Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Životní pojištění a daně. Kolik si můžete odečíst a máte se pojistit jen kvůli tomu?

Čtení na 6 min
Životní pojištění a daně

Životní pojištění a daně. Kolik si můžete odečíst a máte se pojistit jen kvůli tomu?

„Na tomto světě není nic jistého – kromě smrti a placení daní.“ Kdysi to napsal Benjamin Franklin a platí to pořád. Zatímco před tím prvním vás ani životko neuchrání, s tím druhým vám může pomoci. Podívejme se, jak souvisí životní pojištění a daně i jak si daně můžete snížit.

Myslet na daně teď? To má ještě čas!

To je pravda, na placení daní je ještě čas. Ale na jejich optimalizaci pro příští rok je ideální doba teď v lednu. V dubnu budeme platit daně za předchozí rok, s těmi už nic nenaděláme. Právě teď však můžete rozhodnout o tom, kolik budete v roce 2022 platit za letošek. Když si teď sjednáte životní pojištění, daně za rok 2021 si můžete příjemně snížit.

Odepsat si můžete pouze to pojistné, které jste zaplatili v daném roce. Takže když si sjednáte pojištění ještě v lednu, odpočet daně = pojistné za dvanáct měsíců. Když si ho sjednáte v srpnu, budete odčítat jen za pět měsíců. A tak dál.

Jak vám pojištění může snížit daně

České daňové zákony umožňují fyzické osobě (tedy běžnému smrtelníkovi) snížit daň z příjmu o částku, kterou platí na životko a penzijko. Abychom byli konkrétní: penzijkem myslíme penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. Životkem potom životní pojištění pro případ smrti nebo dožití, které musí splňovat zákonem stanovené podmínky.

Hned na začátku je potřeba si vyjasnit jeden velký a dost běžný omyl. „Odečíst z daně“ neznamená, že si částku, kterou máte na daních zaplatit, snížíte o součet zaplaceného pojistného. To pojistné odčítáte od základu, ze kterého se daň z příjmu počítá. Nebo ještě lidštěji – pojistné, které jste v daném roce zaplatili, přihodíte na hromádku nákladů. Náklady odečtete od všech příjmů (základ daně) a máte finální daň.

Co lze z daní odečíst, životní pojištění a daně

Životní pojištění a odpočet daně – jak se to rýmuje?

Smlouva o životním pojištění obyčejně obsahuje nejen pojištění smrti, ale i invalidity, úrazů, pracovní neschopnosti. A různá další připojištění. Bohužel ne všechna tato rizika lze do odpočtu z daně zahrnout. Ze životka můžete uplatnit pouze pojištění smrti a dožití.

Co když mám pojištění smrti na smlouvě víckrát?

V pojistných smlouvách je smrt běžně pojištěna na základní částku – jako povinná položka v životním pojištění – a pak ještě jednou. Většinou na klesající částku. Ta odpovídá hypotéce, kterou splácíte. Nevíte, co a kolik tedy v daňovém přiznání odečíst? Nelamte si s tím hlavu. Pojišťovna vám na začátku roku zašle potvrzení o pojistném, které jste zaplatili za uplynulý rok. Tam bude částka, kterou si můžete uplatnit na snížení daně, uvedená.

Ne všechno se dá uznat

Zákon o daních z příjmu stanovuje i další podmínky, které jsou pro daňovou uznatelnost nezbytné.

Takže co musí životní pojištění splňovat?

  • Smlouva musí být sjednána minimálně na pět let.
  • Smlouva musí trvat minimálně do roku, kdy vám bude šedesát. Nesmíte ji ukončit dřív.
  • Vy musíte být pojištěnec a zároveň pojistník (ten, kdo smlouvu uzavřel).
  • Smlouva nesmí umožňovat mimořádné výběry. To je třeba případ zhodnocení investic u investičního pojištění.
  • Smlouva musí obsahovat pevnou částku na smrt nebo dožití ve výši 40 tisíc korun (u smluv na méně než 15 let) nebo 70 tisíc korun (u smluv na 15 a více let).

A co to penzijko?

Ze základu daně můžete odečíst příspěvky jak na penzijní připojištění, tak na doplňkové penzijní spoření. Co ale odepsat nelze, jsou příspěvky vašeho zaměstnavatele.

Kolik si můžu odečíst?

Od daňového základu si můžete odečíst pojistné za životko až do výše 24 000 korun ročně. To znamená, že byste za pojištění smrti nebo dožití platili dva tisíce měsíčně. Máte-li životních pojištění víc, můžete odečíst všechna, ale zase jenom do stanoveného limitu 24 000 korun.

U penzijka si můžete odečíst jen částku, která přesahuje 12 000 korun. Takže když například zaplatíte 20 000 korun za rok, můžete si odpočítat jen 8 000. Zároveň můžete odpočítat maximálně 24 000 korun. Čili abyste dosáhli maximálního snížení daňového základu, musíte na penzijko ročně posílat příspěvky ve výši 36 000 korun. Pak si budete moci odpočítat právě těch čtyřiadvacet tisíc.

Životko, penzijko, snížení daně, životní pojištění a daně

Pozor, má to i nevýhody

Možnost zaplatit na daních míň, a ročně tak ušetřit až 7 200 korun, je dost lákavá. Jenže každá mince má dvě strany. Jaké jsou tedy nevýhody? Tou největší je dodanění.

Jednou z podmínek daňové uznatelnosti životka je, že musí trvat do vašich šedesáti let. Pokud ho ukončíte dřív, musíte vrátit to, co jste díky životnímu pojištění na daních ušetřili za posledních deset let. Může to být až 36 000 korun. A pokud byste zrušili i penzijko, dohromady budete dlužit 72 000 korun. Dost likvidační nedoplatek na daních.

U samotného penzijka je to obdobné jako u životka. Ale navíc ještě musíte zaplatit povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění z celé částky, kterou vám za posledních deset let na penzijko přispěl zaměstnavatel. Tím, že jste ho zrušili, se tyto příspěvky na pojištění staly běžnou finanční odměnou a z té se musí zaplatit odvody.

Má tedy smysl se pojistit?

Pro ty, kteří se bojí nedoplatku na daních, máme dobrou zprávu. Vlastně dvě. Uplatnit slevu na dani není povinnost, ale možnost. Můžete se pojistit, ale slevu uplatňovat nemusíte. A pokud ano, je dobré vědět, že když životko nebo penzijko předčasně ukončíte, pojišťovna vám obyčejně vyplatí určitý obnos. Ten můžete použít na doplacení daní. Smiřte se však s nižším výnosem, než s jakým jste počítali.

A jak je to u Mutumutu?

Pojištění od Mutumutu bohužel nesplňuje zákonem stanovené podmínky, proto si jej z daní odečíst nemůžete. Ale jako jediné vás každé tři měsíce odmění za to, že se o sebe staráte. A to se vám vyplatí víc než sleva na dani.


Jak to u nás funguje? Část toho, co nám zaplatíte, vám vrátíme v hotovosti na váš účet za to, že se hýbete, nekouříte a chodíte na preventivní prohlídky ke svému lékaři. Dohromady tak můžete zpátky získat až 30 % zaplaceného pojistného.