Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak sportovat v zimě, odolat slotě a stát se celoročním běžcem nebo cyklistou

Čtení na 9 min
jak sportovat v zimě

Jak sportovat v zimě, odolat slotě a stát se celoročním běžcem nebo cyklistou

Běžecké boty nebo cyklistickou helmu můžete nasadit i v zimních měsících. I ve městě. I ve tmě. Dokonce i v mrazu. Ale jak sportovat v zimě tak, aby to neohrozilo vaše zdraví ani bezpečí? Máme vyzkoušené tipy.

Slovy klasika – neexistuje špatné počasí, jen špatné vybavení. My to posouváme ještě dál. Jedna věc je vybavení, druhá je to, jak vůbec ke sportu (a světu) přistoupíte. Zima ve městě se zavřenými sportovišti neznamená, že musíte jen sedět u seriálů. Nebojujte s přírodou, přizpůsobte se jí. I v zimě si tak můžete užít dva zdánlivě letní sporty: cyklistiku a běh. A teď už k té výbavě.

Na kole sněhem i deštěm

Patříte mezi sváteční cyklisty? Jste zvyklí kolo odvézt autem na chatu a tam se projíždět po lese, samozřejmě jen v létě a jen když je hezky? Inspirujte se u celoročních a městských cyklistů, kteří vědí, že na kole se dá jezdit v každém ročním období a počasí. Doslova.

Co na sebe?

Rukavice
Na zimním kole je to extrémně důležitá věc. Ještě až do teploty kolem nuly vám budou stačit jakékoli teplé rukavice, které neprofouknou a nepromoknou. Ve sportovních obchodech prodávají navíc speciální reflexní. Výrazně zvýší vaši bezpečnost a nebudete v nich mrznout, ale ani se nebudete pařit.

Něco na krk
Krk utěsněte až na ramena. Opravdu to nepodceňujte, ledový vzduch vám jinak vleze až na záda, vy budete podvědomě krčit rameny, abyste to utěsnili tělem, a jen si přivodíte problémy s krční páteří.

Šála je docela nepraktická, lepší jsou různé nákrčníky. Klidně kombinujte i dva najednou. Ideální jsou obyčejné flísové. Ty membránové z motorky, kterými si zakryjete i ramena, jsou lepší než nic, ale nesedí příliš těsně na krku a zároveň se pod nimi při výkonu dost zpotíte. Ty velké huňaté jsou sice „fashion“, ale na sport taky nic moc. Budete se potit a budete je muset často prát.

Flís je fajn i do mrazů, protože na něm tolik nenamrzá vlhký vzduch, který vydechujete. Na membránovém nákrčníku se vám za chvilku udělají rampouchy nebo se v nich sráží voda, která pak stéká a studí. To nechcete. Flís nestudí, ani když je mokrý.

Něco na hlavu
Poslední – nebo chcete-li první – ze svaté zimní trojice. Hlavně to nesmí profouknout. Většina zimních čepic, které nosíte ve městě, právě z tohoto důvodu nestačí. Byť jsou třeba tlusté a huňaté. Potřebujete primárně něco, co vás ochrání i před silným ledovým větrem. Když jedete v protivětru, vaše rychlosti se sčítají, a tak to někdy může zimou až bolet.

Vyzkoušejte to, co máte doma, někdy to překvapí. A až budete shánět nového kulicha, vybírejte takového, který má několik vrstev. Také se vyrábějí čepice s protivětrnou membránou. Možná nejpraktičtější je koupit si tenkou protivětrnou čepici, což je takový návlek s membránou vpředu, po stranách a přes uši, a přes to natáhnout ještě běžnou zimní čepici. Můžete tak aspoň reagovat podle aktuálního počasí a pružně přidávat či ubírat. Tahle varianta se hodí i pod helmu.

Určitě doporučujeme dát si i něco do uší. Úplně stačí dva kousky papírového kapesníku. Zabráníte tak zbytečnému zánětu dutin.

cyklistika, kolo ve sněhu, jak sportovat v zimě
Nebojte se počasí. Proměňte sníh a déšť v zábavu a zimu v saunovou rozkoš. Foto: Jan Strmiska

A na tělo?

Tady už si určitě poradíte. Hlavní zásada: na delší jízdy toho potřebujete méně, protože se za chvíli zahřejete. Takže na krátké popojíždění po městě si vezměte teplejší variantu, ale když máte v plánu šlapat půl hodiny a víc, oblečte si o vrstvu méně než na chůzi. Nejlepší je mít toho na začátku víc, a když začínáte cítit, že se zahříváte, jednu vrstvu shodit.

Svrchní vrstva by vždy měla být neprofuková. Absolutní ideál je třívrstvý softshell. Zvládnete v něm i lehkou přeháňku. A jestli jedete třeba na schůzku a nechcete vypadat moc sportovně, klidně si pod softshellku schovejte nějakou stylovější bundu. Prodávají se i softshellové kalhoty, ale dejte pozor, ať si nekoupíte třeba běžecké. Mají zateplená úplně jiná místa, než potřebujete na kolo. Hlavní je chránit kolena.

Ještě něco reflexního!

Přes zimu člověk často jezdí ve tmě nebo v mlze. A sice elegantní, ale černočerně oděnou postavu sestřelí první řidič, který zrovna píše esemesku nebo okřikuje dítě na zadní sedačce. Potlačte módní ego a buďte vidět! Ideální jsou zase ty reflexní rukavice, které po jízdě hodíte do batohu a nemusíte v nich strašit mimo jízdu. Podobně funguje třeba zářivě oranžová čepice.

