Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Trpíte na alergie? A co na to životní pojištění?

Čtení na 4 min
Alergie a životní pojištění

Trpíte na alergie? A co na to životní pojištění?

 

Alergie jsou dnes již tak běžné, že je mnozí ani nepovažují za onemocnění. Reakce lidí na alergeny jsou různé. Od nekonečného kýchání a svědění očí až po vážné dýchací problémy nebo anafylaktický šok. Ve všech případech jde o nemoc, která vás v hraničním případě může vyřadit z pracovního procesu jako každá jiná. Nezapomínejte, že i na alergie se vztahuje životní pojištění.

Každý druhý bude alergik 

Podle statistik Evropské Akademie pro alergii a klinickou imunologii trpí nějakou alergií až 150 milionu (40 %) lidí v EU. V roce 2025 to bude až 50 % Evropanů. Z nich 7 milionů trápí potravinová intolerance. Ale u většiny se jedná o alergie na částice, které se vyskytují ve vzduchu a způsobují dýchací potíže. Především na jaře, kdy citlivé sliznice potrápí pyly. Polovina populace je docela dost, týká se to každého druhého. A jaký dopad může alergie mít na vaše životní pojištění? 

Jak se dívá na alergie životní pojišťovna

Pohled pojišťoven na alergie se různí. Alergie je nemoc, ze které se jde jen těžko vyléčit. Pravděpodobně s ní budete bojovat celý život. Chronické nemoci mají mnohé pojišťovny ve výlukách. Pokud jste alergik a vybíráte životní pojištění, doporučujeme zkontrolovat pojistné podmínky nebo se na postup pojišťovny v případě alergii speciálně doptat. Mutumutu vás pojistí i když trpíte alergiemi. Jen o nich musíme vědět před sjednáním pojištění. 

Co uvést ve zdravotním dotazníku

Alergenů kolem nás je široké spektrum. Stejně tak rozmanité jsou i reakce na ně. A podle toho mohou mít různý dopad na kvalitu života alergika. Například pylové alergie jsou většinou velmi mírné, zatímco alergie na včelí bodnutí nebo arašídy můžou mít fatální následky. 

Stejně rozmanitě na ně nahlíží i životní pojištění, které si sjednáváte. Ve zdravotním dotazníku, který slouží pojišťovně na ohodnocení rizika podle vašeho zdravotního stavu nic nezatajujte. Pojišťovny zpravidla zajímají pouze vážné alergie, které výrazně ohrožují vaše zdraví. Popište, čím trpíte, jak se alergie projevuje i to, jaké léky užíváte. Protože při posuzovaní vašeho stavu hrají roli nejen samotné nemoci, ale i jejich kombinace nebo léky, které užíváte. Stejný princip platí i pro uvedení užívaných léků, například léky na bázi steroidů. Protože užívání steroidů mírně zvyšuje vaše riziko smrti. 

Nejste jistí, co uvádět a co už není potřeba? Doporučujeme raději uvést více, než něco zapomenout nebo zatajit. Pokud to pro pojišťovnu nebude důležité, nijak to nezohlední při stanovování pojistného. 

Jak alergie ovlivní výši pojistného

Nejdůležitější je, jak závažná je reakce vašeho těla na alergen. Pokud jsou příznaky mírné a výrazné vás neomezují v běžném životě, nijak to vaše pojistné nezdraží. Pojišťovny v dotaznících často uvádějí, že je alergie na pyly a trávy nezajímají. Pokud ale alergie vyvolají astma nebo výrazné zhoršení zdravotního stavu, které si vyžádá návštěvu pohotovosti, to už pro pojišťovnu znamená vyšší riziko. Určitě ji bude zajímat jak a čím alergii léčíte. 

Největší pozornost pojišťovna věnuje případům, kdy alergie způsobuje život ohrožující reakci, jako je anafylaxe. Vzhledem k tomu, že cena životního pojištění je založena na pravděpodobnosti vzniku pojistné události, například pracovní neschopnosti nebo smrti člověka, taková alergie pravděpodobně zvýší vaši cenu pojistného.

Kdy přijde alergikovi životní pojištění vhod

Když už jste našli pojištění, které alergie a chronické nemoci nemá ve výlukách, je dobré vědět, jak alergie pojistit a kdy za ně dostanete plnění od pojišťovny. 

I když máte dojem, že je vaše alergická reakce vážná, pojišťovny ji nepovažují za závažné onemocnění, na které by se vztahovalo pojištění vážných nemocí. Proto Vám doporučujeme pojištění pracovní neschopnosti. Když Vás reakce na alergen vyřadí na měsíce z pracovního procesu a vy nemůžete vydělávat, pojišťovna Vám vyplatí sjednanou pojistnou částku, která poslouží jako náhrada vašeho chybějícího příjmu. Důležité ale je, aby pojišťovna o vaší alergii věděla z dotazníku, který jste vyplňovali při sjednání.

Co když se alergie objeví v průběhu trvání pojištění

Alergie se může prvně objevit v kterémkoliv věku. Takže když máte životko, které nemá alergie ve výlukách a vaše nová alergie vás omezuje natolik, že kvůli ní zůstáváte dlouhodobě v pracovní neschopnosti, máte nárok na pojistné plnění z pojištění pracovní neschopnosti.  


Pojištění pracovní neschopnosti si můžete u Mutumutu sjednat jednoduše online, zabere vám to jen pár minut.