Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Co pomáhá na bolest zad? S fyzioterapeutkou o chronické bolesti a jak ji napravit

Čtení na 12 min
bolest zad, bolesti zad, fyzioterapeutka vendula nováková
Redaktor | 24. února 2022

Co pomáhá na bolest zad? S fyzioterapeutkou o chronické bolesti a jak ji napravit

Jak se vyvarovat škodlivých pohybových stereotypů? Jaké cviky na bolest zad pomáhají a dají se bolavá záda stoprocentně napravit? O tom jsme si povídali s fyzioterapeutkou Vendulou Novákovou. A víte, že i na chronickou bolest zad se můžete pojistit?

„Baví mě vymýšlet individuální postupy, jak dojít ke společnému cíli. První bývá zbavit se bolesti, druhý dostat se z ordinace do tělocvičny, kde můžeme aktivně pracovat na tom, aby se do budoucna žádné bolesti neobjevovaly,“ říká fyzioterapeutka Vendula Nováková.  Členka týmu Martiny Dubovské, české reprezentantky ve slalomu, působí také na pražské klinice VO2MAX, kam nastoupila hned po státnicích na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Jak sama říká, zbavovat klienty bolesti je pro ni velmi naplňující pocit.

„Mám pocit, že jsme se s bolestí zad nějakým způsobem naučili žít a tolerujeme ji. Řešíme to, až když je úplně nejhůř.“

S jakou konkrétní bolestí zad k vám klienti nejčastěji chodí? 

Vlastně je to velmi různé. Často je to tupá bolest v oblasti bederní páteře, která se ve většině případů zhoršuje s nějakým pohybem, typicky s předklonem. Jiný typ mohou lidé popisovat jako ostrou bolest vystřelující do hýždě, stehna nebo i níž. Když půjdeme k hrudní páteři, tam si klienti nejčastěji stěžují na píchání u lopatky nebo tenzní bolesti. A častá je také bolest krční páteře, kde řešíme takzvané „zablokované krky“. Ostrá bolest se většinou promítá až do hlavy a zhoršuje se při pohybu hlavy k jedné straně při úklonu nebo rotaci. Všechny typy bolesti mohou být buď akutní, nebo chronické a mohou mít různé příčiny.


Víte, že životní pojištění Mutumutu vás na všechny typy problémů se zády pojistí? Když kvůli nim skončíte třeba na neschopence, dorovnáme váš příjem. A vy si zatím můžete v klidu srovnat záda.


Typicky si lidé stěžují na bolest zad v kříži. Co nám o těle říká?

Mám pocit, že jsme se s bolestí zad nějakým způsobem naučili žít a tolerujeme ji. Řešíme to, až když je úplně nejhůř a nemůžeme ani vstát z postele. V oblasti kříže bývá velké svalové napětí z různých důvodů. Určitě této oblasti nedělá dobře jakákoli dlouhodobá statická poloha. Tam musí povrchové svaly makat, protože jim nic jiného nezbývá a obratle jsou pod velkým tlakem. Také v ordinaci s klienty narážíme na sníženou mobilitu kyčelních kloubů. Jestliže mám zkrácené ohybače kyčle a chci chodit nebo běhat, ten pohyb musí nahradit jiný segment. Tím právě bývá bederní oblast, která je proto přetěžovaná a následně může bolet. Možností je ale víc a vždy je třeba najít pravou příčinu obtíží.

Opakovanou bolestí zad trpí až 80 % dospělých Čechů. Co jsou podle vás hlavní důvody, proč tomu tak je?

Sice to nechceme moc slyšet, ale je to nedostatkem různorodého pohybu. Drtivá většina mých klientů má sedavé zaměstnání. To znamená minimálně šest, ve většině případů i více hodin v kuse na jedné židli. V tom lepším případě se pak po práci zvednou a jdou si na hodinu zaběhat, zaplavat, zahrát si tenis. Určitě je to lepší varianta než sednout do auta a jet si domů lehnout na gauč, ale ani to nemůže dlouhodobě vykompenzovat hodiny prosezené na židli. Ptala jste se na víc důvodů – tohle je z mého pohledu ten hlavní, ze kterého všechny ostatní vyplývají.


V Mutumutu podporujeme, když se o sebe staráte. Jedině u nás za to získáte slevu až 30 %. Stačí se pravidelně hýbat, nekouřit a chodit na preventivní prohlídky. A teď k pojištění navíc můžete získat 3 000 Kč třeba na chytré hodinky.


