Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Otužování: nejvíc cool zábava této zimy. Máme rozhovor s otužilci přímo z vody!

Čtení na 9 min
otužování, Wim Hof, koupání v ledové vodě

Otužování: nejvíc cool zábava této zimy. Máme rozhovor s otužilci přímo z vody!

Epidemie otužování je tady! Jestli jste to ještě nezkusili, už je letos skoro pozdě. Ale aspoň se můžete podívat na to, jak českou odpověď na Wim Hofa praktikuje parta z našeho kanclu. Zeptali jsme i na jejich osvědčené triky.

Nadšení z koupání v ledové vodě se teď šíří světem ještě rychleji než virus, který to způsobil. Do ledové vody vlezete kdekoli, žádná vláda vám to nemůže zakázat, je to naprosto zdarma a zdravotní benefity jsou jasné. Prostě samý win-win-win-win. Vyzpovídal jsem skupinku holek z naší kanceláře, které tomu v posledním měsíci propadly. Ale nejdřív jsme vyrazili na pražský Střelecký ostrov. Přibrali jsme s sebou i kolegu Petra, který do ledové vody šel podruhé.

Den 1 – ve vodě

Jaká je první minuta ponoru? A v čem jsou tepláky lepší než džíny?

Podívejte se:

Den 2 – na suchu

… ale ještě pořád v euforii. Přečtěte si, co naši pokusní králíci v ledové Vltavě prožívají, jak se cítí předtím, jak potom, a hlavně co radí těm, kteří by na otužovací trend taky chtěli naskočit.

Jak dlouho už se chodíte takhle ochlazovat?
Něco přes měsíc. Ne, počkej, podíváme se na Stravu, tam je všechno. (hledají v appce) Tak teď to bude teprve tři týdny. Napiš tam víc!

Otužování a první pokusy

Teď je začátek prosince. Je už pozdě začínat?
Jedině že by ses už doma otužoval ve sprše. Ale jít teď do ledové vody poprvé se fakt nedoporučuje. Na druhou stranu věřím, že v naší firmě by se i teď našli jedinci, kteří by se hecli. Petr taky teprve začíná. Takže nemožné to není. Každopádně se to napoprvé nesmí přehnat.

Takže tam při prvním pokusu jen vlítneš a vylítneš?
Poprvé jsme nejvíc vnímaly, jak hrozně je ta voda ledová. Odpočítávaly jsme každou vteřinu první minuty a vlastně jsme až trochu vyšilovaly. V první minutě totiž jde o to se srovnat. Byly jsme tam celkem tak dvě minuty. Ono se to časem s dalšími pokusy mění, ale rozdíl je především v psychice. Nevěřím tomu, že se nám hned napotřetí nějak změnilo tělo.

A teď je první minuta jiná? Překvapilo mě, že jste vypadaly hrozně klidně.
Teď už to je jinak. Jdeme tam s tím, že OK, je to ledový, ale zklidníme se a dýcháme. To, co pro nás předtím byla první minuta, jsou teď tak tři.

Dýcháte nějak speciálně?
Ne. Prostě jen zhluboka. Hlavně musíš prodýchat začátek.

Já mám v ledové vodě problém, že se nemůžu nadechnout. Ten chlad mi svírá hrudník.
Musím říct, že když jsem na tebe včera mluvila z vody, hned jsem měla problém se koncentrovat. A taky se mi svíral hrudník. Jak jsem mluvila, cítila jsem, že plíce nepoužívám jen na dýchání, a byl to hned problém. Necítila jsem se pak chvíli dobře.

Z tepla do mrazu, z mrazu do tepla

Jak se běžně mění pocity během „ponoru“?
Na začátku se ti tam fakt nechce. Nebo i chce, těšíš se na to, ale je ti prostě zima. A najednou tam jsi! Potom mám největší strach z toho, že musím vylézt a budu mít omezený čas na to, abych se oblékla. Protože pak už nefungují ruce. Taky se to dá vyřešit tím, že ruce během koupání necháš zvednuté nad vodou.

Takže ve vodě nemáte nutkavou potřebu utéct?
Vůbec.

Jaký je pocit z toho ledového vzduchu, když se svléknete?
To vůbec nevnímám. Je to rychlý, prostě se svlíkneš a jdeš hned do vody.

A rozdíl mezi pocitem ze vzduchu a vody?
Zrovna včera jsem měla pocit, jako by mě ta voda ohřívala. Ne snad že by byla výrazně teplejší, ale nad hladinou foukalo a to bylo hrozně poznat.

Je to v něčem podobné tomu, když jdete v sauně do ledové vody? Takový ten adrenalin, co vás nakopne, když vyběhnete?
Vůbec bych to nesrovnávala. Když jdu v sauně do ochlazovacího bazénku, je to opravdu jen na dvě vteřiny. Zchladíš se, udělá ti to dobře, ale je to něco úplně jiného. Navíc v sauně je to celé pomalejší. On i proces zahřívání je velice pozvolný. Ale tady je to jiné. Třeba včera jsem asi po dvou minutách udělala nějaký pohyb rukou, chtěla jsem udělat tempo, a už jsem cítila, jak mi ty ledové končetiny vlastně začínají hořet a divně pálit. V sauně je ta ledová voda jen prvotní šok, ale hrozně rychle se zahřeješ znova. Tělo se vlastně ani nestihne ochladit. – Po sauně jsem navíc unavená, ale po otužování jsem nabuzená.

Je to tak vždycky?
Už se mi stalo, že jsem po otužování byla naopak strašně unavená. Ale to bylo tím, že jsem si po něm dala horkou sprchu. Zásadní chyba.

