pár mýtů o životním pojištění, které jsme nevyvrátili? Doporučujeme mrknout ještě na tenhle článek.