Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Dušičkový speciál. Co po vás zůstane po smrti – prach, nebo prachy?

Čtení na 6 min
Produktový specialista | 1. listopadu 2021

Dušičkový speciál. Co po vás zůstane po smrti – prach, nebo prachy?

Někde se na Dušičky piknikuje na hřbitově. Jinde je nejdůležitější zanechat po sobě uklizený sklep. Někdo věří, že na svou rodinu bude po smrti dohlížet z nebe, jiný radši dohlédne na to, aby nestrádala. Ale spousta z nás se tématu umírání vyhýbá jako čert kříži. Jak se na smrt díváte vy?

Jak už jsme naznačili, v různých částech světa to vidí… různě. V mnoha afrických i asijských zemích věří na život po životě: zemřelí na svoje rodiny dohlížejí a slouží jim jako průvodci. Ale aby se to podařilo a nestali se z nich bloudící duchové, je potřeba jim vystrojit pořádný pohřeb. Ve východní Evropě ortodoxní tradice velí truchlit tři dny u otevřené rakve a ještě dalších čtyřicet dní čekat, až duše projde do jiné sféry. Během té doby může nebožtík ještě přijít domů na návštěvu, takže je potřeba pro něj nachystat jídlo a vodku.

Piknik s mrtvými

Když je řeč o Dušičkách, musíme zmínit Mexiko. Día de los Muertos, Den mrtvých, tam slaví každý rok 1. a 2. listopadu. Svým zesnulým staví oltáře se spoustou ozdob, květin, ovoce a svíček. Připravují pro ně (a pro sebe) všechny dobroty, které měli během života rádi. A celou noc s nimi stráví na hřbitově, kde se hoduje, pije, povídá a zpívá. Je to skutečná oslava, která se může protáhnout i na několik dní. Smrt pro Mexičany jednoduše neznamená „sbohem“, ale „uvidíme se v listopadu“.

dia de los muertos, dušičky, den mrtvých, mexiko
Día de los Muertos není žádný smuteční pochod, je to veselá fiesta. Foto: Pexels / Amaury

Jasně, i v Česku se na svátek Všech svatých chodí na hřbitov. Zapálíme svíčku, položíme věnce, poklidíme hrob, zavzpomínáme. Ovšem se zvyky z Latinské Ameriky se to nedá srovnávat. Tam totiž opravdu věří, že se mrtví vracejí na zem a že s nimi tu noc na krchově strávili. Nebylo by pěkné, kdyby tu po nás nezůstala jen hromádka hlíny se svíčkou a kdyby naši nejbližší věděli, že jsme tu pořád s nimi?

Můžete tu zůstat

Jak říká klasik: smrt je jediná jistota, kterou v životě máme. Takže recept na nesmrtelnost vám nenabídneme. Na duchy ani na setkávání mezi hroby v našich zeměpisných šířkách taky moc nevěříme. Přesto tu pro svoje blízké můžeme být i po smrti. Právě období, kdy se slaví Památka zesnulých, je ideální čas na přemýšlení o tom, co tu po nás zůstane. Ale můžete se do něj samozřejmě pustit kdykoli. Hlavně si nezapomeňte dát schůzku s notářem a napsat všechno do závěti.

Co bude s vašimi ostatky?

Morbidní téma? Možná, ale podle nás docela důležité. Možností máte několik. Stanete se hnojivem pro fialky a potravou pro červy. Nebo s blízkými zůstanete v urně na krbu – mimochodem víte, že existují i kremační šperky, takže váš popel můžou nosit pořád u sebe, nebo vás dokonce přeměnit v diamant? Po smrti ale můžete udělat i něco pro svět nebo někomu zachránit život. Jak? Darujte orgány těm, kteří to potřebují, nebo na studium a výzkum

A co bude s vaším majetkem?

Jednu zajímavou tradici spojenou se smrtí mají ve Švédsku. Je trochu pragmatičtější než v jiných koutech světa: seveřani dovedli k dokonalosti umění dödstadning, doslova „předsmrtného úklidu“. Jde o to, protřídit všechen majetek, aby to jednou pozůstalí nemuseli řešit. Praktické, ne? Podíváte se do všech koutů, skříní, sklepů a spíží. Co nepotřebujete, dáte pryč a zbytku dáte řád. Ulevíte těm, kteří se jednou vašimi věcmi budou probírat, ale taky sobě. A to hned. Mít věci v pořádku znamená zbavit se stresu. Můžete (a měli byste) to dělat i opakovaně.

Ze stejného důvodu je super dát si do pořádku finance. Kdybyste zemřeli, svým blízkým ulehčíte zařizování, ale klidnější díky tomu budete už během života. Podobně to funguje s pojištěním. Úmrtí v rodině je vždycky těžká věc. Ale když si teď pojistíte život – tedy vlastně smrt –, budete aspoň vědět, že váš manžel, manželka nebo děti zůstanou po finanční stránce v pohodě.

Proč potřebujete pojištění smrti

Protože máte možná domácnost nebo rodinu, která s vaším úmrtím přijde o kus příjmu. Výplata peněz ze životního pojištění pro ně bude finanční injekce, která jim vytrhne obrovský trn z paty. Jestli k tomu máte navíc hypotéku nebo jiný závazek, peníze od pojišťovny je pomůžou splatit. Takže vaši milovaní nezůstanou zadlužení ani nepřijdou o střechu nad hlavou. Lepší dárek jim tu snad ani nechat nemůžete.

Ale i když jste single a nemáte žádné děti ani závazky, stojí pojištění smrti za to. Minimálně se z něj zaplatí pohřeb a to dneska není levná záležitost. Střídmý funus stojí kolem 30 tisíc korun, ale kdybyste chtěli přidat i hostinu, jste už nejmíň na 50 tisících. Když se pojistíte, dáte pozůstalým šanci, aby se s vámi na úrovni a slavnostně rozloučili. A jestli máte hromadu přátel, můžete pro ně připravit poslední party, na kterou se jen tak nezapomene.

Hlavně jim to řekněte!

Povídání o smrti je u nás sice pořád trochu tabu, ale opravdu doporučujeme to doma dělat. Nejen na Dušičky. A když si pojistíte život, platí to obzvlášť. V pojistce totiž určíte takzvanou obmyšlenou osobu – tedy člověka, který po vaší smrti dostane peníze. Může jich být i víc. Nezapomeňte jim o tom ale říct, aby se o peníze po vaší smrti přihlásili. Jinak si je pojišťovna nechá.


Recept na nesmrtelnost jsme vám nedali, ale na dlouhověkost jeden máme. Žijte zdravě, prokazatelně to prodlužuje život. A když se budete hýbat, seknete s kouřením a jednou za dva roky preventivně zajdete k doktorovi, dáme vám za to zpátky až 30 % pojistného.