Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Roušky jsou k ničemu, pokud je používáte špatně

Čtení na 5 min

Roušky jsou k ničemu, pokud je používáte špatně

Nošení roušek je povinné všude ve veřejném prostoru, od obchodů, přes MHD až třeba po úřady. Aby ale roušky fungovaly tak, jak mají, je potřeba je používat správně. Co to vlastně znamená?

Foto: Pixabay.com

Jak správně nosit roušku?

Okolo správného používání roušek koluje spousta zmatených informací. Jak je to opravdu? Rouška musí přiléhat na obličej a mezi ní, nosem a tvářemi nesmí být mezera. Na nasazenou roušku zásadně nesahejte. A když si ji sundáváte, udělejte to přes šňůrky/gumičku, nikoliv za střed, jinak může dojít k přenesení infekce. Prostě jako se nedotýkáte obličeje, nesahejte ani na roušku. Můžete na ni zanést virus a pokud už je zvlhlá nebo déle používaná, může ho propustit a vy ho rovnou vdechnete.

Co s rouškou, když je použitá?

Po příchodu domů jděte rovnou do koupelny, kde si sundejte roušku a pečlivě si umyjte ruce. Každý z nás potřebuje roušek hned několik, protože je důležité je měnit. A po použití se k nim chovat jako k infekčnímu materiálu. Můžete je vyvařit podobně jako kdysi látkové pleny, nebo dát prát na 60 (nebo ještě lépe 90) stupňů a pro jistotu přidat antibakteriální prací prášek. Po uschnutí roušku raději ještě přežehlete. Dobrá zpráva je, že pokud o roušky pečujete takhle pečlivě, můžete je v rámci rodiny klidně sdílet. Praní při vysokých teplotách a žehlení k zahubení virů stačí.

Zásadní chyby při nošení roušky

Bohužel řada z nás dělá při používání roušek chyby, které vedou k tomu, že snižujeme jejich účinnost a zbytečně riskujeme, že potenciálně nakazíme sebe i své okolí. Možná si říkáte, že dodržovat pravidla pro manipulaci s rouškou není nijak těžké (stručně řečeno – s nasazenou rouškou nemanipulujte nijak). Souhlasíme.

To ale bohužel neplatí pro kuřáky. Kuřáci si zcela běžně roušku před zapálením sundají a následně znovu nasadí. Vhodnější by v tomto případě samozřejmě bylo mít roušky dvě a nasadit si čistou. Jenomže to znamená v podstatě novou roušku po každé cigaretě. Asi začínáte tušit, kde je problém – tohle nedělá nejspíš nikdo…

Roušky: Rouška není k ničemu, pokud jí používáte špatně. Nebo může být i nebezpečná. Vám i dalším lidem. A když ji musíte nosit každý den, platí to dvojnásob, protože vám nebude stačit jedna a bezpečné zacházení s použitou rouškou je ještě důležitější.
Rouška není k ničemu, pokud jí používáte špatně. Nebo může být i nebezpečná. Vám i dalším lidem. A když ji musíte nosit každý den, platí to dvojnásob, protože jich použijete spoustu a bezpečné zacházení s ní je ještě důležitější.

Stejně problematické je nošení roušky „na půl žerdi“, kdy není zakrytý nos, ale pouze ústa. Dobrý návod pro to, jak roušky správně používat, připravilo Loono –  nezisková organizace mediků a mladých lékařů, kteří se věnují prevenci a vzdělávání veřejnosti. Mrkněte na obrázek nahoře.

Roušky nejsou všemocné

Roušky nenahradí další důležitá ochranná opatření. Podle Světové zdravotnické organizace mezi ně patří: pravidelná a pečlivá hygiena rukou, udržování dostatečné vzdálenosti mezi lidmi (minimálně jeden metr, lépe dva, ale raději ještě více), nedotýkat se obličeje, zůstat doma pokaždé, když se člověk necítí dobře a vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí. Myslete na to. Nechráníte jenom sebe, ale i ostatní. Sami máte třeba zdravý a odolný organismus a koronavirus vás nijak zásadně neohrozí. Dodržováním pravidel ale zabráníte tomu, abyste nakazili další lidi, kteří takovou imunitu mít nemusí nebo mají organismus oslabený dalšími nemocemi. Abyste měli přehled o aktuálním dění okolo nákazy, sledujte zásadně ověřené a oficiální informace


Jak vám může pomoci životní pojištění Mutumutu v koronakrizi?

Hlavně vás bude motivovat k tomu, abyste dbali na vlastní zdraví a posilovali imunitu. V rámci našeho prevenčního programu vás totiž odměníme penězi, když se budete pravidelně hýbat, nebudete kouřit a zajdete si jednou za dva roky na preventivní prohlídku k doktoru.

Pak tu jsou scénáře, při kterých vám pojištění dokáže pomoci a nahradí vám váš obvyklý příjem.

  1. Budete v pracovní neschopnosti, protože jste se nakazili. Aby jste měli nárok na plnění z pojištění Mutumutu, musí vaše pracovní neschopnost trvat minimálně 30 nebo 60 dnů, podle toho, jak si pojištění nastavíte. Koronavirus nemusí způsobit jen samotné onemocnění, můžete se například vypořádávat i s psychickými problémy způsobené touto zvláštní dobou. A Mutumutu jako jediné pojištění na trhu kryje právě i všechny psychické nemoci.
  2. Budete v karanténě, protože jste byli v rizikové oblasti. Pokud budete v karanténě kvůli tomu, že jste pobývali v rizikové oblasti, je to stejné, jako byste byli v pracovní neschopnosti. Lékař vám vystaví eNeschopenku, kterou zašlete e-mailem zaměstnavateli. Nárok na plnění z pojištění Mutumutu by vám vznikl pouze tehdy, kdybyste zůstali v karanténě déle než 30 nebo 60 dnů.
  3. Dojde na nejhorší. Nikdo na to nechce myslet. Ale stát se to může. Zařídíme, aby vaši blízcí nemuseli řešit ještě finanční problémy. Pro tyto případy jsme připravili i speciální pojištění smrti na 1 milion korun v souvislosti s COVID-19 pro pracovníky zdravotnických zařízení na 3 měsíce úplně zdarma. Chceme jim totiž pomoci alespoň tím, co umíme nejlépe – finančně ochránit jejich blízké.

Více informací o pojištění a COVID-19 najdete na naší stránce,  kde se podrobněji věnujeme tomu, v jakých případech vám pojištění pomůže a kdy ne, případně na co si dát před sjednáním pozor. Přečtěte si přehled nejdůležitějších informací, které byste měli znát.