Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Celoroční cestovní pojištění, nebo životní pojištění? Nejlepší je mít oboje

Čtení na 5 min
cestování, cestovní pojištění, životní pojištění
Produktový specialista | 27. dubna 2022

Celoroční cestovní pojištění, nebo životní pojištění? Nejlepší je mít oboje

Hodně lidí si platí buď jedno, nebo druhé. Ale životní a cestovní pojištění nejsou soupeři. Naopak se skvěle doplňují. Jaké jsou jejich výhody i nevýhody? A jak si (nejen celoroční) cestovní pojištění sjednat co nejlépe?

Tohle dynamické duo není radno podceňovat. Proč? Tohle je krátká verze: Zatímco „cestovko“ vás kryje na cestách, životní pojištění vám pomůže zvládnout dlouhodobé následky nemocí a úrazů. Ale máme i delší vysvětlení. Čtěte dál.

Proč mít cestovní pojištění

V zahraničí vám většinou neplatí zdravotní pojištění, které máte doma (kromě základních nákladů na léčbu v EU a několika dalších evropských zemích). Takže když se něco stane, musíte nečekané – a často nemalé – výdaje hradit ze svého. Proto je tu cestovní pojištění do zahraničí, které vám případné náklady zpětně pokryje. Sjednáte si ho snadno u kterékoli pojišťovny, banky také často nabízejí cestovní pojištění k platební kartě.

Rozhodně to stojí za to. Jenže na dovolené v zahraničí stráví běžný Čech nějaké dva týdny do roka. Dalších padesát týdnů je v Česku. A když odpočítáme specifické faktory (jako je třeba větší sportovní aktivita na dovolené), znamená to 25× vyšší riziko, že se člověku něco stane doma než v zahraničí.


I doma je tedy dobré se chránit. Přesto se mnoho lidí před dovolenou pojistí bez mrknutí oka, ale pro každodenní život žádné pojištění nemají. Pojďte to změnit. Životní pojištění Mutumutu vás bude krýt při nemoci, úrazu a také když dojde na nejhorší.


Vyplatí se vám celoroční cestovní pojištění?

Pokud za hranice cestujete častěji, určitě se vám vyplatí pojištění na rok. Nebudete na něj muset před každou cestou znovu myslet ani sjednávat X pojistných smluv ročně. Ale pozor. I tady platí limity pro dobu, po kterou jste kryti – není to automaticky jeden rok. Aby roční pojištění platilo, musíte se do Česka vrátit po uplynutí pojistné doby.

Tak například Komerční pojišťovna vám pojistí dlouhodobé pobyty v maximální délce 90 dní. Pokud byste se třeba vydali na dráhu digitálního nomáda a chtěli v zahraničí zůstat ještě čtvrt roku, musíte se mezitím do Česka vrátit. A mít o tom i nějaký důkaz – třeba jízdenku, letenku nebo jiný důkaz o vašem návratu do ČR. (Budete ho sice předkládat jen v případě, že dojde na pojistnou událost, ale určitě ho mějte.)

Cestovko nekryje jen při úrazech

Pomůže i při náhlém onemocnění, ale také při přepravě do nemocnice nebo zpátky do Česka. A dokonce i v situacích, jako je ztráta nebo krádež zavazadel, hotovosti, dokladů a podobně. Na trhu jsou také speciální cestovní pojištění pro těhotné, pro případ, že vás na cestách dostihne covid-19, nebo třeba pro cestování autem.

cestování, cestovní pojištění, životní pojištění
Ať už cestujete kamkoli a v jakémkoli složení, cestovní pojištění potřebujete. Foto: Josh Willink / Pexels

Ale životní pojištění se vám taky vyplatí

V zahraničí vás může víc „finančně zabolet“ právě to, že vás okradou nebo ztratíte kufr. Následky úrazů a nemocí vás naopak budou víc bolet po návratu, hlavně když budete muset zůstat na nemocenské a přijdete o příjem nebo jeho část. Takže nebudete mít na zaplacení nezbytných výdajů.

V tu chvíli přichází na řadu životní pojištění, a to zejména když budete pojištěni na to nejdůležitější: pracovní neschopnost, invaliditu a smrt. O tom, jak si celé pojištění správně nastavit, jsme psali v jednom z předchozích článků.

Jednoduše: cestovní a životní pojištění se skvěle doplňují. Sice budete průběžně platit víc, ale když se něco stane, budete finančně v pohodě. A i když to nejsou rivalové, pojďme si ještě shrnout výhody a nevýhody obou.

Výhody cestovního pojištění

▪️Je levnější (protože je na kratší dobu a méně situací)

▪️Snadno si ho dnes sjednáte online

▪️Kryje úrazy, nemoci, ale i další nečekané výdaje

▪️Asistence vám při nehodách a jiných nepříjemnostech poradí, jak postupovat

Výhody životního pojištění

▪️Kryje vás po celém světě

▪️Chrání vás roky, často i celý život

▪️Pojistná částka pokryje i dlouhodobý výpadek příjmu, pomůže splatit úvěr i hypotéku

▪️Můžete ho kdykoli změnit (podle aktuální životní situace)


Životní pojištění Mutumutu si navíc také snadno sjednáte online. A platí od dalšího dne po zaplacení.


Nevýhody cestovního pojištění

▪️ Musíte si ho znovu sjednat před každou cestou (pokud není celoroční)

▪️ Po vycestování ho nemůžete změnit

▪️ Jste pojištěni až od chvíle, kdy překročíte hranice

▪️ Náklady musíte zaplatit ze svého, až potom vám je pojišťovna proplatí

▪️ Kryje vás jen v konkrétních destinacích

Nevýhody životního pojištění

▪️ Je dražší (ale ve výsledku se vyplatí)

▪️ Kryje jen nemoci, úrazy a jejich následky (takže například ne ztrátu zavazadel)

▪️ Pokud jste velmi rizikoví, pojišťovna vás může odmítnout pojistit

Rada na závěr

Každý, kdo rád cestuje, by si měl sjednat cestovní pojištění. A každý, kdo má rád život, by si měl sjednat pojištění životní. 😉


Kam za cestovním pojištěním? Mrkněte třeba k našemu partnerovi Twisto. V rámci tarifu Premium u něj budete mít cestovko po celý rok zdarma. Pro celou rodinu. Když chcete být pojištění i na svých tuzemských dovolených, můžete se pojistit u Komerční pojišťovny. A abyste byli chráněni i doma, je tady životní pojištění Mutumutu.