Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Coby, kdyby… aneb příběh o velkém snu, který mohl skončit šťastně hned napoprvé.

Čtení na 9 min
Produktový specialista | 25. března 2024

Coby, kdyby… aneb příběh o velkém snu, který mohl skončit šťastně hned napoprvé.

Zuzaně je 23 let a žije svůj velký sen. Bydlí ve velkém městě, vydělává vlastní peníze a užívá si dobrodružný a nákladný život. Je kadeřnice, a je moc dobrá. V salonu na lukrativním místě má pronajaté jedno křeslo. Její stabilní klientela se postupně rozrůstá, a to ji přináší slušný měsíční příjem. Konečně má dost na to, aby si s kamarádkou dopřávala jídlo v luxusní restauraci, nakupovala drahé značkové oblečení nebo vyrazila na eurovíkend do Paříže. K dokonalému štěstí jí chybí už jen drahá značková kabelka. Zuzana ale nechce čekat, až si našetří. Zajde do banky a požádá o půjčku. Kreditní karta jí její sen splní bez čekání. Teď už je Zuzana nejšťastnější pod sluncem. I když to sluníčko halí mraky v podobě měsíční splátky kreditky s nemalým úrokem. Banka jí za řádné splácení kreditky navýší limit. Jednoduše dostupné peníze se ale rychle rozkutálí. A když to splácení funguje tak jednoduše, mohla by si na splátky koupit taky auto.

Zuzana má moc hezký měsíční příjem, ale rovněž i nemalé měsíční výdaje. Její nákladný život si žádá i vysokou daň. To, co každý měsíc vydělá, stačí pouze na pokrytí všech výdajů. Na odkládání stranou a finanční rezervu Zuzana nemyslí. Není to její styl. Žije tady a teď, pouze pro přítomný okamžik.

Až do chvíle, kdy se při in-line bruslení potká s rychlejším cyklistou. Vše se seběhne tak rychle, že ani nedokáže popsat, co se stalo. Zajíždí k lavičce, když se kolem ní prožene mladík na kole. I když stihne zareagovat a vyhnout se, Zuzana se lekne a při pádu narazí loktem na tvrdý asfalt. Pak už vnímá jen ostrou bolest v pravé ruce a chlad. Cyklista už je dávno pryč, když po pár minutách dorazí záchranná služba. Ale Zuzaně to připadá jako celá věčnost. Převezou jí na traumatologii, kde rentgen odhalí dvojnásobnou zlomeninu lokte. Operace trvá víc než hodinu. Ruka je zasádrovaná a zafixovaná na 6 týdnů. Pak začnou rehabilitace.

Zuzana zpočátku nemyslí na nic jiného, jen na to, kdy už ta bolest pomine. Až když se jí trošku uleví, začínají ji docházet další souvislosti jejího zranění. Jako osoba samostatně výdělečně činná si platí pouze povinné důchodové pojištění, dobrovolné nemocenské pojištění ale nemá. To znamená, že když kvůli úrazu nemůže vydělávat, od státu nedostane po dobu její „neschopnosti pracovat“ žádné peníze. Takže její měsíční příjem je rovný nule.

 

Mutumutu radí:

Když pracujete jako OSVČ, ideální kombinací je dobrovolné nemocenské pojištění a životní pojištění s pojištěním pracovní neschopnosti. Obzvlášť mladé podnikatelky, které plánují v budoucnu založení rodiny, mateřskou a rodičovskou dovolenou, by měly o dobrovolném nemocenském pojištění uvažovat. Nemocenské od státu vám pokryje jen část příjmu. Na dorovnání chybějícího příjmu je ideální životní pojištění Mutumutu. Za každý měsíc vaší pracovní neschopnosti vám vyplatí plnění, které nahradí váš pravidelný příjem z podnikání. Tím vám odpadnou starosti s placením pravidelných závazků a vy se můžete bez stresu doléčit.

 

Jen co Zuzanu propustí z nemocnice, zasedne doma s kalkulačkou a počítá, jak je na tom. Kreditka vyčerpaná do poslední koruny, banka ji další peníze nepůjčí. Na účtu jen minimální zůstatek a další příjem v nedohlednu. Na situaci jako je tato není vůbec připravená, nemá žádné peníze bokem, po kterých by teď mohla sáhnout. Nezbývá, než si půjčit u rodičů a známých.

Po 6 týdnech léčení a nevydělávání je ruka vysvobozená ze sádry a začíná rehabilitace. I když se ruka pomalu zlepšuje, Zuzana ji v lokti stále neohne natolik, aby byla schopná svou práci dělat tak, jako před úrazem. Nedokáže klientku kvalitně ostříhat a vyfoukat. Po vyndání drátů ji navíc čeká ještě další rehabilitace. K práci a příjmu se tak dostane nejdříve po čtyřech měsících!

Jenže za pronajaté křeslo v salónu musí podle smlouvy platit, i když ho nevyužívá. Stejně tak musí zaplatit nájem v pronajatém bytě, splácet vyčerpanou kreditku bance a ani leasingovka ji se splátkami za auto nepočká. Teď už Zuzanu nepálí bolest lokte, ale její neschopnost dostát svým finančním závazkům. Finanční rezervu nemá žádnou, protože doteď nevěřila, že ji bude někdy potřebovat. To horší ji ještě jen čeká.

