Jarní restart, který vám bude chutnat: recept na závitky s okurkovo-mátovým dipem
Originálně nem cuốn tôm, jinak prostě nesmažené závitky s krevetou a okurkovo-mátovým dipem, jsou oblíbeným receptem nutriční gastronomky Jany Králikové. Na vaření miluje svobodu, hraní si v kuchyni se surovinami a pak taky radost, kterou v lidech vaření vyvolává. „Čerpám z toho energii,“ říká Jana, která se dlouhodobě věnuje zdravému životnímu stylu. „Žít zdravě se dá jedině tak, že stojíme oběma nohama na zemi a upřímně, s pokorou a vědomě žijeme tak, aby naše tělo i duše byly v souladu.“
Zkuste si doma připravit lehoučké letní závitky, které vás zaručeně nabijí energií.
Z uvedených surovin připravíte 8 závitků.
Na cibulovo-fazolovou pastu budete potřebovat:
2 cibule
1 jarní cibulku
4 cm zázvoru
3 stroužky česneku
2 lžíce arašídového oleje
3 hrsti mungo výhonků
(1 chilli ptačí oko)
3 lžíce cukru
3 lžíce tamari
3 lžíce vody
Na náplň do závitků:
2 hrsti koriandru setého
2 hrsti máty
2 hrsti thajské bazalky
2 mrkve nakrájené na julienne
2 hrsti mungo výhonků
100 g drcených pražených nesolených arašídů
2–3 vařené krevety na kus (16–24 ks)
čínská pažitka na ozdobu
8 ks pevných rýžových papírů
40 ml kokosového mléka
Na okurkovo-mátový dip:
100 g čerstvého kokosu
1/3 okurky (bez semínkového středu)
1 hrst máty
50 ml kokosového mléka + kokosovou vodu z ořechu
2 lžíce limetové šťávy
1 lžíci rybí omáčky
1,5 lžíce třtinového cukru
Postup:
Nejprve si připravte cibulovo-fazolovou pastu. Cibuli, jarní cibulku, česnek i zázvor nakrájejte na kostičky a nadrobno. Na rozehřátém oleji opečte do zlatova. Pak přidejte mungo výhonky (a chili) a opékejte do sklovata. Přidejte cukr, tamari a vodu a redukujte na mírném ohni, dokud se směs neudusí a neorestuje do sladka a voňava. Dejte stranou.
Pevný rýžový papír namočte do studené vody z obou stran, položte na dřevěné prkénko, potřete kokosovým mlékem. Rozprostřete do středu papíru bylinkové listy a do první třetiny k sobě přidávejte ostatní ingredience: mrkev na julienne, mungo výhonky, pak připravenou pastu, nesolené arašídy a motejte stejným způsobem jako u smažených závitků: nejprve přeložte a překryjte papírem hromádku ingrediencí, pak zahněte boční strany papíru směrem do středu a zbytek závitku dobalte směrem od sebe. Než ho ukončíte, přibalte krevety, aby se hezky vyjímaly a prosvítaly skrze papír, spolu s čínskou pažitkou.
V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.