Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Meditace proti stresu a úzkosti. Tady je sedm aplikací, které vám s tím pomohou

Čtení na 8 min
meditace proti úzkosti a stresu, appky na meditaci, mindfulness
Redaktor | 25. května 2022

Meditace proti stresu a úzkosti. Tady je sedm aplikací, které vám s tím pomohou

Jste unavení, nervózní nebo vystresovaní? Není divu, poslední roky daly všem dost zabrat. Zázračný lék pro vás nemáme, ale jedno víme: meditace proti stresu a úzkosti opravdu pomáhá. A díky mobilním aplikacím se dnes můžete vyklidnit na pár kliknutí.

Ačkoli neexistuje žádný špatný způsob, jak meditovat, mnozí z nás nevědí, jak na to. Nestačí se přitom jen pohodlně posadit a zavřít oči, jde o to zaměřit plnou pozornost a vědomí na sebe. Nemyslet na práci, na děti, na to, co uděláte k večeři, kam pojedete o víkendu nebo jestli jste vypnuli kávovar. A právě opustit myšlenky na svět okolo bývá mnohdy to nejtěžší.

Appky nejen na zklidnění psychiky

Pokud zrovna nemáte cestu do Indie za některým z meditačních guru nebo se vám nechce docházet na specializované kurzy, zkuste si najít „tu svou“ mobilní aplikaci. Meditační aplikace dnes existují i v češtině; chytře vás provedou meditačními technikami, naučí umění mindfulness nebo vás třeba jen zklidní po náročném pracovním dni.

A navíc! Když se naučíte kvalitně meditovat, získáte tím řadu výhod:

✅ Snížíte míru stresu. Jedna studie s 3320 účastníky například ukázala, že praktikování meditace může redukovat stres. A to zase může působit jako prevence úzkostných stavů či deprese.

✅ Vyřešíte závislosti. Meditace obvykle vyžaduje velké sebeuvědomění a disciplínu. To se může hodit, třeba až budete chtít seknout s kouřením.

✅ Zlepšíte si spánek. Trpíte-li chronickou nespavostí, studie z roku 2014 ukazuje, že právě meditace může být vhodnou alternativní léčbou. Zkuste meditační appku zkombinovat s aplikací na sledování spánku a máte vyhráno.

✅ Snížíte si krevní tlak. Alespoň to tvrdí studie publikovaná v časopisu Nature. Za snížením krevního tlaku stojí především meditační techniky, s jejichž pomocí se naučíte stresující myšlenky upozadit, nebo jim aspoň přikládat menší význam.


Víte, že duševní nemoci jsou druhý nejčastější důvod invalidity? Přesto je pojišťovny mívají často ve výlukách. Pojištění Mutumutu myslí i na vaši psychiku a kryje vás pro případ deprese, syndromu vyhoření a dalších častých problémů.


Jak vybrat tu správnou aplikaci?

V první řadě byste se měli zaměřit na to, co vlastně chcete. Jestli aplikaci, která vás zklidní před spánkem, nebo takovou, která vás naučí umění mindfulness či meditace uprostřed prací nabitého dne. Skvělý uklidňující efekt totiž může mít i váš oblíbený podcast, relaxační hudba nebo třeba audiokniha. Nicméně benefity řízené meditace je daleko přesahují. 

Zvažte taky, jestli (a kolik) jste ochotni za aplikaci platit. Spousta bezplatných meditací v češtině, angličtině a jiných jazycích je dostupná na YouTube, jen se musíte připravit na to, že pokud nemáte verzi Premium, bude vám tam pravděpodobně skákat reklama. Což by vám mohlo výrazně narušit celý průběh relaxace.

Pokud se rozhodnete, že si raději stáhnete appku do mobilu, máme pro vás malý přehled. Všechny aplikace jsou dostupné pro iOS i Android.

1. Breethe

Aplikace, která má už přes deset milionů stažení v 90 zemích světa, nabízí relaxaci na úrovni meditace, hypnoterapie, hudby a jemných zvuků přírody. Naučí vás, jak se zbavit stresu, usnout během pár minut a každý den lépe spát. K dispozici je vždy jeden z několika profesionálních trenérů, který vás provede světem správného dýchání, buddhismu, meditace nebo mindfulness. Součástí jsou i tematické přednášky nebo lekce.

Po čtrnáctidenní zkušební verzi zaplatíte za Breethe 300 Kč měsíčně.

2. Headspace

Britská aplikace, která vznikla už v roce 2010, patří mezi ty vůbec nejpopulárnější a uživatelům pomáhá najít klid a rovnováhu. Kromě klasických meditací obsahuje i zvuky přírody či různé mluvené příběhy, které je dobré si pouštět před spaním. Headspace sestavuje personalizované plány, díky kterým se na základě malého množství svých údajů naučíte meditovat tak, jak je to pro vás nejvhodnější. Aplikace se vám sama připomene.

