Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jarní restart, který vám bude chutnat: recept na závitky s okurkovo-mátovým dipem

Čtení na 2 min

Jarní restart, který vám bude chutnat: recept na závitky s okurkovo-mátovým dipem

Originálně nem cuốn tôm, jinak prostě nesmažené závitky s krevetou a okurkovo-mátovým dipem, jsou oblíbeným receptem nutriční gastronomky Jany Králikové. Na vaření miluje svobodu, hraní si v kuchyni se surovinami a pak taky radost, kterou v lidech vaření vyvolává. „Čerpám z toho energii,“ říká Jana, která se dlouhodobě věnuje zdravému životnímu stylu. „Žít zdravě se dá jedině tak, že stojíme oběma nohama na zemi a upřímně, s pokorou a vědomě žijeme tak, aby naše tělo i duše byly v souladu.“

Zkuste si doma připravit lehoučké letní závitky, které vás zaručeně nabijí energií.

Z uvedených surovin připravíte 8 závitků.

Na cibulovo-fazolovou pastu budete potřebovat:

2 cibule

1 jarní cibulku

4 cm zázvoru

3 stroužky česneku

2 lžíce arašídového oleje

3 hrsti mungo výhonků

(1 chilli ptačí oko)

3 lžíce cukru

3 lžíce tamari

3 lžíce vody

Na náplň do závitků:

2 hrsti koriandru setého

2 hrsti máty

2 hrsti thajské bazalky

2 mrkve nakrájené na julienne

2 hrsti mungo výhonků

100 g drcených pražených nesolených arašídů

2–3 vařené krevety na kus (16–24 ks)

čínská pažitka na ozdobu

8 ks pevných rýžových papírů

40 ml kokosového mléka

Na okurkovo-mátový dip:

100 g čerstvého kokosu

1/3 okurky (bez semínkového středu)

1 hrst máty

50 ml kokosového mléka + kokosovou vodu z ořechu

2 lžíce limetové šťávy

1 lžíci rybí omáčky

1,5 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve si připravte cibulovo-fazolovou pastu. Cibuli, jarní cibulku, česnek i zázvor nakrájejte na kostičky a nadrobno. Na rozehřátém oleji opečte do zlatova. Pak přidejte mungo výhonky (a chili) a opékejte do sklovata. Přidejte cukr, tamari a vodu a redukujte na mírném ohni, dokud se směs neudusí a neorestuje do sladka a voňava. Dejte stranou.

Pevný rýžový papír namočte do studené vody z obou stran, položte na dřevěné prkénko, potřete kokosovým mlékem. Rozprostřete do středu papíru bylinkové listy a do první třetiny k sobě přidávejte ostatní ingredience: mrkev na julienne, mungo výhonky, pak připravenou pastu, nesolené arašídy a motejte stejným způsobem jako u smažených závitků: nejprve přeložte a překryjte papírem hromádku ingrediencí, pak zahněte boční strany papíru směrem do středu a zbytek závitku dobalte směrem od sebe. Než ho ukončíte, přibalte krevety, aby se hezky vyjímaly a prosvítaly skrze papír, spolu s čínskou pažitkou.

 

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.