Co byste tedy doporučila dělat v běžném pracovním dni, co pomáhá na bolest zad?

Rozhodně co nejčastěji měnit polohy. Ráda vždy slyším, když si klienti do kanceláří pořizují balanční čočky, velké gymnastické míče nebo výškově nastavitelné stoly. Na gymnastickém míči se dá skvěle protáhnout, balancovat, posilovat. Stejně tak klientům doporučuji roller (pěnový válec, který se používá jako cvičební a masážní pomůcka, pozn. red.). Při rolování dochází k hloubkové masáži těla. Je to úžasný pomocník při uvolňování oblasti hrudní páteře a zároveň si pár minutami cvičení dokážete rozproudit krev v těle, aniž byste se zapotili.

Důležité je to střídat. Třeba půl hodiny na židli, půl hodiny na čočce nebo míči, projít se, dát si kávu, půl hodiny pracovat ve stoje a pak si zase sednout. Asi to všechno nejde aplikovat úplně všude, nicméně je dobré aspoň něco z toho zařadit do denní rutiny.

bolest zad, bolesti zad, fyzioterapeutka vendula nováková
„Ráda vždy slyším, když si klienti pořizují balanční čočky nebo velké gymnastické míče,“ říká Vendula Nováková. Foto: archiv VN

Jak se pozná a z čeho vlastně vzniká chronická bolest zad? 

Jakákoli chronická bolest je způsobena dlouhodobým přetěžováním. Bolest nám říká, že je něco v dané oblasti v nepořádku – je tam nějaký nepřiměřený tlak, něco tam vadí, něco se nehýbe tak, jak má, nebo se naopak něco hýbe více, než by mělo. Okolní tkáně na to většinou reagují tak, že se „stáhnou“ a to místo tím zafixují, jako bychom si vzali ortézu. Když na tento podnět dlouhodobě nereagujeme, začneme si přetvářet pohybové stereotypy tak, abychom tu bolavou oblast nedráždili. A tak to celé vzniká. S tímhle stereotypem žijeme, dokud neuděláme nějaký „špatný“ pohyb, který způsobí například akutní ústřel, akutní blokádu, velkou bolest. Když se tohle stane, většinou to není tím „špatným“ pohybem, ale tím, že si na problém zakládáme už dlouho a je jen otázka času, kdy se to stane.


Prevence je základ. Ale když se i tak něco semele, je dobré vědět, že vy nebo vaši blízcí zůstanete zajištění. Proto vás v Mutumutu pojistíme na to, co je opravdu důležité.


„Pokud cítíte jakýkoli náznak bolesti zad, zablokování, tuhost, přijďte. Čím dřív přijdete, tím lépe se nám bude pracovat.“

Dokáže bolest zad člověka skutečně vyřadit z práce i na dlouhé týdny či měsíce? 

Když se to nechá zajít tak daleko, že dojde třeba k výhřezu disku, může to být otázka měsíců. Někdy ale i „pouhý“ akutní ústřel dokáže potrápit na dlouhou dobu, když se s ním nic nedělá. Proto říkáme klientům: pokud cítíte jakýkoli náznak bolesti, zablokování, tuhost, přijďte. Čím dřív přijdete, tím lépe se nám bude pracovat a tím dřív budete zpátky v provozu.

Dá se chronická bolest vyléčit tak, že naše záda nakonec budou zcela zdravá? 

Mým cílem je dostat klienty do takové fáze, kdy je záda opravdu bolet nebudou. A když se jednou za čas v nějaké menší míře ozvou, budou si s tím umět poradit. Zacvičí si pár cviků, upraví pracovní pozici nebo mě jednorázově navštíví a dáme tělo zase na nějaký čas dohromady. To je ideální průběh. Musíme na tom ale pracovat oba, já i klient.

Dokázala byste říct, které sporty jsou pro naše zdravá záda nejvhodnější? Je nějaký sport, který vyloženě pomáhá na bolest zad?