K dispozici je čtrnáctidenní bezplatná zkušební verze, poté zaplatíte zhruba 300 Kč měsíčně nebo 1620 Kč ročně. Headspace si můžete také pustit na Netflixu. Headspace Guide Collection je praktický, jednoduše sestavený interaktivní meditační program o třech dílech, který vás provede světem meditace, mindfulness a kvalitního spánku. Na rozdíl od aplikace je tahle verze dostupná i v češtině.

3. Calm

Oceňovaná aplikace, která vás naučí různá uklidňující cvičení a dechové techniky na uvolnění těla i mysli. Obsahuje dokonce sekci Calm Kids s meditacemi pro děti a teenagery od 3 do 17 let. A ještě jeden bonus – příběhy na spaní (Sleep Stories) vám přečtou herci Matthew McConaughey, Jerome Flynn nebo třeba zpěvák Harry Styles. Aplikace obsahuje i lekci tzv. vědomé chůze, kterou si můžete pustit přes Apple Watch při vaší oblíbené procházce parkem.

Sedmidenní zkušební verze je zdarma. Potom Calm stojí 350 korun měsíčně nebo zhruba 1620 Kč ročně.

meditace proti úzkosti a stresu, appky na meditaci, mindfulness, calm
V knihovně aplikace Calm najdete nahrávky odborníků na mindfulness i slavných osobností. A taky meditace pro děti. Foto: archiv Calm

V Mutumutu si vážíme toho, když se staráte o svoje zdraví. Psychické i fyzické. Proto klienty pravidelně odměňujeme a vracíme jim až 20 % za pohyb, 5 % za preventivní kontroly u doktora a dalších 5 %, když nekouří. A ještě jim přispíváme na chytré hodinky nebo sportovní vybavení.


4. Waking Up

Neurovědec, filozof a autor bestsellerů Sam Harris je známý tím, že se zabývá myslí, tělem a spiritualitou. Spoluvytvořil aplikaci, která nabízí sbírku vědecky podložených meditačních kurzů včetně vzdělávacích lekcí věnovaných tématům sebepojetí, svobodné vůle a filozofie. 

Bezplatný obsah není k dispozici, za členství zaplatíte zhruba 2330 Kč ročně. Nebo můžete zaplatit jednorázovou částku 18 660 Kč a získat doživotní přístup. 

5. Buddhify

Obsahuje víc než dvě stovky meditací, které vám pomohou snížit úzkost, stres, zvládat obtížné emoce a podpořit spánek. Hlavní myšlenkou aplikace je, že si na meditaci nemusíte hledat čas, ale že přijde sama. Takže můžete meditovat při chůzi, během pracovní přestávky, probouzení, usínání nebo taky ve chvílích, kdy procházíte náročným obdobím nebo zvýšeným stresem. Meditace trvají od čtyř do třiceti minut.

Není k dispozici žádná zkušební verze zdarma. Za základní variantu aplikace zaplatíte zhruba 120 Kč měsíčně.

meditace proti úzkosti a stresu, appky na meditaci, mindfulness, buddhify
Buddhify se přizpůsobí tomu, co děláte. Takže můžete meditovat před usnutím, v letadle nebo třeba na večerní procházce. Foto: archiv Buddhify

6. Calmio

Ryze česká aplikace, jejíž autoři jsou přesvědčeni, že správně se dokážete uvolnit pouze při poslechu mateřského jazyka. Obsah vytvořili spolu s psycholožkou a psychoterapeutkou Markétou Jankovskou a odborníky z Pražského buddhistického centra Lotus. Calmio má na App Store 4,5 hvězdičky a vesměs výborné recenze. Uživatelům se líbí třeba i to, že nabízí nejen meditace, ale také další techniky podle toho, co vás trápí. Ať už jsou to úzkosti, stres nebo špatný spánek, s appkou můžete na svých trablích pracovat, a zajistit si tak dlouhodobou duševní pohodu.

Základní kurz je dostupný zdarma, poté zaplatíte 1 111 Kč za rok. 

7. Nepanikař

Když budete cítit, že je toho na vás moc, zkuste tuhle aplikaci s výmluvným názvem. Vymyslela ji studentka Vysokého učení technického v Brně Veronika Kamenská ve chvíli, kdy se sama potýkala s psychickými problémy a hledala pomoc. A tak ve spolupráci se spolužákem z VUT Tomášem Chlubnou a mnoha odborníky z oblasti psychologie a psychiatrie vytvořila aplikaci, který poskytuje první psychologickou pomoc při depresi, úzkostech, panické atace, sebepoškozování, myšlenkách na sebevraždu a poruchách příjmu potravy. Obsahuje návody, jak nepříjemné stavy zvládat, ať už s pomocí dechových cvičení, uklidňujícího počítání nebo tvorby záchranného plánu.

Dobrá zpráva na konec – appka Nepanikař je zcela zdarma.


Meditace je skvělá na prevenci úzkostí i zmírnění stresu. Ale někdy nás psychika potrápí ještě víc. A pro takové případy je tu náš partner Terap.io, který zajišťuje online terapeutická sezení. Naši klienti u něj navíc mají prvních 50 minut zdarma – promokód najdete v aplikaci Mutumutu.