Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Blahopřání cynickému rodiči ke Dni dětí

Čtení na 5 min
Den dětí, aneb jak přežít

Blahopřání cynickému rodiči ke Dni dětí

Po roce tu zase máme 1. červen a s ním i oslavu Dne dětí. My si u příležitosti tohoto svátku dovolujeme nabídnout několik alternativních doporučení, jak si uchovat zbytky duševního zdraví. Jen upozorňujeme, že zatímco většina ostatních návodů zohledňuje především dobro dětí, nám jde primárně o dobro rodiče. Následující řádky nicméně čtete s nadhledem.

Foto: Freepik.com/freepik.diller

Poznejte svého nepřítele

Pojďme si to říct jasně a otevřeně: dítě je nepřítel. Nenechte se ukolébat roztomilým vzhledem těch malých bytostí. Ve skutečnosti jsou to Gremlini. Ano, ta půvabná stvoření, která se jako mávnutím kouzelného proutku změní v devastující potvory. My rodiče to máme o to horší, že své děti milujeme. Nemůžeme si pomoct, je to biologicky dané. To z nich ale nedělá nepřítele o nic méně nebezpečné. Naopak, nepřítel o té slabosti ví, využívá každé naší nepozornosti a v nejméně vhodném okamžiku zaútočí.

Lest je lepší než síla

Z bodu jedna vyplývá, že porazit tak prohnaného nepřítele silou je v zásadě nemožné. Důrazně tedy nedoporučujeme fyzické tresty. Nejenže podle psychologů váš nepřítel své chování v dohledné době zopakuje, ale navíc to na něj má dlouhodobé negativní dopady. A to je zásadní problém, protože je pravděpodobné, že jednou se situace obrátí a vy tím slabším budete vy. Ocitnete se tak možná v bezmocné pozici, kdy o vás bude rozhodovat habituálně agresivní jedinec, kterého jste sami naučili, že silnější je v právu prostě proto, že je silnější.

Radost dětí je radost rodičů. Někdy ale neškodí si přiznat, že budeme rádi, když se děti zvládnou radovat i bez naší přítomnosti. Duševní zdraví máme jenom jedno.
Radost dětí je radost rodičů. Někdy ale neškodí si přiznat, že budeme rádi, když se děti zvládnou radovat i bez naší přítomnosti. Duševní zdraví máme jenom jedno.

Přečůrejte je

Jak tedy děti přimět, aby udělaly to, co chcete? Buďte vynalézaví a využijte jejich vrozené soutěživosti. Když se potřebujete rychle transportovat k nějakému bodu, dejte si s dětmi závody, kdo tam bude první. Prohrajte – je to malá cena za to, že dosáhnete svého. Potřebujete-li své potomky přimět, aby si po sobě uklidili, stanovte na to třeba pětiminutový limit a slibte jim odměnu, pokud to v daném čase zvládnou. Prostě buďte vychytralí, úskoční a falešní.

Buďte k sobě upřímní

Situace, ve které jste se ocitli, má všechny atributy krize. A příručky krizového managementu praví, že jedním z nejdůležitějších předpokladů pro zvládnutí krize je právě upřímnost a otevřenost. Minimálně k sobě. Znovu si tedy připomeňte, že své děti milujete. Nejde o vaše racionální rozhodnutí, ale o přírodou nastavený mechanismus. Zároveň si ale nenalhávejte, že jste si děti pořídili kvůli nim samotným. Ne, šlo o nejsobečtější čin, kterého jste se v životě dopustili. Smyslem podobného myšlenkového cvičení je pomoci vám zbavit se nutkání být dokonalý rodič. To nejste a nikdy nebudete. Už jen tím, že samotný prvopočátek vašeho rodičovství stojí na veskrze iracionálním a egoistickém základu.

Dělejte chyby

Také máte kolem sebe spoustu lidí, kteří vám radí, jak máte vychovávat své děti? Jasně, na světě existují rodiče, kteří se svými potomky nakládají tím jedině správným způsobem. Vy to nejste. Smiřte se s tím. Skutečnost, že všichni ostatní své děti vychovávají lépe než vy, vědí to a mají evangelické poslání vás o tom informovat paradoxně naznamená, že by ve vašem případě neplatilo základní pravidlo výchovy dětí: principem rodičovství je dělat chyby. Možná se snažíte neopakovat chyby svých rodičů, nicméně to vám nezabraňuje dělat své, nové a potencionálně mnohem destruktivnější. A jestli s tím vaše děti ještě nezačaly, ve správném věku vám je všechny vyjmenují. Zároveň se klidně můžete dětem omluvit. Omluva nebolí, a když se budete omlouvat vy, třeba se naučí omlouvat i vaše dítě, a to může být někdy i docela prospěšné.

Dejte si to bez dětí

Mnoho rodičů trpí obsedantní představou, že svým dětem musí organizovat čas. Neustále, aby se náhodou nenudily. Nebuďte mezi nimi. Nejen, že organizováním času někoho jiného přicházíte o ten vlastní, ale hlavně tím svým dětem vlastně vůbec nepomáháte. Podle psychologických studií se děti naopak potřebují čas od času nudit, aby se jim správně vyvinul mozek. Podle přední expertky na nudu Teresy Belton z University of East Anglia právě chvilky nudy startují dětskou kreativitu a umožňují dětem si uvědomit, co mají vlastně rády a co je baví. Takže když za vámi potomek přijde s tím, že se nudí, zvolte upřímnou a pravdivou odpověď „Dobře ti tak.“

Teď už nezbývá, než vám popřát krásný Den dětí. A nezapomeňte vzít Gremliny do cukrárny!

 

Mutumutu máme rádi pohyb a zdravý životní styl.  Za radost ze sportu vás odměníme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.