Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Smrtelné selfie

Čtení na 7 min
Produktový specialista | 11. dubna 2024

Smrtelné selfie

Každý to zná, každý to dělá. Selfie – fotografii sebe sama, pořízenou obvykle pomocí chytrého telefonu, a to především pro účely sdílení na sociálních sítích nebo jiných online platformách. Tento fenomén se stal běžným způsobem, jak vyjádřit svou osobnost, své emoce a sdílet zážitky. Dokonalé snapy na nábřeží, u kafíčka na zahrádce nebo na vyhlídce už jsou celkem nuda. Proto se mnozí nebojí jít až na hranu, aby na sítích sklidili obdiv a získali další followery. Jenže to může končit smrtí nebo zraněním. A co na to vaše životko?

Věděli jste, že první selfie vzniklo již roku 1893 díky francouzskému fotografovi Robertu Corneliu. Aby pořídil fotografii sebe sama, musel před fotoaparátem stát několik minut. Dnes vznikne na celém světě každý den přibližně 93 milionu selfie. Mileniál za celý svůj život vyfotí průměrně 25 000 selfíček. Postovat své selfie na sockách je pro něj tak rutinní činnost, jako čistění zubů. Se snahou získat obdiv a uznání se předhání v jedinečnosti a zajímavosti svých selfie. Nebo dekadenci. Až 8 % lidí ve věku 18-34 uvádí, že je v pořádku udělat si selfie na pohřbu. Ovšem na vrcholu hitparády stojí selfíčka, při kterých autor podstoupí nějaké to nebezpečí. Průzkum z loňského léta mezi uživateli Instagramu ve věku 18-40 let ukazuje, že 13 % uživatelů by se klidně při focení selfie postavilo na kraj útesu, pokud by jim to zdvojnásobilo počet followerů. Mezi úspěšnějšími insta-borci, s více než tisícem followerů, je až 22 % těch, kteří neváhají riskovat svou bezpečnost při focení selfie.

V roku 2018 časopis Journal of Family Medicine and Family Care publikoval zprávu, která zaznamenává 259 „selfie úmrtí“ v období od října 2011 do listopadu 2017, s exponenciálním nárůstem úmrtí v letech 2014-2015 až 2016-2017. I když se jedná o dosud nejkomplexnější zprávu o úmrtích na selfie, autoři tvrdí, že tato čísla jsou jen špičkou ledovce. Kuriosita všech úrazů a úmrtí dala vzniknout databáze smrtelných selfie, která od roku 2011 zaznamenává všechny mediálně zveřejněné případy. Databázi vytvořila Wikipedie. Ale s narůstajícím počtem ji nestíhali aktualizovat. Proto ji převzal do správy The Swiftest – odborník na analýzu dat a studie provokující k zamyšlení nad environmentálními a společenskými problémy, jako například změna klimatu, lidská práva nebo vliv sociálních médií. K červenci 2023 evidují 339 případů smrti a 79 zranění následkem selfie v 49 krajinách světa.

Nejčastější příčinou úmrtí při selfie je pád z výšky, utonutí nebo srážka s dopravním prostředkem. Ale zubatá se musí podivovat nad neobvyklostí situací, do kterých se milovníci selfie sami dostávají.

Arizonská ZOO zaznamenala již nejméně 2 případy, kdy návštěvník překročil zábranu, aby si mohl vyfotit selfie s jaguárem. Jenže jaguáří samice neměla pro takovou blízkost pochopení a svými drápy rozpárala ruku s mobilem.

V indickém Chennai utrpělo 48 lidí popáleniny, zatímco se fotili s hořící pekárnou.

Dvě teenagerky v Mexiku umřely po srážce s letadlem, s kterým si chtěli na přistávací ploše udělat selfie při přistávání. Obě utržily křídlem letadla ránu do hlavy.

V New Yorku zahynulo 5 osob při výletním letě vrtulníkem bez dveří, aby si udělali „shoe selfie“ – fotku svých nohou v botách, klimbajících z vrtulníku nad městem. Utonuli po pádu vrtulníku do East River, když se nedokázali uvolnit z popruhů.

