Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Ve dvou se to lépe táhne. Pět věcí, ke kterým je dobré přizvat parťáka

Čtení na 5 min
krabice, pár, bydlení, vzájemná motivace

Ve dvou se to lépe táhne. Pět věcí, ke kterým je dobré přizvat parťáka

Sami sebe už máte v izolaci plné zuby a kino, volejbal i večeře v restauraci jsou v nedohlednu? Vytipujte si činnost, která prospěje vaší náladě i zdraví. A zkuste ji s někým sdílet. Vzájemná motivace je k nezaplacení.

1. Zkuste biohacking

Zní vám to jako název semináře na matfyzu? Omyl. Hacknout můžete i vlastní tělo. Za tímto tajemným pojmem se skrývá jednoduše snaha kontinuálně zlepšovat svůj životní styl. Zaměřte se na to, co vás zrovna trápí nejvíc. Potřebujete zvýšit fyzickou kondici? Rádi byste trochu shodili nebo omezili alkohol? Pokročilejší si můžou takzvaně optimalizovat spánek nebo vystoupit z komfortní zóny třeba při otužování. Kvalitní spaní si asi nejlíp zařídíte sami, zato k aktivní změně návyků je lepší přizvat parťáka. Podle britského deníku The Telegraph jsou například páry, které společně sportují, spokojenější. A jejich vztahy dlouhodobější. 

Ve dvojici se můžete navzájem pozitivně motivovat, hecovat k lepšímu výkonu nebo se podpořit, když se něco nedaří. Netýká se to jen sportu. Jakákoli změna se mnohem lépe zavádí ve dvou, zvlášť když žijete ve společné domácnosti. Když držíte suchý únor, nemusíte pošilhávat po partnerově skleničce. To samé platí, když si dáváte třeba měsíc bez masa. A co když jste single? Zkuste zapojit přátele nebo kolegy z práce. Úspěchy i případný pokles motivace můžete sdílet třeba ve skupině na WhatsAppu. 

2. Získejte endorfiny z pohybu

Přizvěte k pravidelnému běhu partnera nebo parťáka a uvidíte, co to s vámi udělá. I tady vzájemná motivace dokáže velké věci. Skvělou variantou nenásilného pohybu jsou i dlouhé procházky, během kterých se nejen zadýcháte, ale můžete si taky překvapivě dobře popovídat. 

Cvičit se dá i doma. Na YouTube najdete bezpočet lekcí zdarma nebo můžete podpořit svého oblíbeného lektora a koupit si online hodinu. Zkuste tentokrát místo pilates drsnější workout nebo cokoli, co byste se báli vyzkoušet veřejně. V obýváku se neztrapníte a třeba nečekaně objevíte něco skvělého. Mimořádně zábavné párové cvičení je akrojóga, která vám navíc pomůže zapracovat na prohloubení důvěry. A jestli rádi tančíte, pozvěte partnera na domácí ples. Když se navíc z tepláků převlečete do večerního, zvládnete večer i párovou aktivitu čistě pro dospělé. 

3. Udělejte si průvan ve skříni

Kdo sledoval Sex ve městě, určitě si vybaví scénu, ve které se hlavní hrdinka Carrie stěhuje k panu Božskému a vyklízí svůj gigantický šatník. U toho jí asistuje trojice kamarádek, které střídavě zvedají kartičky s nápisem ANO/NE, a před divákem postupně defilují všechny kultovní outfity. Jestli máte pocit, že už na vás všechno doma padá (doslova), úklid skříně je ideální příležitost, jak odlehčit zahlcené domácnosti. 

A proč k tomu přizvat kamarádku? Když se do takové akce pustíte sólo, hrozí, že na vás z pohledu na haldy oblečení padne tíseň nebo vás ochromí rozhodovací paralýza. S kamarádkou probírku šatníku proměníte na zábavnou vzpomínkovou akci a třeba i soukromý swap. Nikdy nevíte, kdo vaše nechtěné kousky s radostí unosí. A příště můžete pokračovat třeba vyklízením sklepa…

4. Něco upleťte nebo třeba smontujte

V posledních letech stoupá obliba klasických ručních prací a v lockdownu tento fenomén výrazně posílil. V době, kdy si můžeme cokoli koupit na pár kliknutí, se desítky hodin strávené nad pletením svetru zdají absurdní. Podle vědců ale jen znovuobjevujeme přirozený instinkt svých předků, kteří dobře věděli, že soustředěná rukodělná práce uklidňuje a ve výsledku přináší hluboké uspokojení. To potvrzuje i studie publikovaná v British Journal of Occupational Therapy. Nějakých 3 500 respondentů trpících depresí se v ní pustilo do pletení a 81 % z nich pak hlásilo, že se jim psychický stav výrazně zlepšil. Když navíc začnete ve dvou, můžete si navzájem poradit nebo si dát společný cíl. 

Jestli pro vás pletení není, zkuste spolu třeba zrenovovat starší kusy nábytku nebo naopak smontovat novou skříňku. Společný projekt vás sblíží a podle výzkumu americké Drexel University navíc pozitivní efekt kreativní činnosti přetrvává, i když se vám to zrovna nepovede

5. Doporučte nás kamarádům

Společné pojišťování asi nezní jako zábavné hobby, ale my jsme se rozhodli, že vám ho uděláme trochu zábavnějším. Dokonce si trochu přivyděláte. Máte životko od Mutumutu a jste s ním spokojeni? Doporučte ho třeba partnerovi, příbuznému nebo kamarádovi. Stačí, když mu pošlete promokód z naší aplikace. Váš parťák si u nás sjedná pojištění, při tom kód zadá, a jakmile zaplatí za první tři měsíce, dostanete od nás oba po 1 000 korun.

Ještě pojištění od Mutumutu nemáte, ale někdo z vašich známých ano? Mít dobré známosti se vyplatí. Prostě si řekněte o promokód a jděte na to. A protože klientům pravidelně vracíme peníze za pohyb, možná kromě tisícovky získáte i toho parťáka na sportování.


Každého doporučení si moc vážíme. A víte, že za rok můžete s promokódem pozvat až pět lidí? Přečtěte si víc o tom, jak nový program funguje: