Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Nemáte čas sportovat kvůli práci? Výmluvy

Čtení na 6 min

Nemáte čas sportovat kvůli práci? Výmluvy

Ráno do práce, předtím děti do školy, dopoledne lavina porad a e-mailů, rychlý oběd, schůzky s klienty, zase e-maily a ještě pracovní večeře. Nebo něco podobného. A pak rychle domů za dětmi, aby vás nepřestaly poznávat. Nedokážete si v tom kolotoči najít čas na sport? Když se chce, všechno jde.

Jde to, ale rozhodně se neobejdete bez kapky pevné vůle. Z motivačních důvodů si tedy pojďme zopakovat, že sport vám pomůže udržet si zdravou váhu a zlepší vám náladu i spánek. Funguje navíc i jako prevence proti chronickým onemocněním – jak těm méně vážným, tak i smrtelně nebezpečným jako třeba rakovina nebo infarkt. Taky bychom neměli zapomenout, že tělesná aktivita vede ke spokojenějšímu sexuálnímu životu. Jakože bohatšímu, abyste rozuměli. A to v jakémkoli věku, což potvrdila spousta studií. 

Jenže jak si teda najít čas, když většinu dní nevíte, kam dřív skočit? Čtěte!

Cvičte místo oběda

Experti doporučují týdně alespoň 75 minut intenzivního cvičení nebo 150 minut méně náročné fyzické aktivity. Pokud si tedy půjdete místo oběda zaběhat, stačí vám v pracovní dny 15 minut a v zásadě máte splněno. A ve zbylé čtvrthodině si zvládnete přinést oběd a ještě se osprchovat. Nikde přece není napsáno, že byste si oběd nemohli dát v práci u počítače. Nemáte v práci sprchu? Nevadí. Stačí si polední jídlo obstarat rychlou chůzí a rázem jste svému tělu dopřáli půlhodinu aktivity, kterou leckdo považuje za nejzdravější, protože rozproudí krev, a přitom nijak nehuntuje tělo.

Sportujte před prací                                

Ano, každá minuta spánku je drahá. Ale donuťte se aspoň jednou dojít si ráno zaplavat, zaběhat, zaboxovat, protáhnout si tělo na zumbě nebo na józe. Za prvé na sebe budete pyšní a za druhé se můžete vsadit, že vám vlna vyplavených endorfinů pořádně zlepší náladu i pracovní výkon. No, nebo aspoň trochu. Myslete na to, až budete mít příště cukání posunout si budíka a místo cvičení spát. Ranní cvičení je prostě krása.

Do práce začal na kole jezdit i náš zákazník Honza Slanina. Za rok shodil 15 kg. A pak, že to nejde. Respekt!

Do práce na kole nebo pěšky

Způsob, jakým se dostáváte do práce, vám může ke zdravějšímu životnímu stylu pomoct opravdu hodně. Zkuste kolo nebo dokonce běh. Pokud je zase problém se sprchou a nechcete se v kanclu přilepit ke stolu, jeďte tedy tou zpropadenou MHD. Vystupte ale vždycky aspoň o něco dřív a zbytek dojděte. A když už to teda nejde jinak a vážně musíte použít auto, najděte si aspoň místo k parkování trochu z ruky, ať se protáhnete. Pár stovek metrů se taky počítá.

Dávejte si cvičení do kalendáře

Jako máte v kalendáři schůzky a úkoly, zapisujte si tam i časy, kdy plánujete sport. Tedy pokud s tím nebude mít problém šéf. Nejen, že se o tom v době sdílených kalendářů dozví i vaši kolegové a nebudou vám na daný čas ládovat schůzky, ale taky vás to bude motivovat závazek dodržet. Mimochodem nejmenovaný zahraniční státník měl každé úterý od šesti v programu BB. Mudrovalo se, jestli to je nějaká slavná milenka, ale dlouholetí spolupracovníci věděli, že v úterý ráno je prostě basket. A žádná jednání ani audience nepřipadají v úvahu. 

Najděte si parťáka

Ve dvou se to lépe táhne praví staré pořekadlo. A u cvičení to platí dvojnásob. Sportovat s někým je vždy zábavnější. Navíc se naplánovaný sport hůře ruší. Kromě toho se můžete vzájemně hecovat. A to i v případě, že váš partner je fyzicky zdatnější. Máloco motivuje víc, než když chcete někoho překonat. No a jestli jste ten výkonnější vy, pak se můžete z parťákových pokroků radovat dvojnásob. 

Nevíte, kdy bude čas trochu se protáhnout? Mějte věci na sport vždycky s sebou a využijte každou pauzu.

Věci na převlečení vždy s sebou

Nikdy nevíte, kdy a kdo vám na poslední chvíli zruší schůzku, takže získáte hodinu času navíc. Jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. Sáhnete pod stůl a jdete do fitka nebo na výběh, jako by se nechumelilo. To je jako s knížkou. Jestli hledáte těžko čas na čtení, noste si čtení všude s sebou. S cvičením je to podobné, protože bez věcí na převlečení to fakt nejde. Tak nehledejte výmluvu, ale řešení.  Taky byste mohli mít v kanclu trvale jednu náhradní sadu. Nemusí to být hadry za tisíce. O to vážně nejde, když se potřebujete trochu zpotit.

Zacvičte si v kanceláři

Občas stačí málo. I v ty nejhektičtější pracovní dny jistě najdete minutku na pár dřepů, kliků nebo krátké protáhnutí svalů. Možná nemáte vlastní kancelář, ale jistě máte v budově nějaké schody. Ale i kdybyste se měli kapku protáhnout před kolegy, časem si zvyknou. A kdo ví, možná prolomíte bariéry a brzo vás bude cvičit víc.  Přiznejte si, kolik dnů je opravdu tak hektických, že byste nenašli ani deset minut? Stačí krátké cvičení, co si pamatujete ze začátku tělocviku na základce. Pak nějaké ty „kliky“ mezi dveřmi nebo o zeď, pár dřepů, pár minut máchání s balíkem papírů do tiskárny… Nakonec budete za chvilku rádi, že si zase můžete sednout. 🙂 

Jistě může být problém s tím, že se tohle všechno úplně nemusí líbit vašemu zaměstnavateli. Ale zkuste nadhodit, že „vědci v Británii zjistili“ 15% nárůst produktivity zaměstnanců, kteří si denně aspoň chvilku zacvičili. Všichni byli navíc v práci spokojenější. Navíc cvičení snižuje účinek tzv. postgastrální demence – čas po obědě, kdy jsme kvůli trávení částečně nepoužitelní. Zkrátka, jak říká jeden z autorů zmíněného britského výzkumu profesor Jim McKenna: „Abyste získali energii, musíte nejdřív nějakou vydat.“

Nechte se motivovat a dělejte něco pro své zdraví. Za pozitivní přístup k životu vás odměníme. Vrátíme vám 20 % z ceny pojištění za radost ze sportu, dalších 5 % za to, že nekouříte a 5 % pokud pravidelně chodíte na lékařské prohlídky. Už to děláte? Pak si zasloužíte náš Respekt!