V ruském Nadezhdinskem umřely tři ze čtyřech dětí, které se chtěly vyfotit na trati před přijíždějícím nákladním vlakem. Jenže neodhadly jeho rychlost.

8 Indů se potopilo i s člunem, když si během oslav narozenin chtěli udělat společné selfie a všichni se postavili na konec loďky, 5 z nich se nepodařilo zachránit.

A to jej jen chabá ukázka případů úrazů a úmrtí z celého světa. Ze statistik vyplývá, že téměř polovina všech zaevidovaných případů se odehrála v Indii. A proto se Indie rozhodla věc řádně prozkoumat a postavit se tomu čelem. Na rizikových místech nově potkáte „no-selfie zone“ bannery a porušení tohoto nařízení považují za trestný čin, za který vás můžou pokutovat. Jedna z indických pojišťoven využila tento vzmáhající se trend k propagaci pojištění. Selfie přejmenovala na „killfie“ a vzkazuje: „Jestli si nemůžete pomoct a potřebujete adrenalinové selfíčka, radši se pojistěte.“

Ale kryje životní pojištění smrt následkem selfie?

Když si sjednáváte životní pojištění, pojišťovnu zajímá nejen to, jaké děláte rizikové sporty, ale i to, nakolik je rizikové vaše povolání. Influencer zatím není považováno za rizikové povolání. Ale pokud bude trend smrtelných selfie exponenciálně nadále růst jako doposud, může se postoj pojišťoven do budoucna změnit.

Každopádně při šetření pojistné události smrti bude pojišťovna zkoumat příčiny jejího vzniku, bez ohledu na to, jestli nastala při focení selfie nebo jinak. Proto zde platí stejná pravidla. Dvě věci jsou důležité: jestli není příčinou smrti alkohol a/nebo jestli smrti nepředcházelo jednání, kterým byly porušeny předpisy nebo nařízení.

Když se prokáže, že příčinou vašeho skonu je alkohol v krvi, může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo nevyplatit. Obdobně bude postupovat, když se prokáže, že jste při focení selfie porušili pravidla či předpisy. Například když odbočíte z vyznačené trasy v národním parku, nebo vlezete na území, kde je vstup zakázán.

Takže naše rada zní: chovejte se zodpovědně, neporušujte pravidla a nařízení a pro všechny případy, které můžou v životě (nejen při focení selfie) nastat, se raději dobře pojistěte. Když se něco zvrtne, Mutumutu vás kryje nejen v těch nejhorších případech, ale i při následné rekonvalescenci po úraze nebo při případných trvalých následcích, které vás třeba upoutají na invalidní vozík.

Je selfie až takový problém?

Selfie je sociální fenomén. Nový a neprozkoumaný. V minulosti byly podobnými fenomény například jízda autem bez bezpečnostního pásu, jízda na kole bez přilby, kouření cigaret nebo nadměrná konzumace alkoholu. Kdysi jsme je považovali za „normální“, dnes je ale vidíme jako rizika pro veřejné zdraví. Aktuálně na tento seznam přibyly i selfie. Proto je potřeba začít s osvětou a efektivním informováním o možných rizicích. Instagram již také vymýšlí preventivní kroky. Společně s University of New South Wales pracují na nové fíčuře, která upozorní selfíčkáře na to, že se nachází v rizikové oblasti. A my vám taky poradíme, jak dělat selfie bezpečně.

5 tipů na bezpečné selfie

  • Vše pod kontrolou – vždy se ujistěte, že stojíte pevně nohama na zemi. Nedělejte selfie v pohybu, když přecházíte křižovatku nebo řídíte. Sledujte okolí a dění kolem sebe. Jestli je kolem vás rušno, požádejte přítele, aby vás na hrozící nebezpečí upozornil.
  • Zodpovědně – dodržujte pravidla, nařízení a instrukce autorit, nepřekračujte zábrany, nevstupujte, kam nemáte.
  • Poznejte své limity – nepřeceňujte svoje síly, nemachrujte, když to nemáte odzkoušené předem.
  • Prioritizujte – co je víc? Like nebo život?