Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak přežít all inclusive dovolenou ve zdraví

Čtení na 10 min
Produktový specialista | 4. července 2024

Jak přežít all inclusive dovolenou ve zdraví

Zasloužená dovolená je tu! Pláž, slunce a nekonečné bufety plné lahodných pokrmů – to zní jako sen každého dovolenkového nadšence. Avšak realita all inclusive dovolené může být pro naše zdraví poněkud dvousečná. Přemíra jídla, alkoholu a lenošení na lehátku může být pastí, do které je snadné spadnout, aniž bychom si toho všimli. Nicméně s trochou uvědomění je možné užít si dovolenou plnými doušky a vrátit se domů odpočinutí a plní energie.

Snídaně jako jeden z programů dne

V běžném pracovním týdnu snídani do sebe jen naházíme, protože spěcháme do práce. Na dovolené si ale snídani užijte, jako jednu z naplánovaných aktivit na daný den. Nemusíte spěchat. Vodu v moři či bazénu nikdo nevypustí ani písek nikdo neodveze. Vše tam bude i za hodinu. Teď je čas vychutnat si dobré jídlo a nastartovat den. Doma si uděláte slaninu a vajíčka, protože je máte fakt rádi. Tady ale pro vás připravili bezpočet jiných dobrot, které si vy doma nikdy nepřipravíte. Protože ráno nemáte čas nebo ani netušíte, co jiného k snídani připravit. A teď tady před vámi leží nachystané čerstvé exotické ovoce a zelenina, müsli kaše, do kterých si můžete zamíchat oříšky, semínka, sušené ovoce, čokoládu nebo cokoliv, na co máte chuť. Nabízí se různé druhy pečiva. Nejen studená, ale i teplá jídla jako palačinky, lívance či francouzské toasty, vajíčka na milion způsobů a různá místní masíčka a ryby jakož i široký výběr nápojů.

Těžko vybrat jen něco a rádi byste ochutnali všechno? Udělejte ze snídaně zážitek. Každý den zkuste něco nového, co si doma nedáte. Nenabírejte si na jeden talíř míchaná vajíčka, slaninu, meloun, palačinku, nutellu a čokoládové minirolky. Zkuste vajíčka na jiný způsob než doma a k tomu jen zeleninu. Sedněte si se snídaní na hotelovou terasu, jezte pomalu a užívejte si. Dobré jídlo, klid, vítr od moře, výhled, sůl ve vzduchu a vše kolem. Další den zkuste müsli kaši a další den zas jen ovoce. Když vám to nebude chutnat, vždy máte možnost vrátit se k bufetu a zkusit něco jiného. To se vám doma nestane. Jenže co když budu mít po snídani brzy zas hlad? Bez obav, jídlo je všude a po celý den.

Rozhýbejte se

Nabrali jste dostatek energie z vydatné snídaně a teď si chcete užívat. První den nechcete nic dělat, nikam chodit, jen ležet na pláži, číst si nebo spát pod slunečníkem. Na konci dne jste ale víc unavení než po práci. Pojďte relaxovat jinak. Ráno, než začne slunce pálit, si dejte svěží procházku po pláži. Je to skvělý způsob, jak si protáhnout končetiny, uvolnit lymfatické uzliny a nastartovat si trávení. Nebo si zaběhejte na promenádě ve stínu palem. Využijte zázemí hotelu, které je „zdarma“. Víte, že zdarma není? Již jste za ně zaplatili, protože je zahrnuto do ceny all inclusive. A když už jste za to fitko zaplatili, tak proč se tam na 30 minut nestavit?!

Nebo se zchlaďte ve vnitřním bazénu. Není v něm tolik lidí, takže si můžete zaplavat několik délek, aniž byste někoho ohrozili nebo vám děti skákaly na hlavu. Přidejte se ke skupinovému cvičení v bazénu a užijte si společnou energii a zábavu. Nabízí váš hotel netradiční sportovní aktivity? Jděte do nich! Kdy jindy zkusíte potápění s instruktorem než na dovolené? Potápění na rybníku u chalupy se tomu může těžko rovnat. A večer se nechte vylákat hudbou samby a profesionálním tanečníkem na parket. Tanec napumpuje vaše tělo endorfinem a tváře smíchem. Účast na hotelem nabízených aktivitách má několik výhod.

  1. Vše máte na dosah ruky, aniž byste museli někam daleko cestovat.
  2. Nemusíte se nikam složitě vypravovat. Na vše vám stačí plavky, které máte na sobě.
  3. Zaměstnanci resortu udělají maximum pro to, abyste se bavili a užili si vše, co děláte.
  4. Na konci dne jste zrelaxovaní, spokojení a příjemně unavení.
  5. A navíc sbíráte body v apce Mutumutu, ze které vám vrátíme peníze na účet.

Když se ale pustíte do adrenalinových sportů, prověřte si nejdřív, jestli se na ně vztahuje vaše životní, ale i cestovní pojištění. Mnohé extrémní sporty jsou ve výlukách z pojištění. To znamená, že když se vám při takovém sportu něco stane a vy budete kvůli tomu v pracovní neschopnosti, nebo se dokonce stanete invalidním, nedostanete od pojišťovny ani korunu. Kryté je pouze to, když u toho přijdete o život. Sporty na dovolené rozhodně ano, ale zodpovědně, s respektem a Mutumutu apkou.

