Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Rostoucí inflace není důvod ke zrušení životního pojištění. Jen si ho dobře upravte

Čtení na 7 min
inflace, životní pojištění, počítač, mobil, graf
Produktový specialista | 8. července 2022

Rostoucí inflace není důvod ke zrušení životního pojištění. Jen si ho dobře upravte

Když roste inflace, lidi hledají, jak ušetřit a které pravidelné výdaje by mohli vyškrtnout. Má ale smysl šetřit na pojištění? Je lepší mít úspory, životní pojistku, nebo oboje? A jak svoje nebo rodinné příjmy můžete do budoucna nejlépe ochránit?

U ranní kávy, po cestě do práce i z práce, večer ve zprávách… Kam se člověk podívá, všude se mluví o inflaci. Proto jsme se rozhodli podívat na to, jak inflace souvisí s vaším životním pojištěním.

Inflace snižuje hodnotu peněz

Hodně zjednodušeně můžeme říct, že inflace vyjadřuje, co si za určitou částku můžeme koupit letos a co jsme si za ni mohli koupit loni. Peníze prostě časem ztrácejí svou hodnotu – jak velký je propad, lze vidět lépe s větším časovým odstupem. Ukažme si to na příkladu. Zatímco můj děda se zamlada za 5 korun dobře naobědval v hospodě, já jsem si jako dítě za 5 korun mohla koupit párek v rohlíku. A dnes si za pět korun koupím jenom ten rohlík. 

Jak to mají Češi s úsporami 💰

Ať se nám to líbí, nebo ne, inflace znehodnocuje i naše úspory. České domácnosti je přitom mají dlouhodobě poměrně vysoké a obecně patříme mezi spořivější národy. Podle tiskové zprávy Twista měla ještě loni více než třetina lidí našetřeno přes 100 000 korun, 5 % víc než milion. Nicméně řada lidí, kteří si ještě před rokem odkládali peníze stranou, si to podle odborníků už dnes nemůže dovolit. Právě kvůli rostoucí inflaci.

Šetřit, nebo se raději pojistit?

Naši potenciální klienti, kteří se sjednáním životního pojištění otálejí, často argumentují tím, že si raději budou šetřit na horší časy, než aby platili za pojištění. Závidím lidem takový optimismus. I já se vždy snažím koukat na světlé stránky života, ale pragmaticky musím připustit, že má i ty stinné. 🤷‍♀️ Nemoci a úrazy mohou skončit dlouhodobou pracovní neschopností nebo invaliditou, nemluvě o té s kosou, která číhá za rohem. A nemoc ani zubatá nepočkají na to, až si naspoříte.

Ale i kdybyste měli takovou moc – domluvit se se zubatou nebo odložit nepřízeň osudu o pár desítek let –, dokázali byste našetřit dost velkou částku na pokrytí chybějícího příjmu? Zkusili jsme propočítat, kolik si našetříte za deset let a nakolik by vám to pomohlo ve chvíli, kdy se něco semele. Posuďte sami na příkladu pojištění smrti na 5 milionů Kč, invalidity s měsíční rentou 15 000 Kč a pracovní neschopnosti na 10 000 Kč měsíčně. V příkladu počítáme s trváním pojištění po dobu 27 let.

Našetřené peníze vs. životní pojistka

Když si našetříte: Když se pojistíte:
Každý měsíc zaplatíte 1000 Kč do úspor 1000 Kč na pojistném
Po 10 letech máte našetřeno 120 000 Kč 0 Kč
A když vás potká některá z níže uvedených situací:
🤒 Pracovní neschopnost – léčba rakoviny 15 měsíců
Nemocenská pokryje 60 % vašeho měsíčního příjmu, při průměrném příjmu vám může chybět 10 000 Kč
Úspory na pokrytí výpadku příjmu vydrží 12 měsíců = 120 000 Kč (12 × 10000 Kč) Peníze z pojištění budou vypláceny po uplynutí karenční doby (spoluúčast) až do ukončení neschopenky = 130 000 Kč (13 měsíců × 10 000 Kč)
🤕 Přiznaná invalidita 3. stupně
Invalidní důchod váš původní plat nepokryje; s výpadkem příjmu a zvýšenými náklady na léčení vám může chybět 15 000 Kč každý měsíc
Úspory vydrží 8 měsíců = 120 000 Kč (8 × 15 000 Kč) Peníze budete dostávat jako měsíční rentu po dobu 17 let do konce pojištění = 3 030 000 Kč (202 měsíců × 15 000 Kč)
💀 Smrt
Vaše rodina přijde i o váš příjem, takže jí bude chybět 100 % vašeho platu
Vaši nejbližší zdědí 120 000 Kč Z vašeho pojištění dostane rodina 5 000 000 Kč

