Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Odměňujeme klienty za to, že žijí zdravě. Jak nás to napadlo a co to přesně znamená?

Čtení na 7 min
Mutumutu, cashback, životní pojištění, zdravý životní styl

Odměňujeme klienty za to, že žijí zdravě. Jak nás to napadlo a co to přesně znamená?

Od začátku jsme věděli, že pro naše klienty chceme být parťák. Pojištění, které jim nebude život komplikovat, ale ulehčovat. Bude jim krýt záda a navíc je bude motivovat, aby se o sebe starali. Přečtěte si, jak jsme to udělali.

Všechno začalo v prosinci 2016, když se náš šéf Jindřich Lenz rozhodl, že vytvoří nejlepší životní pojištění v Česku. Měl za sebou deset let zkušeností v oboru, a tak dobře věděl, co pojišťovnictví mnohdy postrádá: jednoduchost, srozumitelnost, přímý kontakt se zákazníky.

Něco tomu ale ještě chybělo…

Co? O tom Jindra diskutoval s Martinem Pejšou – CEO Creative Docku, naším spoluzakladatelem a velkým sporťákem. V zahraničí i v Česku se jim nejvíc líbila pojištění, která zohledňovala chování a životní styl klientů. Třeba i obyčejné povinné ručení: jednoduše platíte méně, když méně jezdíte. Ale jak to udělat u životka?

To byla první palčivá otázka. Druhá byla neméně důležitá: Co vlastně chtějí lidi? Skupinové rozhovory potvrdily, že největší zájem je o přátelské pojištění, které zákazníky odmění za zdravý životní styl. Takoví klienti jsou obecně méně nemocní, a tak do jejich plnění pojišťovna nemusí vkládat tolik peněz. To znamená více peněz pro zákazníky a levnější pojistné. Zdálo se, že je to jednoduchá rovnice. Ale bylo ji třeba potvrdit.

Za vším hledej vědu

Jindra s Martinem začali procházet vědecké publikace. Zajímalo je, zda dlouhodobá prevence skutečně ovlivňuje, jak často jsme nemocní a jak brzy přijdou vážné zdravotní komplikace, nebo dokonce předčasná smrt.

Zjistili například, že:

Takže bylo jasno. Nejlepší životní pojištění v Česku prostě musí odměňovat za zdravý životní styl. A tak vznikl náš prevenční program. Protože věříme, že je fér platit méně, když se o sebe staráte a vlastně tím šetříte peníze pojišťovny i její klientely.

Jak takový prevenční program vypadá?

Naši zákazníci už to znají. Můžou si vysportovat až 20% slevu na pojistném. Původně jsme odměňovali jen za běh, chůzi a jízdu na kole, ale klienti nám psali také o další aktivity. Seznam sportů se nám proto rozrostl na padesát a najdete v něm klasiku jako posilování a jógu, ale třeba i šerm, lukostřelbu nebo vodní pólo.

Abychom nezapomněli. Dalších 5 % si zákazníci můžou vysloužit za to, že nekouří. A ještě 5 % za pravidelné preventivní prohlídky u doktora. Peníze jim chodí v hotovosti přímo na účet. Možná vás ale zajímá, jak tyhle informace ověřujeme a jak vám to spočítáme… 

Nejsme Big Brother

O tom, jak se hýbou, nám zákazníci dávají vědět skrz aplikaci Mutumutu, která se dá propojit s Apple Health, Google Fit, ale i s appkami typu Strava, Runtastic, Fitbit nebo Garmin. Velký bratr ale opravdu nejsme. Bereme si striktně jen data, která jste už sdělili zmíněným aplikacím. Konkrétně jen ta, která se týkají sportu a která potřebujeme pro výpočet bodů.

V naší appce můžete plnit týdenní výzvy. Jedno čtvrtletí má 13 týdnů, ale v každém máme třítýdenní rezervu. I když tedy tři týdny vynecháte, třeba kvůli chřipce nebo proto, že mají děti zrovna prázdniny a na sport nezbývá čas, nevadí. Pořád dosáhnete na nejvyšší odměnu. Za čtvrtletí celkem můžete získat až 1000 bodů, vždy maximálně 100 za týden. Pokud se vám to povede, dostanete od nás 20 % pojistného zpátky.

A když budete sportovat trochu míň?

Nevadí, pořád můžete dostat slušnou odměnu. Počítá se podle nasbíraných bodů. Minimální odměna za pohyb je 5 %, což odpovídá 250 bodům za čtvrtletí. To určitě zvládnete. Stačí třikrát týdně zajít na delší procházku a máte to v kapse.

O tom, jaká odměna vám vyšla, vám na konci každého čtvrtletí napíšeme v e-mailu. Vy si zkontrolujete, jestli to sedí, a kdyby náhodou ne, dáte vědět Míše nebo Lukášovi z naší zákaznické péče. Když se neozvete do 30 dní, bereme mlčení jako souhlas a následně vám pošleme peníze. Tajný tip: kdyby se vám nechtělo čekat, odepište na e-mail, že souhlasíte. Peníze vám na účtu přistanou obratem.

Zdravý životní styl má smysl

A prevence není nikdy dost. Jen se koukněte na ty dvě studie na začátku. Když nekouříte nebo když s tím co nejdřív skoncujete, doslova si prodloužíte život. A my vám za to každý rok vrátíme 5 % zaplaceného pojistného. Jen pro pořádek, jako kouření počítáme i e-cigarety, vaporizéry a zařízení pro zahřívání tabáku.

Život si dost výrazně prodloužíte i pravidelnými návštěvami u doktora. V Česku vám zdravotní pojišťovna jednou za dva roky hradí preventivní prohlídku, kterou doporučujeme všemi deseti. Někteří lékaři se vám dokonce sami připomenou, ale obecně je na vás, abyste si kontroly hlídali. My vám za to ročně vrátíme dalších 5 % z pojistného.

Jak ověříme doktora a (ne)kouření?

Jednou za rok, při výročí smlouvy, se vás v aplikaci zeptáme, zda kouříte a jestli jste v posledních 24 měsících byli na preventivní kontrole. Dáme vám vědět také e-mailem, ať to v aplikaci nemusíte hlídat. A odměna bude vaše.

Donedávna nám stačilo jen vaše čestné slovo. Ale protože pořádek dělá přátele, od 3. prosince jsme změnili podmínky a k preventivním prohlídkám u doktora si můžeme jednou za čas vyžádat potvrzení. Třeba snímek obrazovky z aplikace zdravotní pojišťovny. Pozor, sami nám nic posílat nemusíte – když budeme potvrzení potřebovat, ozveme se vám.

Odměníme vás i za očkování

I očkování proti covidu-19 je forma dlouhodobé prevence. Proto teď v aplikaci místo prohlídky můžete zaškrtnout, že jste (plně) očkovaní. Na vyžádání nám pak místo potvrzení prostě ukážete svůj CovidPas. Zase platí, že ho nemusíte posílat předem, jen když vám dáme vědět. Očkovací akce platí zatím do 31. března 2022. Pak vyhodnotíme, jak se to s celou situací dá a zda ji prodloužíme. Žádný strach, dozvíte se to včas!


Když už odměňujeme za zdravý životní styl, tak pořádně. Sjednejte si u nás pojištění, splňte na začátku měsíční výzvu (100 bodů za každý týden) a dáme vám jako bonus 3000 Kč na chytré hodinky nebo třeba sportovní vybavení.