Voda je základ

Pobyt na slunci a v teplém ovzduší zvyšuje riziko dehydratace. Mořský vzduch a slunce mohou vašemu tělu rychle odebírat vlhkost. A proto je důležité pravidelně pít vodu, abyste udrželi hydrataci těla na správné úrovni. Pocením dochází ke ztrátě minerálů, jako je sodík a draslík. Pitím vody můžete pomoci tělu kompenzovat tyto ztráty a udržet rovnováhu elektrolytů.

Voda je nezbytná také pro správné fungování vašeho trávení. Při zkoumání nových jídel nebo při nadměrné konzumaci může pití vody pomoci minimalizovat nehody spojené s trávením a podpořit zdravou funkci trávicího traktu. Dlouhý pobyt na slunci může způsobit i přehřívání těla. Ochladit se můžete tak, že budete dodržovat pitný režim. A tím nemyslíme dostatek sladkých koktejlů nebo piva. Pití dostatečného množství vody má celkově pozitivní vliv na zdraví. Pomáhá udržovat hydrataci kůže, podporuje funkci orgánů a zlepšuje celkovou pohodu. Tak… na zdraví!

Jídlo, kam se podíváš

To nejlákavější na all inclusive programu je bezpochyby neomezená konzumace jídla a pití po celý den. Přestože je lákavé jen tak natáhnout ruku a něco zobnout, kdykoliv si vzpomenete, je důležité myslet na zdraví a udržovat vyvážený příjem potravy. Máme pro vás pár tipů, které pomohou nekonzumovat jídlo konstantně celý den:

  1. Stanovte si pevné časy pro snídaně, obědy a večeře a snažte se držet tohoto rozvrhu.
  2. Jezte vědomě. Zpomalte a užívejte si jídlo všemi smysly.
  3. Vyberte si z nabídky zdravější možnosti, jako jsou čerstvé ovoce, zelenina, celozrnné produkty a saláty. Vyhněte se těžkým a mastným jídlům a alkoholu, které mohou vést k pocitu přejídání a nevolnosti.
  4. Zkuste si vzít menší porce a jíst pomaleji. To vám umožní lépe vnímat pocit sytosti a zabrání přejídání se.
  5. Pijte vodu po celý den. Někdy může tělo zaměňovat žízeň za hlad, takže pití vody může snížit vaši chuť k jídlu.
  6. Zapojte se do aktivit a sportů, které nabízí váš resort. Fyzická aktivita vám pomůže udržet energii a může snížit touhu po neustálém jedení.

Objevte sílu spánku

Na dovolenou jedeme s cílem prožít každý den naplno. Všeho si užít plnými doušky, vytěžit maximum toho, co se nabízí. Záplava slunečního záření, přemíra dobrého jídla a drinků, stejně jako intenzivní prožitky zábavy, mohou tělo a mysl nabudit, ale i vyčerpávat. Možná se může zdát lákavé strávit celé noci v opojení až do prvních ranních paprsků, ale přiměřený a kvalitní spánek je nezbytný pro fyzické i duševní zdraví. Když se cítíte unavení, jděte si lehnout třeba i v 9 hodin večer. Dopřejte si odpočinek a naberte energii na další den plný dobrodružství a objevování. Ráno můžete vstát dřív než ostatní hosté, vyrazit na pláž a užít si východ slunce. Nebo si zacvičit jógu na prázdné pláži za šumu mořských vln.

Tohle je můj poslední

Pláž, písek a slunečník. K tomu neodmyslitelně patří lákavý barevný koktejl s deštníčkem a ovocem. A taneční večer u baru si mnohem více užijete se sklenkou vína nebo aperitivu. To bezpochyby. Někdy je nám tak fajn, že ten skvělý pocit chceme protáhnout až do rána a další den strávíme s kocovinou v posteli. Když ale budete v konzumaci alkoholu střídmí, užijete si stejně vzrušující večer i další den. Dopřejte si sklenku či dvě, užijte si pohodový večer a zítra to můžete zopakovat.

Dovolenková očista

Pobyt v resortu, kde je všechno připraveno pro vaše pohodlí a potěšení, vám umožní odpojit se od každodenního stresu a věnovat čas sami sobě. Dovolenková očista není jen o fyzickém odpočinku, ale také o emocionálním a mentálním regenerování. Věnujte se aktivitám, které vám přinášejí radost a uvolňují stres, jako je jóga na pláži, meditace u moře nebo procházky po pobřeží. Zaklapněte notebook, mobil zamkněte do sejfu a zapomeňte na práci a sociální sítě. Zahoďte starosti, relaxujte a prožijte to nicnedělání pořádně. Načerpejte dostatek mentální energie na to, co vás čeká po návratu z dovolené.

Tip: Kdyby toho na vás v práci bylo moc, Mutumutu pojištění vás kryje i u všech psychických potíží.

K tomu, abyste si plně užili vaši all inclusive dovolenou a nezhuntovali si zdraví, postačí jen trocha disciplíny a malá kontrola nad vámi samými. Důležité je vyvážit konzumaci jídla a alkoholu pravidelným pohybem a aktivitami, jako jsou procházky, plavání nebo cvičení. Nezapomínejte také na dostatečný přísun vody a vyváženou stravu, která obsahuje i ovoce a zeleninu. Potěšíte nejen tělo, ale i mysl. Ostatně tu můžete potěšit už jen tím, že začnete letošní dovolenou plánovat. Protože plánovaní dovolené pomáhá navodit příjemné pocity a radost z očekávání báječné dovolené. Tak kam letos vyrazíte?