Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Karanténa končí: 5 tipů na bezbolestný návrat do „normálu“

Čtení na 4 min

Karanténa končí: 5 tipů na bezbolestný návrat do „normálu“

Na postupné uvolňování nouzového režimu, otevírání obchodů, restaurací i celkového restartu života v zemi se většina z nás těší. Otevření škol i návrat do pracovního procesu je vítanou možností, jak se vrátit k životu před tím, než ho skolila karanténa. I ta ale přinesla nějaké pozitivní impulsy k nečekaným změnám. Jak se vrátit do původního režimu pokud možno bezbolestně a zachovat si přitom všechny výhody režimu home office?

Foto: Kate Trifo

Karanténa nám přerovnala priority

Krizová situace se netýká jen zdraví, ale řadu lidí i firem zasáhla finančně. Podle aktuálních dat musí téměř polovina Čechů šetřit na základních měsíčních výdajích, třetina lidí odložila plánované větší výdaje. 22 procent dotázaných už teď ví, že si nebude moci dovolit letní dovolenou v tuzemsku ani v zahraničí. Po letech konzumní smyčky tak možná nastal čas přehodnotit, co je pro nás vlastně důležité. Práce nebo rodina? Impulzivní nákupy nebo procházka v přírodě? Sepište si seznam vašich hodnot, nakreslete si mentální mapu – možná vás překvapí, jak se vaše priority posunuly.

Vytěžte z home office maximum

Zbavte se starých zlozvyků a profitujte z nově nabytých dovedností a rutin. Karanténa nám umožnila vyzkoušet si a naplno využít nejrůznější aplikace a nové nástroje (Trello, Slack, Google Hangouts). Nouzový stav nečekaným způsobem podnítil kreativní myšlení, alternativní řešení a inovace. Není na čase přehodnotit zažité stereotypy a uvolnit prostor novým věcem? Já jsem si například na home office kvůli odclonění hluku, který nonstop vydávaly mé děti, pořídila bezdrátová sluchátka. Tahle „odhlučňovací“ metoda se mi perfektně osvědčila i po návratu do kanceláře.

Nastavte nová pravidla

Vidíte změny, které ovlivnily váš pracovní i soukromý život? Výborně. Pokud vám některé vyhovují, zařaďte je do své obvyklé rutiny. Společné soužití během karantény možná přimělo vašeho partnera víc pomáhat v domácnosti, domácí vyučování zase pomohlo naučit děti větší samostatnosti. Mě práce s domova s malými dětmi přiměla se vážně zamyslet nad organizací času. Zjistila jsem, že mi funguje rozdělit si práci na kratší segmenty intenzivního soustředění, a nebo naopak udělat maximum v jednom kuse, a pak se naplno věnovat rodině. 

Karanténa je pryč, buďte pozitivní

Podle průzkumu společnosti EMA data a Mutumutu jsou očekávání Čechů ohledně dalšího vývoje situace různá. Třetina dotázaných se přiklání spíše k negativnímu scénáři a odhadují, že krize se protáhne až do jara následujícího roku. O něco menší, ale stále velká skupina (28 % respondentů) naopak vidí budoucnost pozitivně. Jsou přesvědčení, že do života tak, jak ho známe před epidemií koronaviru, se vrátíme už letos na podzim, pětina lidí si dokonce myslí, že tato situace nastane už v červnu, kdy otevřou i poslední zavřené restaurace, obchody a provozovny. Objektivní fakta jsou jedna věc, ale to, jak se k situaci postavíme a jaké emoce v nás vyvolá, záleží do velké míry jen na nás samotných. Zkuste i v náročnějších chvílích zůstat pozitivní.

Nezapomínejte na pohyb ani na odpočinek

Nejúčinnějším receptem na prevenci proti stresu a zdravotním rizikům je vyvážený poměr zdravého pohybu a kvalitního odpočinku. Pokud vám to situace dovolí, dopřejte si v rozumných dávkách obojí. Řada z nás si v průběhu karantény zvykla cvičit doma, někdo začal běhat, další se naopak těší do svých oblíbených fitek a studií. Zvládnete si udržet „karanténní drive“ a nepodlehnout lenosti? Stejně tak bychom neměli nechat opadnout vlnu zájmu o své blízké. Což takhle dát si telefonát babičce nebo rodičům jako pravidelný úkol do kalendáře? Naplněné mezilidské vztahy jsou třešničkou na dortu spokojeného života – v karanténě, i po ní.


Náhlé životní zvraty člověk nikdy nečeká. Může se to stát, i když sportujete a jíte zdravě. Jednoduché online životní pojištění Mutumutu vás na eventuální výpadek příjmů pojistí. Takže pak v nemoci, kdy máte hlavu plnou jiných starostí, nemusíte řešit finance. A můžete si udržet finanční standard jako dřív.