Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Proč mít životní pojištění aneb Neodkládejte jeho sjednání

Čtení na 6 min
Proč mít životní pojištění?
Produktový specialista | 17. srpna 2023

Proč mít životní pojištění aneb Neodkládejte jeho sjednání

 

Životní pojištění pomůže vám a vašim blízkým v případě výpadků příjmu způsobených nemocí i úrazem. Ať už jde o pracovní neschopnost, invaliditu, či smrt, pojištění dokáže dorovnat příjem a pomůže se s nastalou nelehkou situací vyrovnat. A nejde jen o finance. Vědomí, že z pojištění dostanete pravidelně peníze, dokáže ulehčit i vaší psychice. Pojďme se proto blíže podívat na to, proč mít životní pojištění.

Proč je životní pojištění důležité?

Hlavním důvodem jsou vaši blízcí – drahá polovička, děti, případně rodiče. Když se vám něco stane, může je ohrozit chybějící příjem, případně nutná péče o vás. Životní pojištění proto představuje finanční jistotu pro vás i vaši rodinu, pomůže splatit dluhy, udržet si životní úroveň a dostát všem závazkům i s nižším příjmem. A v neposlední řadě vám pomůže zaplatit kvalitní zdravotní nadstandardní péči.

Kdy si životní pojištění sjednat? 

Ideálně co nejdříve. Cenu životního pojištění totiž ovlivňuje několik faktorů. A těmi nejhlavnějšími jsou právě váš věk a zdravotní stav. Čím mladší se pojišťujete, tím nižší pojistné platíte. Protože mladí a zdraví lidé jsou méně rizikoví. S přibývajícím věkem už vaši rizikovost zvyšují prodělané nemoci.

Jenže mladý a zdravý člověk s pocitem nesmrtelnosti a neporazitelnosti nemá ani pomyšlení na smrt nebo invaliditu. Co je však ohrožuje víc, jsou úrazy. Díky všem těm novým, divokým a především vzrušujícím sportům. Správné životní pojištění vás pojistí nejen na nemoci, ale i na úrazy. Navíc úrazy jsou kryté od prvního dne, a to bez ohledu na to, jestli sportujete doma nebo třeba na dovolené v zahraničí.

Kdo by měl o sjednání životního pojištění uvažovat?

Potřeba mít životní pojištění se mění a odvíjí se od rodinných a finančních okolností. Životní pojištění může být důležité i pro seniora, který již nepracuje a závazky má vypořádané, ale finančně podporuje svou dceru, která zůstala s dvěma dětmi sama a jejichž otec dětí neplatí výživné. Po životním pojištění sáhne i mladík, který teprve dostudoval, protože splácí studentskou půjčku. Kdyby se mu něco stalo, její splácení přejde na jeho maminku samoživitelku, kterou by to položilo na lopatky.

Život nás různě překvapí. A proto i potřeba být pojištěn může vyvstat velmi individuálně u každého jinak. Ale z naší pojišťovácké praxe můžeme říct, že nejčastějšími aktivátory pro sjednání životního pojištění jsou tyto životní situace:

  • Hypotéka nebo úvěr – nechcete, aby vaše polovička musela prodat střechu nad hlavou, protože bez vašeho příjmu neutáhne splátky.
  • Svatba – všechny vaše finanční závazky, ke kterým jste se upsali za svobodna, bude muset za vás doplatit vaše polovička.
  • Založení rodiny – vaše partnerka a děti spoléhají pouze na váš příjem, z rodičovského příspěvku nelze zajistit kvalitní život.
  • Když máte prosperující rodinný podnik a vaše role je klíčová pro jeho prosperitu – vaše smrt nebo invalidita může velmi rychlé poslat celé vaše životní snažení do kopru.

Ať už vás čeká některá z výše uvedených standardních situací, nebo je váš život komplikovanější, vždy si individuálně vyhodnoťte, nakolik je životní pojištění pro vás nezbytné a jak se pojistit. Jak na to?

Vědět, na čem jste, a pravidelně aktualizovat

Jestli nevíte, jak se pojistit, případně jestli vaše pojištění potřebuje nějakou změnu, udělejte si takové branné finanční cvičení. Někteří z nás si ho můžou pamatovat ze školy,  v 70. a 80. letech jsme ho dělali všichni povinně. Abychom byli připraveni na nejhorší. 

Jednoduchá bilance: představte si reálně situaci, že se to stalo. Jste po autonehodě, invalidní (případně ještě hůř) a vaše polovička zůstala sama s dětmi a jedním příjmem. Co se stane, jak si s poradí? Spočítejte reálně všechny příjmy, které by měla k dispozici. Ty jednorázové, stejně jako ty pravidelné. 

Jednorázové příjmy představují například prodej nemovitosti či auta. Pravidelné příjmy jsou mzda a sociální dávky jako třeba sirotčí a vdovské. Proti tomu spočtěte všechny náklady, které musí zaplatit pravidelně každý měsíc. Splátky, poplatky za bydlení a všechny pravidelné měsíční náklady. A na kolik let dopředu to spočítat? V ideálním případě do doby, kdy se vaše nejmladší dítě osamostatní.

To, co vám v této bilanci bude chybět, je částka, na kterou byste se měli pojistit pro případ invalidity nebo smrti. A vzhledem k tomu, že se naše životy i potřeby mění, doporučujeme toto branné finanční cvičení opakovat pravidelně po pár letech, případně když nastane nějaká výrazná změna. Další dítě, další úvěr nebo když vám výrazně zvýší či sníží plat.

Když si to shrneme

Čím více budete sjednání životního pojištění odkládat, tím vyšší pojistné budete platit. Také mějte na paměti, že s rostoucím věkem se zhoršuje i váš zdravotní stav. A to může nejen negativně ovlivnit výši pojistného, ale dokonce zapříčinit i vaši nepojistitelnost.

Proto se už vykašlete na nějaké to „udělám to později“. Aby pak nebylo příliš pozdě. A nebojte, dneska už to není akce na několik dní a ani smlouvy o sto stránkách vás nečekají. Životní pojištění Mutumutu si totiž můžete sjednat z pohodlí domova, online, během pár minut. Máme jen 7 výjimek z plnění a smlouvy na pár stránek, takže hned jednoduše víte, na čem jste.


A na závěr ještě rada, jak na životním pojištění ušetřit.

Mutumutu životní pojištění odměňuje své klienty za zdravý způsob života. Když se pravidelně hýbete, nekouříte a nezanedbáváte preventivní prohlídky u svého lékaře, vrátíme vám 30 % zaplaceného pojistného zpátky. Každého čtvrt roku, v hotovosti na váš účet. A to se vyplatí.