Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Hříšné brownies ve zdravém provedení z červené řepy

Čtení na 2 min

Hříšné brownies ve zdravém provedení z červené řepy

Pokud vás omrzelo nekonečně sladké a tučné vánoční cukroví, tahle verze brownies se vám bude líbit! Dostane totiž i zaryté masorády, odpůrce zeleniny a bojovníky proti všemu netradičnímu. Je to brownies ve zdravém a snadném provedení.

Tajemstvím chuti těchto brownies je červená řepa, sladkost jim dodávají rozemleté lístky stévie. Úžasné je, že řepa dodá těstu objem, sladkost a zároveň po upečení i vláčnost. Díky tomu už brownies nejsou jen plné tuku a přidaného cukru. A s kvalitní čokoládou je to nevýslovná slast, která se chuťově vyrovná dortu z cukrárny za 1000 korun. A vy si ji můžete připravit za méně než dvě stovky.

 

Ingredience:

3–4 středně velké bulvy syrové červené řepy
100 g másla
200 g hořké čokolády, minimálně 70 % kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky natural stévie (zelený prášek)
50–80 g třtinového cukru
3 vejce
100 g hladké špaldové mouky (pro bezlepkovou variantu použijte pohankovou mouku)
25 g kvalitního kakaa holandského typu

Postup:

Řepu oloupejte, nakrájejte na kusy a vložte do parního hrnce, kde se uvaří do měkka. Můžete zkusit vařit na páře, aby si zelenina zachovala co nejvíce vitamínů, ale samozřejmě lze zvolit i klasické vaření či pečení. Troubu dejte předehřát na 180 °C, vyložte formu papírem na pečení a po stranách vymažte máslem.

Zatímco se řepa vaří, nalámejte čokoládu na kousky. K tomu přidejte na kostky pokrájené máslo a po uvaření i teplou řepu, vanilkový extrakt a stévii. Vše rozmixujte do hladké konzistence. Máslo i čokoláda se postupně rozpustí.

Cukr a vejce utřete do husté, světlé a nadýchané pěny pomocí elektrického šlehače. Doporučuji dát nejdříve méně cukru a přidat trochu více až těsně před pečením, pokud je to pro vás stále málo sladké. Nezapomeňte ale, že silnou sladkou chuť dodá samotná stévie. Potom opatrně smíchejte s čokoládovo-řepovou směsí. Přisypejte kakao a zahustěte moukou. Zlehka promíchejte.

Nalijte těsto do připravené formy a pečte 25 minut. Brownies jsou hotové, když se okraje zpevní, ale střed se ještě lehce chvěje. Dobrou chuť!

 

Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.