Řekněme, že jste se narodili pod šťastnou hvězdou a po celý život se vám nic nestane. Pokud jste spořili 1000 Kč měsíčně, po 27 letech budete mít na účtu 324 000 Kč plus nějaké úroky. Takže například 330 000 Kč (pouze pro demonstraci). Tato částka ale v roce 2048 nebude mít stejnou hodnotu jako v roce 2022. Na co vám letos stačilo 330 000 Kč, na to byste o 27 let později potřebovali 733 025 Kč – a to počítáme velmi optimisticky s inflací 3 %.


Mít úspory pro neočekávané situace je důležité, ale nejlepší je mít k tomu i životní pojistku. Je to záruka, že kdyby se vám něco stalo, bude o vás a vaši rodinu postaráno. Mutumutu vás pojistí pro případ pracovní neschopnosti, invalidity a smrti. Jednoduše, online a bez zbytečných výjimek. 


Nikdy nevíte, jak se vám změní život

I když všem našim klientům přejeme jen to nejlepší, jejich tragické události nás zas a znovu utvrzují v tom, že je životní pojištění nepostradatelné. Ještě po letech nás rozechvívá příběh naší klientky, paní Marie, které obrátila život naruby cévní mozková příhoda. Marie byla na rodičovské dovolené, péči o děti a celou domácnost musel převzít manžel. Ten se pod tlakem zhroutil a skončil na neschopence. Příjem rodiny rázem klesl o 75 procent. Je to jeden z mnoha příkladů, proč mít životní pojištění i na mateřské a rodičovské dovolené.

Indexace není jen o zdražování

Když se dnes pojistíte na 1 000 000 korun a něco se vám stane v prvním roce pojištění, vyplatí vám právě tolik – jeden milion. A stejnou sumu dostanete i v desátém nebo dvacátém roce jeho trvání. Jenže jak už víme, milion dnes není to samé jako milion o 20 let později. S tím, aby si peníze z pojištění udržely svou hodnotu v čase, pomůže indexace.

Když při sjednávání pojištění souhlasíte s indexací, pojišťovna vám automaticky po určité době přepočte a navýší částky, na které jste pojištěni, a tedy i měsíční pojistné, které platíte. Děje se to konkrétně ve chvíli, kdy inflace překročí pojišťovnou stanovené procento. Mnoho klientů takový krok ze strany pojišťovny nesprávně chápe jako snahu na nich vydělat. Také je to důvod pro ukončení pojištění, který klienti uvádějí nejčastěji. Protože zatímco máslo zdražuje postupně každý měsíc, pojistné naroste ze dne na den. A to nás dráždí.

Pojištění si můžete upravit i sami

Chcete-li se indexaci vyhnout, ale vědět, že jste vždy pojištěni na aktuální částky, čas od času svou pojistku aktualizujte. Upravte pojistné částky tak, aby dorovnaly váš příjem při pracovní neschopnosti a invaliditě. Pojistnou částku za smrt vždy přizpůsobte potřebám rodiny tak, aby po vašem odchodu zvládla všechny rodinné výdaje i bez vašeho příjmu. Jak to všechno spočítat? I na to máme recept.

Rada na závěr? Chraňte svoje příjmy i úspory 💪

Inflace všechno zdražuje, snižuje hodnotu vaší výplaty a úspor a zároveň zvyšuje rodinné výdaje. A když se ještě přidá dlouhodobá nemoc či léčení úrazu, chybějící příjem situaci výrazně zhorší. I když je rodinný rozpočet napjatý, životní pojištění by nemělo být první položkou na seznamu „co škrtnout“. Ať už je inflace jakákoli, životní pojištění dorovná váš chybějící příjem a tím vám pomůže zvládnout i životní krize.


Jedno je jisté: toho, že máte kvalitní životní pojištění, nebudete nikdy litovat. Nevíte si rady s tím, jak ho nastavit, upravit nebo aktualizovat? Obraťte se na naše specialisty – jsou tu pro vás každý všední den.