Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Rakovina prsu? První příznaky může včas odhalit doktor i váš partner

Čtení na 5 min
rakovina prsu, samovyšetření, příznaky, prevence
Redaktor | 25. října 2021

Rakovina prsu? První příznaky může včas odhalit doktor i váš partner

Stala se strašákem pro ženy nad 40 let. A nejen pro ně. Mohou jí onemocnět také mladší generace, a dokonce i muži. Jak se dá rakovina prsu včas odhalit a co můžeme sami udělat pro to, abychom příznaky zachytili včas?

Zhoubný nádor je v Česku každý rok diagnostikován zhruba 87 tisícům pacientů. Třetina z nich na rakovinu zemře. Mnohým by byla pomohla včasná prevence a zdravý životní styl. Je pravda, že riziko onemocnění se obecně zvyšuje s nesprávnou životosprávou (čím méně alkoholu, tím lépe), ale také s věkem (ten je hlavním rizikovým faktorem zhoubného bujení) a na vině můžou být i genetické faktory. 

Rakovina prsu v rodině?

Zrovna u rakoviny prsu hraje dědičnost významnou roli. Věda potvrdila, že mutace genů zvaných BRCA1 a BRCA2 zvyšují riziko této nemoci až o 76 procent. Pokud se ve vaší rodině objevila rakovina prsu u dvou příbuzných ve věku do 50 let nebo u tří příbuzných v jakémkoli věku, řekněte o tom svému praktickému lékaři nebo gynekologovi. Pošle vás případně na genetické vyšetření.

Co když se zjistí, že danou mutaci v těle máte? Měli byste zahájit sledování v jednom z Komplexních onkologických center, kde vás budou pravidelně vyšetřovat s pomocí ultrazvuku, mamografu a magnetické rezonance. Budou ale hlídat i další rizika, jako jsou nádory sítnice, kožní melanom nebo rakovina vaječníků. Někdy se také doporučují preventivní operace, hlavně odstranění prsní žlázy (a po něm rekonstrukce prsu), okolo 40. roku věku i odstranění vaječníků a vejcovodů.

Začíná to nenápadnou bulkou

První příznaky nemoci ovšem můžete včas zachytit už doma. Každý z nás si může jednoduše provést samovyšetření a můžeme to spojit i se samovyšetřením našeho partnera (rakovinou prsu mohou vzácně trpět i muži, ale pozor hlavně na varlata) nebo partnerky. Až 30 procent případů této rakoviny odhalí právě naši nejbližší.

Jak se pozná rakovina prsu

Zprvu je velmi nenápadná, u celých 75 procent žen se projeví nebolestivou bulkou v prsu. Počet lidí s tímto onemocněním roste, což se na jednu stranu přičítá tomu, že žijeme déle, na druhou stranu i lepším možnostem pro jeho odhalení a léčbu. Pokud se tato rakovina odhalí včas, má pacientka nebo pacient velkou šanci na uzdravení. Pokud už karcinom prsu pokročil, je zásadní zjistit, jestli se onemocnění rozšířilo i na jiné orgány, a podle toho naplánovat léčebný postup.

Loono, rakovina prsu, samovyšetření, prevence, příznaky
Prevence znamená hlavně naučit se prsa správně prohmatat. Foto: Loono / Jan Nechvíle

Jak si udělat samovyšetření

1. Samovyšetření prsů provádějte každý měsíc
Nejlepší to je 5. až 10. den po začátku menstruace. Pokud menstruaci nemáte, vyberte si kterýkoli den v měsíci.

2. Mrkněte na do zrcadla
Jsou stejné jako minule? Zvedněte ruce nad hlavu a prohlédněte si je znovu.

3. Všímejte si změn
Výtoku z bradavky, tvaru bradavky, změn na kůži, změny tvaru nebo velikosti prsu. 

4. Sáhněte si na ně
Nejlépe třemi prsty na plocho, krouživými pohyby. Nejdřív zakružte povrchově, potom trošku do hloubky. Vyšetřujte vždy opačnou rukou. Levou rukou prohmatávejte pravý prs a naopak.

5. Prohmatejte je celé
Od klíční kosti až do podpaží a k podprsenkové rýze. Všímejte si nerovností na povrchu prsů i uvnitř.

6. Vezměte prsa do dlaní
A promněte je, abyste se ujistili, že jste na nic nezapomněli.

7. Pokud máte větší prsa…
Začněte vsedě nebo vestoje a pak to samé zopakujte vleže na boku.

8. Když nic nenahmatáte…
Je to skvělá zpráva. Celý postup zopakujte zase za měsíc. Pokud jste narazili na něco nezvyklého, objednejte se hned ke gynekologovi.

Podrobný návod na samovyšetření najdete třeba na YouTube neziskovky Loono. Právě tahle organizace se tématu prevence věnuje dlouhodobě, za sedm let svého působení zachránila život už 56 lidem a 105 000 jich vyškolila. Rakovina se nevyhnula ani její zakladatelce Kateřině Vackové, která jí onemocněla ve dvaadvaceti letech. Jak sama říká, zachránilo ji to, že naslouchala svému tělu.

Choďte k lékaři, pomůže vám appka

Je až s podivem, že k doktorovi pravidelně chodí pouze každý čtvrtý Čech. Celých 26 % úmrtí by se přitom dalo označit za předčasná. Preventivní prohlídky jednou za dva roky jsou základ, proto za ně také klientům vracíme část pojistného. Ženy by pak měly pravidelně navštěvovat gynekologa a od 45. roku chodit každé dva roky na mamograf, který zase může pomoci zachytit rakovinu prsu dřív, než se rozvine.

Že je toho nějak moc? Loono chystá ve spolupráci s Česko.Digital aplikaci Včas, která by měla být spuštěna začátkem příštího roku. Aplikace vám mimo jiné ukáže, na jaké preventivní prohlídky byste měli chodit. Zapamatuje si všechny termíny a připomene vám i další samovyšetření. Navíc bude fungovat na základě principu odměn a sbírání bodů. Motivovat vás může už to, že uvidíte, jak si vedete v porovnání s ostatními uživateli. A mezi odměnami bude díky spolupráci se zdravotními pojišťovnami například možnost sono vyšetření prsu zdarma bez žádanky.


Odměny za prevenci? To máme v Mutumutu rádi. Klientům vracíme 5 % pojistného za to, že chodí na preventivní prohlídky k lékaři, dalších 5 %, když nekouří, a k tomu až 20 % za pravidelný pohyb.