Každý sport se dá dělat kvalitně i nekvalitně z hlediska fungování pohybového aparátu. Spíš než poukazovat na konkrétní sport chci zdůraznit důležitost rozcvičky. Tělo je potřeba vždycky na pohybovou aktivitu připravit – prohřát, rozhýbat. Na konci sportu zase zařadit protažení. Kdybych měla vybrat konkrétní sporty, které by mohly pomoci v prevenci bolesti zad, vybrala bych lezení, jógu, plavání, běžky, běh, chůzi. Nelze to ale říct obecně. Každý ať si vybere, co ho baví a co mu dělá dobře. U nás na klinice děláme fyziotréninky, kde pracujeme na kvalitních pohybových stereotypech. Spousta našich klientů to bere jako doplněk k oblíbenému sportu.

bolest zad, bolesti zad, fyzioterapeutka vendula nováková
Fyzioterapeut vás naučí, jak se správně hýbat. Ideálně už napořád. Foto: archiv VN

Jsou například nějaké konkrétní cviky na bolavá záda, které můžeme praktikovat klidně hned ráno po probuzení?

Určitě ano, je fajn si ráno zacvičit. Mně samotné se nechce ráno nic moc nového vymýšlet, proto mám vymyšlenou krátkou pětiminutovou sestavu, která obsahuje protahovací a aktivační cviky a dá se cvičit každý den.

„Na matraci a polštáře se mě lidé často ptají a já neznám správnou odpověď.“

Co bolest zad v těhotenství? Doporučila byste těhotným ženám pohyb jako prevenci?

V těhotenství se mění těžiště, přibývají kila, a tím spíš by tělo mělo být v co nejlepší kondici. Není třeba se pohybu vyhýbat, právě naopak. Samozřejmě je ale vždycky lepší, když pohybová aktivita probíhá pod vedením odborníka.

Můžeme bolestem zad předcházet i u dětí? Asi nestačí klasické napomínání „narovnej se“, že? 

To se vracíme zpět k pohybové aktivitě. Čím rozmanitější pohyb budou děti v životě mít, tím větší budou mít možnost získat kvalitní pohybové vzory, budou odolnější i „narovnanější“. 

Jakou matraci ideálně vybrat na bolavá záda? „Preventivně“ pro děti, ale i pro sebe?

Na matraci a polštáře se mě lidé často ptají a já neznám správnou odpověď. Je to stejné jako boty – jednomu budou na dlouhý výlet vyhovovat pohorky a jinému bude lépe v kotníkových měkkých botaskách. Většinou poznáte pohodlnou botu hned, jak do ní poprvé dáte nohu. Stejné je to s matrací. Pokud si lehnete na správnou matraci a polštář, nebude vás nic bolet a nebudete vstávat „rozlámaní“. Jestliže to tak není, zkusila bych jiný typ.

„Vrcholoví sportovci jsou pro mě velkou školou. Tělo mívají vyladěné a velmi dobře cítí nejmenší detaily.“

Vaši kliniku vede bývalá reprezentantka v alpském lyžování Šárka Strachová a na webu se píše, že nabízíte komplexní péči. Co si pod tím můžeme představit?

Klienti u nás mohou kromě fyzioterapie navštívit také ortopeda, terapeuta funkční medicíny nebo psychoterapeuta. Máme tady taky nabídku masáží nebo třeba skupinových či individuálních lekcí jógy. A je toho víc. Nabízíme třeba i podiatrické vyšetření a diagnostiku běhu. Navíc máme výbornou kávu a čaj! (smích)

Co jste se naučila při práci s vrcholovými sportovci? 

Vrcholoví sportovci jsou pro mě velkou školou. Tělo mívají vyladěné a velmi dobře cítí nejmenší detaily. Zároveň každou drobnost, kterou na terapii ovlivníme, mohou ihned pocítit na tréninku nebo během závodu. Ať už pozitivně, nebo negativně.

U každého sportu je ta práce trochu jiná. Pracovala jsem s ragbisty, kde jsem se učila reagovat rychle a efektivně tak, aby se hráč mohl co nejdříve vrátit do hry. Spolupracuji také s jezdci na koni. S nimi je to radost. Jakákoli drobnost se totiž ihned projeví na reakci koně. Třeba prostě nezahne doprava. Většinou to koreluje s tím, co vidíme na těle, a můžeme s tím pracovat. V tom je fyzioterapie krásná. S Martinou Dubovskou letos trávím hodně času na závodech i mimo ně. Kromě fyzioterapeuta jí dělám doprovod na lyžích, kondiční trenérku, běháme spolu. Takže se stále něco učím a moc mě to baví.


Životní pojištění Mutumutu vám kryje záda i doslova. Jako jediní na trhu pojišťujeme chronické bolesti zad. Takže když vás bolest na nějaký čas vyřadí z provozu, dorovnáme vám příjmy. Navíc vás odměníme i za prevenci – za pravidelný pohyb vracíme až 20 % z ceny pojištění.