Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Čistá hlava a nižší riziko infarktu: 10 důvodů, proč začít chodit do sauny

Čtení na 4 min
Sauna je pro tělo kardiovaskulární cvičení, stoupne vám tep, spalují se kalorie.

Čistá hlava a nižší riziko infarktu: 10 důvodů, proč začít chodit do sauny

Sauna je pro tělo kardiovaskulární cvičení, stoupne vám tep, spalují se kalorie. Vyplavují se endorfiny, které zmírňují míru stresu a způsobují, že po sauně doslova záříte.

O pozitivních účincích saunování už toho bylo napsáno hodně. Není divu. Pořádně se zapotit je pro tělo perfektní vzpruha. Uvolněné svaly, vyplavené toxiny a stres tentam. Saunování prospívá i kůži, uleví namoženým svalům a vede k hlubšímu spánku. Pojďme si to rozebrat jedno po druhém.

  1. Saunování prospívá srdci

Pravidelní návštěvníci sauny si pochvalují, že je zbavuje stresu. Medicínské studie ukazují, že právě každodenní stres má negativní vliv na naše zdraví a že naprostá většina chorob je jím alespoň částečně způsobena. V sauně si odpočinete v teple, tichu a přítmí, a snížíte tak radikálně riziko infarktu. Studie z loňského roku vyčíslila, že při saunování dvakrát až třikrát týdně při teplotě 80 stupňů Celsia se riziko snižuje o celých 27 %. Zajdete-li do sauny čtyři- až sedmkrát za týden, pak dokonce o 50 %. Další studie potvrdila, že pravidelné saunování pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a prospívá tepnám. Podobně jako při aerobním cvičení stoupá v sauně pulz až na 120–150 tepů za minutu.

 

Pravidelná návštěva sauny vám pomůže se zbavit stresu.
Pravidelná návštěva sauny vám pomůže se zbavit stresu.

2. Ulevuje svalům i kloubům

Endorfiny, které se v teple sauny vyplavují, pomáhají při artritidě a namoženým svalům. S tím, jak v sauně stoupá tělesná teplota, zrychluje se i krevní oběh. Ten zase urychluje přirozenou schopnost hojení ran, modřin a poskytuje úlevu od bolesti. Obzvlášť po cvičení nebo běhání je sauna balzámem. K tomu opět jedna studie. Po třech týdnech pravidelného saunování po tréninku se výkon běžců na dlouhé tratě zvedl o 32 %.

3. Zatočí s toxiny

Většina z nás se asi na denní bázi pořádně nezpotí. Což je škoda, protože pocení má mnoho výhod. Když se zvedne tělesná teplota, nervový systém vyšle milionům potních žláz signál k výrobě potu. Jeho primárním účelem je zchladit tělo a sestává z 99 % z vody. Nicméně také snižuje hladinu zinku, mědi, niklu a rtuti – toxinů, které vstřebáváme z našeho životního prostředí. Každý lékař vám určitě potvrdí, že saunování je jeden z nejefektivnějších způsobů detoxikace vůbec.

4. Snižuje riziko demence a alzheimera

20 let trvající studie prováděná na více než 2300 účastnících na University of Eastern Finland doktorem Jarim Laukkanenem ukázala, že pravidelné návštěvy sauny (4–7× týdně, 80 stupňů Celsia) snižují riziko výskytu Alzheimerovy choroby o 65 % a demence o 66 % oproti těm, kteří se saunovali pouze jednou týdně.

5. Svědčí mysli

Pravidelné saunování (5–15× do měsíce) pomáhá tělu vyrovnat se se stresem a snižuje riziko deprese, úzkostí a další mentálních onemocnění.

6. Zvyšuje kvalitu spánku

Výzkumy také dokázaly, že jedním z pozitivních účinků saunování je hluboký spánek. Souvisí s již zmiňovanými endorfiny. Poté co jejich hladina vyletí díky sauně raketově nahoru, postupně zase klesá. A tento pokles je klíčem k hlubokému, ničím nerušenému a ozdravnému spánku. Pokud jste někdy byli v sauně, jistě víte, o čem mluvíme.

7. Zvyšuje odolnost vůči nemocem

Když je tělo vystaveno horku sauny, vyrábí větší množství bílých krvinek, které pomáhají bojovat s onemocněními a zabíjejí viry. Sauna také ulevuje nepříjemným příznakům rýmy při nachlazení nebo alergii a čistí ucpaný nos.

8. Čistí pokožku

Saunování je jednou z nejstarších kosmetických metod, pokud jde o čištění pleti. Když se tělo začne potit, kůže se čistí a mrtvé buňky jsou nahrazeny novými. Z epidermální vrstvy kůže se potními kanálky vyplavují bakterie. Čištění pórů má také pozitivní vliv na průtok krve vlásečnicemi a dodává kůži jemnější vzhled.

 

Výzkumy dokázaly, že jedním z pozitivních účinků saunování je hluboký spánek.
Výzkumy dokázaly, že jedním z pozitivních účinků saunování je hluboký spánek.

9. Spaluje kalorie

Proces pocení vyžaduje velké množství energie. Tu tělo získává z tuků a karbohydrátů. Podle studie Binghamton University ztratili účastníci po 16 týdnech saunování 3× týdně 4 % tělesného tuku. Tělo konzumuje kalorie díky zvýšené srdeční aktivitě, ke které potřebuje více kyslíku. Proto v sauně spaluje více energie než obvykle.

10. Poskytuje prostor k rekreaci

Možná vám to přijde jako drobnost, ale není. Sauna může být místem, kde se zastavíte, odpočinete si a necháte svou mysl jen tak o samotě bloumat, nebo také místem, kde si popovídáte s přáteli nebo rodinou.

 

Mutumutu podporujeme ty, kteří mají rádi zdravý životní styl. Za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.