 

Mutumutu radí:

Sladký pocit prvních vlastních vydělaných peněz láká spíše k jejich utrácení než šetření. Je ale dobré začít s odkládáním na horší časy co nejdříve. Když nemáte žádnou, nebo jen velmi malou finanční rezervu, je životní pojištění tou nejlepší záchranou vestou. Za relativně nízké měsíční pojistné získáte v krizové situaci bez prodlení finanční pomoc, která nahradí váš chybějící příjem a vy bez problému zvládnete poplatit všechny vaše měsíční výdaje.

Při správném nastavení může pojistné plnění pokrýt veškeré vaše výdaje a vaše finanční rezerva vám zůstane na jiné nečekané katastrofy, které pojištěním krytá nejsou. Časem můžete snížit pojistné částky podle toho, kolik již máte našetřeno. Při výpadku přijmu kvůli nemoci či úrazu pak chybějící příjem pokryjete z vlastní rezervy v kombinaci s pojistným plněním.

Když se v budoucnu vaše situace změní, váš příjem poroste nebo si vezmete půjčku, upravíte i pojistné částky a pojistná rizika ve vaší pojistce.

 

Zuzana si uvědomí, že když nic neudělá, její dluhy narostou ještě víc. S těžkým srdcem pouští lukrativní křeslo v centru města a ukončuje smlouvu se salónem. Na zaplacení dluhu si půjčí od rodičů. Ukončuje pronájem v bytě, kde už 2 měsíce nezaplatila za nájem. Ze složené kauce neuvidí nic, protože ji majitel bytu použije na pokrytí doposud nezaplaceného nájemného. Auto jí zabaví leasingovka a na dluh na kreditce si s bankou domluví splátkový kalendář.

 

Mutumutu radí:

A jak by to vypadalo, kdyby měla Mutumutu životní pojištění?

Mutumutu pojišťuje to nejdůležitější – pracovní neschopnost, invaliditu všech tří stupňů a smrt. Tedy všechny situace, kdy je ohrožen váš pravidelný měsíční příjem. Na úrazy se neuplatňuje čekací doba, takže jsou kryté od prvního dne pojištění. Kdyby měla Zuzana sjednané Mutumutu životní pojištění s rizikem pracovní neschopnosti, zvládla by splácet své měsíční závazky i při výpadku pravidelného příjmu. Díky pojistnému plnění by zaplatila nájem bytu i křesla, splátku na kreditce i auto a další výdaje na živobytí.

 

Zuzanin měsíční příjem když vydělává když je nemocná a nevydělává
64 500 Kč 0 Kč

 

Zuzaniny výdaje když vydělává když je nemocná a nevydělává
Pronájem bytu -21 000 Kč -21 000 Kč
Pronájem křesla v salonu -16 500 Kč -16 500 Kč
Splátka kreditky -2 200 Kč -2 200 Kč
Splátka auta -11 800 Kč -11 800 Kč
Ostatní výdaje -13 000 Kč -8 500 Kč
Výdaje celkem -64 500 Kč -60 000 Kč

Pojistné plnění od Mutumutu ve výši 60 000 korun každý měsíc by Zuzaně hravě pomohlo pokrýt všechny její výdaje, a to včetně nákladů na léčbu a rehabilitaci zlomeného lokte.

 

Jenže Zuzana životní pojištění neměla. Neradostně skončil její krásný sen o životě ve velkém stylu. Neochotně se vrátila k rodičům a po úplném uzdravení začala opět pracovat jako kadeřnice. Díky bydlení u rodičů se jí podařilo snížit náklady na život a brzy splatit všechny své dluhy. Zuzana je však bojovnice a jen nerada se vzdává svých snů.

Časem se opět vrací do velkého města. Opět si pronajímá křeslo v lukrativním salónu a menší byt. Na jiné finanční závazky je opatrná. Méně utrácí a více si ukládá bokem. Poučená životem si sjednává životní pojištění Mutumutu. Protože ví, jaké překvapení může život nečekaně nabídnout. A až za pár let bude Zuzana kvůli bolavým zádům opět měsíce doma, bez problému zvládne splácet své měsíční výdaje i bez příjmu z podnikání, protože Mutumutu její chybějící příjem dorovná.

 

Mutumutu radí:

Abyste i vy pokryli všechny své výdaje při pracovní neschopnosti, je důležité správně nastavit pojistnou částku. Mějte na paměti, že zde neplatí rovnice „kolik si platím, tolik dostanu“. Pojištění pracovní neschopnosti je škodové pojištění. To znamená, že kryje pouze vzniklou škodu. Takže když je váš průměrný měsíční výdělek 35 000 Kč, nepojišťujte se na 50 000 Kč měsíčně. Pojišťovna při šetření pojistné události vždy zjišťuje váš reálny průměrný měsíční příjem. U podnikatelů nejčastěji podle daňového přiznání za minulý rok. Váš příjem musí být vždy řádně prokázán. Takže pokud nemáte daňové přiznání, což je časté u OSVČ v paušálním režimu daně, můžete se pojistit max. na takovou částku, při které není příjem potřeba dokazovat. V Mutumutu je to 15 000 měsíčně. Pokud byste se pojistili na vyšší příjem, který nemůžete pojišťovně prokázat, platíte si zbytečně drahé pojištění, které nikdy nevyužijete.

 

 

Mutumutu je životní pojištění, které by nemělo chybět žádnému začínajícímu podnikateli i zaměstnanci, zvláště těm, kteří ještě nemají žádnou nebo dostatečně vysokou finanční rezervu na neočekávané krizové situace. Mutumutu si sjednáte snadno sami on-line a během pár minut. A pak už se můžete soustředit na své podnikání nebo radosti života s pocitem, že Mutumutu vám kryje záda.