Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Karanténa přinesla i stres a psychické potíže

Čtení na 5 min

Karanténa přinesla i stres a psychické potíže

Kromě starostí o zdraví se začínáme obávat i toho, jak bude vypadat náš návrat do práce. Jestli budeme vydělávat dost, jestli zvládneme platit úvěry, hypotéku atd. V kombinaci s domácí výukou, prací z domova nebo třeba péčí o stárnoucí rodiče je to koktejl neustálého napětí a stresu. Řešením akutních problémů může být online psychoterapie portálu Terap.io.

Foto: Terap.io, Christian Erfurt

Starosti o budoucnost

S nejrůznějšími psychickými potížemi se teď potýkají i ti, kdo věci obvykle zvládají s nadhledem. Stres je přirozenou lidskou reakcí, ale pokud jsme mu vystaveni dlouhodobě a s vysokou intenzitou, může výrazně uškodit. Špatně se vám večer usíná, prožili jste panickou ataku, záchvat úzkosti nebo u sebe pozorujete příznaky deprese? Nejste v tom sami. Česká psychiatrická společnost hlásí extrémní nárůst pacientů. Jak to ale vyřešit v režimu omezeného vycházení, když jsou lékaři navíc extrémně vytížení péčí o chronické pacienty i nově příchozí? 

Krizová intervence online a zdarma

Portál Terap.io přišel s terapiemi online. Dokonce můžete využít půl hodiny zdarma – jde o krátkou krizovou intervenci, během které vám odborník poradí s akutními problémy (panická ataka, příznaky nastupující deprese apod.). I v tomto případě je někdy vhodné rozhovor rozdělit na více částí, ale primárně nejde o dlouhodobou pomoc. Výsledky zahraničních výzkumů přitom ukazují, že online terapie může být stejně účinná jako sezení tváří v tvář. V rámci otevřených konzultací už Terap.io poskytlo více než 300 virtuálních krizových intervencí a do projektu se během krátké doby přihlásilo více než 80 dobrovolníků z řad psychoterapeutů i krizových interventů. 

psychoterapie
Podle terapeutů přináší každá situace nové příležitosti. Jen je potřeba změnit myšlení, i když je to zejména v aktuální situaci někdy dost těžké.   Ilustrační foto online konzultace – Terap.io. 

Pokud vás sužují dlouhotrvající psychické problémy jakéhokoli druhu (které se navíc třeba nyní kvůli situaci okolo epidemie koronaviru zhoršily), je už potřeba klasická psychoterapie. Ta zahrnuje plánovaný rozpis sezení, hlubší poznání vlivů na psychiku klienta a další nezbytné prvky. Můžete si ji objednat i teď, navzdory situaci. Za hodinové sezení, během kterého zvážíte, zda by vám dlouhodobá terapie pomohla, zaplatíte 400 Kč. (Pojištění Mutumutu se vztahuje i na duševní zdraví, proto mohou jeho klienti jako jeden z benefitů využít zdarma i půlhodinu této klasické psychoterapie.) 

Relaxační techniky

Jednorázová krizová intervence nenahradí dlouhodobou terapii, ale pomůže překonat akutní potíže. Zkušení terapeuti vám navíc představí jednoduché techniky, které by měly pomoci od fyzických symptomů při úzkosti. „Mně nejvíc pomáhá tzv. hluboké dýchání nebo progresivní svalová relaxace“, svěřuje se Elena, která krizovou intervenci absolvovala. Obě metody pomohou koncentrovat rozjitřenou mysl na fyziologické pochody v těle a pomalu se zklidnit. 

Obavy, úzkosti i „ponorka“

Češi mají tendenci psychické zdraví podceňovat. Proto se nebojte požádat o pomoc. „Na začátku karantény řešili lidé hlavně akutní a praktické potíže – neměli možnost navštěvovat svého psychoterapeuta, někdo řešil samotu, jiný nedostatek možnosti si popovídat,“ popisuje Chádí El-Moussawi, spoluzakladatel a CEO Terap.io. Další naopak zůstali „zavření“ doma s partnerem či partnerkou a začali si lézt na nervy. Když k tomu přidáte práci z domova a starost o děti, které nemůžou ven ani se odreagovat na kroužcích, jste krůček od syndromu vyhoření nebo jen „obyčejného“ vyčerpání. 

Myslet na druhé i na sebe

Kromě negativních dopadů má ale epidemie Covid-19 i nečekané pozitivní důsledky. Krizová situace vyvolala obrovskou vlnu solidarity a vzájemné nezištné pomoci. Krizová intervence vám pomůže s akutním problémem a může vás nasměrovat k nějaké pozitivní aktivitě. Psychologové doporučují využít čas v karanténě na věci, na které obvykle nemáme čas. Nepřerovnáte konečně skříně nebo knihovnu? Co kdybyste si každý druhý den vyhradili čtvrthodinku na telefonát s blízkými nebo přáteli? 

Pokud vám to pracovní režim dovolí, snažte se být aktivní, nabídněte pomoc ostatním. Existuje spousta webů, kde lze přiložit ruku k dílu. Nebo můžete nabídnout známým, že si přes Skype navzájem na hodinu zabavíte děti. Každá pomoc je vítaná, a navíc vám pomůže zapomenout na vlastní starosti. 

A my v Mutumutu? Kryjeme diagnózy od 0 do 99

Pojištění Mutumutu je na českém trhu unikátní: kryje všechny psychické i psychiatrické diagnózy pro případ, že kvůli nim dojde k výpadku příjmů. I na psychické choroby se stahuje našich 8 pochopitelných výluk. Pokud je příčinou psychické choroby například alkohol, kterému holdujete už roky, v takovém případě od nás peníze bohužel nedostanete. Jinak je ale jedno, jestli se jedná o krátkodobou depresi třeba po smrti blízkého, už zmiňovaný syndrom vyhoření, nebo déle trvající potíže. V případě pracovní neschopnosti nebo invalidity vám bude Mutumutu vyplácet měsíční rentu po celou dobu jejich trvání.