Jsou specializované firmy, které dělají elegantnější sportovní oblečení do města s nenápadně instalovanými reflexními prvky, kterých si v civilu ani nevšimnete. Ale to už musíte být fakt nadšenec. Velmi dobrou volbou je taky reflexní a zároveň nepromokavý obal na batoh.

Ve tmě i v mlze je hlavní být vidět. Zkuste minimálně reflexní doplňky.
Ve tmě i v mlze je hlavní být vidět. Zkuste minimálně reflexní doplňky. Foto: Jan Strmiska

Co když je extra nečas?

Do opravdového mrazu se nám nejvíc osvědčila beranice. Klidně i ta nejlevnější. Pod běžné kalhoty pak můžete přidat jakékoli podvlíkačky, leginy… a samozřejmě funkční prádlo.

Když lije jako z konve, nejlepší je do města nepromokavý kabát přes nohy. Klidně tenký. Někdy se však plete do kola nebo si ho přisedáváte, tak opatrně. Prodávají se i nepromokavé kalhoty a overaly, které si můžete přetáhnout přes běžné oblečení, ale oproti takovým motorkářům mají cyklisti nevýhodu, že se v nich hned zpotí.

A co vybavení na kolo?

Sedlo
Hodně lidí ve městě řeší, že když kolo nechají venku, budou mít mokré a studené sedlo. Dávají na něj návlek nebo igelit. Většinou ale postačí, když ho otřete (papírovým) kapesníkem a chvilku šlapete vestoje. Jakmile se zahřejete a zasednete, ohřeje se i sedlo.

Blatníky
Stačí ten vzadu.

Světla
V zimě zásadní věc. Jezdíte-li na sdíleném kole, tohle nemusíte řešit. Ale pro vlastní stroj určítě vybírejte světla, která se dají dobíjet přes USB a mají přehledný ukazatel míry nabití. Je to výrazně praktičtější než vyměňovat baterky.

Za všechny účastníky provozu, které potkáte, vás prosíme: kupte si přední světlo, které je ohleduplné k okolí. Bikeři, kteří vyjedou z lesa se supervýkonným světlem s kruhovou charakteristikou, bohužel oslepují a kosí jak protijedoucí cyklisty, tak chodce. Určitě nechcete být jako oni. Volte příjemné denní světlo, jehož kužel neoslňuje a svítí jen do půlkruhu jako reflektory v autě. Úplně to stačí.

A malý tip. Na každou delší jízdu si v zimě hoďte do batohu ještě rezervní čelovku. Nikdy nevíte, jak rychle padne tma, kdy se vám vybije světlo nebo píchnete. Tahle rezerva je k nezaplacení. Nepromokavá větrovka bodne taky.

Kvalitní světlo, které neoslňuje. Ideál. Ale radši s sebou vozte i záložní čelovku.
Kvalitní světlo, které neoslňuje. Ideál. Ale radši s sebou vozte i záložní čelovku. Foto: Jan Strmiska

(Pod)zimní běh

Od kola se v pár věcech liší. Pohybujete se pomaleji, takže tolik neprofouknete, ale zase se víc zahříváte. Taky je otravnější každý gram, co vlečete navíc.

Rukavice? Ne nutně
Na kole je to v zimě věc číslo jedna, oproti tomu u běhu nejsou téměř potřeba. Někomu stačí jen delší mikina s dírou na palec, kam si v první zahřívací fázi schová ruce. Jiní si na začátek berou tenké rukavice, které zhruba po deseti minutách sundají. Zkuste, co vám vyhovuje.

Méně oblečení
Stejně jako u každého intenzivního sportu platí pravidlo, že když vybíháte ven, měla by vám ze začátku být trochu zima. No, někdy i dost. Další zásadní věc je prodyšnost a odolnost proti větru. Třívrstvá softshellka, kterou cyklista vytahuje už s prvními chladnými večery v listopadu, u běhu přijde na řadu jen v extrémnějším počasí. Nebo vůbec. I flíska je moc.

Chce to určitě správné kalhoty. Zatímco na kole zateplujete především kolena a hruď, při běhu jde o izolaci zadku a zadní strany stehen. Je to důležité hlavně pro ženy.

Čepice, nebo čelenka?
Vyberte si, co vám vyhovuje. Záleží taky na tom, kolik máte vlasů. Pokrývka hlavy určitě musí být tenká a bez bambule. Ta by vás stejně jako špatná čelovka štvala tím, jak skáče.

Krk v teple
Stejně jako u kola varujeme před odkrytým krkem a zátylkem. I při běhu se vám tudy ledový vzduch dostane na zpocená záda, což je průšvih. Platí tu to, co pro cyklisty: nejlepší je tenký nákrčník nebo šátek. A taky něco, přes co můžete dýchat ledový vzduch.

Světlo a reflexní prvky
Ani jako běžci se tmě nejspíš nevyhnete. Má to něco do sebe, ale bezpečí především. Někdo běhá s čelovkou, ale ta musí být lehká a pevně připevněná, aby vám dobře držela na hlavě. Dělají se i úchyty na hrudník, díky kterým kinetická energie světlo tolik nerozhazuje. Úplně nejlepší jsou různé reflexní prvky, zářivé oblečení i boty nebo aktivní červená „obrysová“ světla, která běží na lehkou hodinkovou baterku.


Už víte, kam vyrazíte? V Mutumutu fandíme sportu za každého počasí. A rádi vám za něj vrátíme až 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte, a ještě 5 %, když budete chodit na pravidelné lékařské prohlídky.