Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Infekce se šíří jako internetové memy. Proč je dobré to vědět?

Čtení na 3 min

Infekce se šíří jako internetové memy. Proč je dobré to vědět?

Podle nejnovějšího výzkumu je koronavirus (COVID-19) první skutečnou „infodemíí“ po vzoru sociálních médií. Informace a dezinformace se šíří exponenciální rychlostí. A vědci teď přišli se zjištěním, že infekce se šíří stejnými vzorci jako sociální trendy.

Tisková zpráva výzkumu University of Vermont vysvětluje, že jde o superexponenciální model – šíření nemoci není lineární, ale její efekt posilují další nemoci. Když nejsou noví hostitelé, nemoci se náhle rozplynou. Stejně fungují virální videa. Jakmile je shlédne kritické množství lidí a není nikdo další, koho by zajímala, rázem se z hitu změní v banalitu a zmizí.

Jak se to liší od toho, co nám tvrdí ministerstvo?

Výzkum je opozicí proti tradičnímu názoru, že se infekce šíří z jednoho hostitele na několik dalších, a tak to pokračuje konstantně dál a dál. Fakt, že se nemoci vzájemně posilují, mění klasické exponenciální šíření na superexponenciální. Může vás oslabit obyčejné nachlazení, pak se váš imunitní systém vypořádá s infekcí koronaviru SARS-CoV-2, a postupně se tak vyčerpá, že mnohem snáze podlehnete něčemu úplně jinému. Proto jsou i koronavirem mnohem více ohrožení staří lidé, nemocní s různými chronickými chorobami apod.

Je to stejné, jako když s přáteli rozebíráte nějaký tweet nebo post. Společně se váš názor mnohem snáze posiluje a nakonec třeba vyhrotí do extrémuJak to vysvětlil výzkumník Laurent Hébert-Dufresne: „Je něco jiného, když vám deset přátel říká, ať se podíváte na nový film Star Wars, než když vám to samé řekne jeden přítel desetkrát.“ Popravdě, úplně stejně funguje i to, že k takovému sdělení už získáte odpor (imunitu). 

Možná to přechodíte, ale zvyšujete riziko

Výzkumníci z Vermontu říkají, že souhra nemocí je spíš normou, než výjimkou. Naše dosavadní modely šíření nemocí ovšem stále předpokládají, že je nemoc izolovaná. Přítomnost více nemocí naráz pak způsobuje, že je infekce nakažlivější, než se očekává. A dokonce i nakažlivější a nebezpečnější, než by byla sama o sobě. To, co normálně zvládnete „levou zadní“ se komplikuje. Vir, způsobující obyčejné kýchání, pomůže šířit další infekci, jako je třeba zápal plic.

Nemoci se v populaci navzájem rychle posilují, něco jako spřátelení influenceři. Ale jakmile se jich přesytíme, jejich kariéra rychle zanikne. Je jen otázka, za jak dlouho a jak moc hvězdné slávy se jim podaří získat. Teorie tedy vysvětluje i to, proč jsou tak důležitá aktuální nepopulární opatření jako zavřené školy, omezení veřejných akcí nebo karantény. A proč pomohou nákazu rychleji zlikvidovat. Kdybyste pár týdnů nemohli nic sdílet na sockách, sebelepší internetový vtípek nebude mít šanci se šířit. A obecně jejich vzájemně se podporující počet dramaticky klesne. Takhle funguje i karanténa a další omezení. Tak vydržte a neohrožujte sebe ani ostatní, za pár týdnů je po všem… 

 

Mutumutu pojištění kryje dlouhodobou pracovní neschopnost, invaliditu i úmrtí. A to i v případě onemocnění nebo komplikací způsobených koronavirem. Detaily najdete přímo na stránkách našeho životka