Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak dát životu nový směr: malé změny s velkým efektem

Čtení na 5 min

Jak dát životu nový směr: malé změny s velkým efektem

Téma změny životních návyků zpravidla vyplouvá v podobě novoročních předsevzetí nebo instantních návodů, jak rychle zhubnout do plavek. My se zaměříme na drobné změny, které vedou k osvojení pozitivních návyků, a v ideálním případě vám pomohou pomoci nastolit trvalé nebo dlouhodobé zlepšení kvality vašeho života.

Podle vědců z Dukeovy univerzity v Severní Karolíně návyky, tedy drobné činnosti založené na každodenním opakování, zodpovídají až za 40 % našeho chování. To je v podstatě součtem v čase posbíraných návyků. A kde je vůle, tam je cesta, a tím pádem i prostor pro změnu.

Definujte si cíl

Rozhodně se nesnažte změnit všechno najednou, tím byste si celé úsilí bezpečně zkazili. Každý neúspěch totiž posiluje negativní myšlení a vede k tak určitému paradoxu – počáteční snaha o zlepšení může kvůli nevydařeným snahám nakonec vyústit v celkové zhoršení. Marnými pokusy vyplývajícími z nereálných cílů si navíc můžete vypěstovat zbytečné bloky. Dejte si proto jasný, ale dosažitelný cíl. Napište si ho na papír a rozvrhněte si jednotlivé kroky v rámci časové osy. Chcete chodit do práce pěšky, ale máte to přes půl města? Nemusíte ujít celou trasu první den, ani nezačínejte v listopadové plískanici. Počkejte si na hezké počasí, ujděte, co zvládnete, a pak klidně nastupte do tramvaje. Druhý den to zopakujte a uvidíte.

Všechno je otázkou motivace

Výzkumy ukazují, že vůle je jako sval. Dá se tedy vytrénovat, ale pokud ji dlouhodobě přetěžujeme, nakonec vypoví službu. Navíc funguje ve výkonnostních vlnách, pozitivní chvíle pravidelně střídají propady. Pokud se tedy snažíte osvojit si nový návyk, buďte realističtí. Rozdělte si úkoly na menší kousky a ty důsledně plňte. Vtip je v tom, stanovit si zpočátku tak jednoduché kroky, že je zvládnete automaticky, i bez motivace. Maraton ze dne na den asi nedáte, ale proč nevyjít poslední úsek k bytu po schodech nebo si nenasypat arašídy do menší misky, se výmluva hledá těžko.

Všechno nebo nic? Chce to trpělivost!

Obecně známé přesvědčení, že osvojit si nějaký nový návyk trvá 21 dní, se bohužel ukázalo jako mýtus. Ve skutečnosti to trvá mnohem déle – podle psychologů 2 a ž 8 měsíců. Buďte trpěliví. Neházejte flintu do žita hned na začátku a nepropadejte skepsi, pokud se něco nepovede (vynecháte cvičení nebo si dáte zakázaný dezert či cigaretu). Každý začátek je těžký, a pokud vytrváte, občasné selhání nijak neovlivní váš dlouhodobý cíl.

I malá změna se počítá

Nejsnazší cestou ke změně je začít malými krůčky. Co třeba pozměnit jídelníček? Není třeba den ze dne přejít na drastickou dietu nebo úplně převrátit své dosavadní stravovací návyky. Cílem je nastavit takový systém, který pro vás bude dlouhodobě udržitelný. Pomoci mohou tzv. „food swaps“. V praxi jde o drobné změny, které bez velkého úsilí zařadíte do svého každodenního fungování a které mají zároveň pozitivní vliv na vaši životosprávu. Jak na to? Zkuste třeba v létě vyměnit vysoce kalorickou a cukry nabitou zmrzlinu za zmražený jogurt nebo mixované ovoce. Vlastní sorbet si doma vyrobíte během pár minut. Přeslazené snídaňové cereálie může nahradit domácí granola (v troubě zapečené ovesné vločky s ořechy a sušeným ovocem bez přidaného cukru). Na večerní mlsání u filmu si pro tentokrát místo kupovaných smažených chipsů zkuste připravit vlastní popcorn v hrnci. Kukuřici koupíte třeba v bezobalovém obchodě. Zkuste zaexperimentovat s různými příchutěmi, my doporučujeme chilli nebo skořici.

Naroubujte nové návyky na staré

Ideální variantou, jak do stávající rutiny vpašovat nové, pozitivní návyky, je „nalepit“ je na ty staré. Jak na to? Určitě máte vybudovanou řadu každodenních automatismů, které považujete za samozřejmé (čištění, zubů, ranní káva, apod.) Tyto zafixované návyky jsou velmi efektivní a podle profesora B. J. Fogga ze Stanfordovy univerzity lze do této neuronové struktury pevně zapsané ve vašem mozku něco přidat mnohem snáz, než když začínáte úplně od nuly. Říká se tomu stohování a v praxi to vypadá třeba tak, že před ranní kávou si dáte 10 dřepů. Voilà!

Myslete na sebe i na své blízké

Odhodlali jste se ke změně, která vám má přinést do života novou kvalitu? Výborně! Energie a péče, kterou věnujete svému zdraví a kondici teď, je zároveň investicí do budoucnosti. Nikdo neví, jak dlouho tady budeme, ani co nás čeká. Buďte k sobě přísní, pracujte na své disciplíně, ale nezapomeňte na laskavost. Životní změny se nemusí týkat jen sportu a zdraví, mohou zahrnovat i vaše vztahy, které jsou jedním z pilířů spokojeného života. Co třeba nastartovat sérii drobných změn i tím, že místo telefonu nebo práce věnujete více času své rodině? Čtvrthodina plné vědomé pozornosti mnohonásobně převáží dvě hodiny roztržitého přikyvování, kdy jsme duchem mimo a očima nalepení na obrazovce. A 15 minut denně už je reálný cíl.


V Mutumutu umíme ocenit, když se naši zákazníci starají o své zdraví. Když pravidelně sportují, chodí na preventivní prohlídky a nekouří, vracíme jim až 30 % z pojištění zpátky. Schválně si to zkuste spočítat v naší kalkulačce. Třeba zjistíte, že byste si už teď hravě vysportovali část pojistného zpátky a chybí vám jenom uzavřít si u nás životko. 🙂

A když splníte měsíční sportovní výzvu, získáte k pojištění navíc 5 000 Kč.