Takže co mám správně dělat po tom, co vylezu?
Tělo musí rozmrznout pozvolna. Žádná horká voda, musíš se jen teple obléct a počkat. Musí to být suchý teplo. Vzít si deku a dát si třeba doma čaj. Ale vana je fakt blbost. Je to stejné, jako když máš ruce zmrzlé ze zimy. Máš pak začít studenou vodou, a ne vařící. Trvá to tak dvacet třicet minut, než se tělo samo zahřeje.

Rychle do tepla. Ale na horkou sprchu zapomeňte.
Rychle do tepla. Ale na horkou sprchu zapomeňte. Foto: Jan Strmiska

Jak dlouho, jak často a kdy vlastně?

Jak rychlý je posun od jednoho koupání k dalšímu?
Začínaly jsme na necelých dvou minutách, ale znatelně jsme to posouvaly. Když jsme byly asi popáté, už jsme byly na osmi minutách, a Eva dala už i 17 minut. Jenže samotný čas se nedá porovnávat, stejně důležitá je i teplota. Kdyby bylo stabilní počasí, můžeš to hodnotit. Ale tím, že se teď dost ochlazuje vzduch i voda, to nejde srovnat. Je sakra rozdíl mezi tím, jestli má voda deset, osm, nebo šest stupňů. Každý stupeň je neuvěřitelně znát. A rozdíl je i u teploty vzduchu. Problém se zmrzlýma rukama jsme poprvé ani neměly. Taky venku bylo plus pět a voda měla plus deset. To je něco úplně jiného.

Jak často by se mělo chodit?
Dvakrát týdně, aby to k něčemu bylo. A jsou lidi, kteří si ještě dávají každý den studenou sprchu. To je k tomu super.

Chodíte ráno, nebo večer?
Chodíme buď brzy ráno, na sedmou, nebo takhle večer kolem šesté. Každé z toho je úplně jiný pocit. Ráno se ti nechce vstávat, protože víš, že tě čeká ta studená voda. Nechce se ti z teplé postele. Ale zároveň když z vody vylezeš, máš nastartovaný celý den. Je to skoro místo snídaně. Fakt to nabudí.

A večer je to jaké?
Večer jsem po tom trochu rozbitá. Kdybych pak chtěla někde divočit, nevím, jestli bych na to byla ve správném rozpoložení. Ráno mě to baví asi víc, ale večer je z Vltavy zase epický výhled.

Nejlepší teambuilding. Foto: Jan Strmiska
Nejlepší teambuilding. Foto: Jan Strmiska

Ještě pár tipů pro začínající otužilce

Co kombinace otužování s alkoholem?
Ještě jsme to nezkoušely, což je zvláštní (smích), ale určitě to nebude mít dobrý vliv. Radši termosku s čajem. A taky si vzít „na potom“ pořádné rukavice a teplé ponožky. Jsou i lidé, kteří si sednou do vody v kulichu. Na rukou mají rukavice a ruce drží nad hladinou. Ale někdo to pokládá za podvádění! A nemůžeš plavat. Já si někdy beru čepici nebo šálu, ale mám to jen pro pocit, a navíc si myslím, že mi to pak v těch plavkách víc sluší. (smích)

Jsou rozdíly v lokacích?
Na Střeláku je hodně nutrií, ale zase je tam mělká voda a dno klesá postupně. Ale dál je bahno, což třeba kluci nesnášejí. Dojdou až do bahna a pak jim vadí v něm stát, což chápu. Já radši zůstanu na mělčině a víc se skrčím. – Určitě choď někam, kde to klesá pozvolna a kde dosáhneš. Zvlášť když začínáš nebo kdybys šel sám (což bys neměl). Nejlepší je mít vodu po prsa. Můžeš se přikrčit, ale kdybys dostal křeč, dostaneš se z vody sám. A plav určitě, jen když máš někoho s sebou. Křeč může přijít kdykoli.

Viděl jsem nějakou paní, co plavala sama s bójkou. Jak to funguje?
To se právě hodí, když už někdo chodí sám. Bójku si přivážeš k pasu, je to takový velký oranžový pytlík, co plave za tebou. Asi by tě měl udržet na hladině. Když máš problém, chytneš se ho, než se k tobě někdo dostane. Nebo tě pak aspoň líp najdou.

Kam se ještě v Praze chodí?
Dřív jsme chodily na Štvanici, kde je míň lidí, ale na Střelecký ostrov to máme z práce blíž. Hodně lidí chodí taky do Troji ke kanálu nebo do Braníku, kde je základna klubu otužilců u TJ Kotva. A tam navíc chodí nazí. Jestli se ale někdo těší, že se bude dívat na nahý lidi, může na to rovnou zapomenout. Máš při tom tolik problémů sám se sebou, že z toho nic mít nebudeš. Šly jsme se čtyřmi kluky a vůbec jsme nic neviděly. (smích)

A má tohle otužování nějaký vliv na vaši zimomřivost v běžném životě?
Zatím to bohužel nepociťuju. Ale doufám, že se to změní. Po zimě ti taky řekneme, jestli jsme byly letos nemocný. Těšíme se na to, že to bude fungovat. – Vždycky si po otužování říkám, že druhý den určitě onemocním. Ale zatím je to dobrý. Ani mě nebolí v krku, nic.


Mutumutu ceníme, když se o svoje zdraví staráte. Vrátíme vám za to až 30 % z ceny pojištění. 20 % za sport, 5 % za to, že nekouříte, a ještě 5 % za pravidelné návštěvy u doktora.