Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Ustřižený prst či poraněná záda aneb i práce na zahradě je riziková!

Čtení na 8 min
Práce na zahradě

Ustřižený prst či poraněná záda aneb i práce na zahradě je riziková!

 

Práce na zahradě jsou pro mnohé z nás formou relaxace, příležitostí, jak si „vyčistit“ hlavu, užít si čerstvého vzduchu, vybudovat krásné místo pro chvíle odpočinku nebo si vypěstovat domácí „vitamíny“. Jenže zahradničení nemusí být jen krásný koníček a terapie proti vyhoření, ale nese s sebou i mnohá rizika. Úrazy při práci na zahradě jsou totiž častější, než byste možná čekali. 

Je důležité nezlehčovat potenciální nebezpečí a vědět, jak jim předcházet. Pojďme se společně podívat na nejčastější typy úrazů, které se mohou při zahradničení přihodit. Některé z nich nahlásili i zahrádkáři s naším životním pojištěním, kteří dostali finanční plnění za dobu, kterou s úrazy promarodili. Dělejme raději všechno proto, abychom se zdravotním újmám vyhnuli, ale pokud se to nepovede, je tu životní pojištění Mutumutu, které platí, i když zrovna doma ležíte s naraženými žebry nebo zlomenou nohou. A jaké jsou tedy nejčastější úrazy ze zahrady?

1. Úrazy, poranění a bolesti zad či kloubů

Mezi nejčastější úrazy ze zahrady patří poranění zad a kloubů. Například při zvedání těžkých předmětů, jako jsou pytle s hlínou, kameny anebo velké rostliny. Podobné úrazy se dají eliminovat za prvé přestávkami v práci a protahováním, aby se předešlo ztuhlosti svalů, ale také správnou technikou zvedání. Vždy byste měli těžké předměty zvedat z podřepu s rovnými zády, nikoliv v předklonu. Pokud je to možné, tak k manipulaci s těžkými předměty raději využívejte zahradní vozíky a kolečka.

2. Řezné nebo i sečné rány     

Při používání ostrých nástrojů, jako jsou nůžky, nože, pily nebo sekery hrozí řezné nebo sečné rány. Takže určitě nezapomeňte na ochranné rukavice, vhodné pracovní oblečení a obuv, udržování nástrojů v dobrém stavu a jejich bezpečné uskladnění poté, co svoji službu odvedou. Opatrnost a soustředěnost je na místě zejména při používání elektrických nástrojů. S tačí chvilka nepozornosti a sekačka dokáže nejen odstranit vytrvalý plevel, ale při neopatrném čištění nože od trávy i nehet s částí bříška prstu. To v tom lepším případě…

3. Uklouznutí a pády z výšky

Kluzká tráva, nerovné povrchy nebo vzrostlé stromy – další nástrahy zahrad. Hlavně pády z výšek, například při stříhání stromů, česání ovoce nebo čištění okapů zahradního altánu mohou mít i tragické následky v podobě závažných úrazů páteře. Nošení pevné a protiskluzové obuvi je základem bezpečnosti, stejně jako odstranění překážek a nepořádku v okolí. Při práci ve výškách se doporučuje používat bezpečnostní vybavení jako jsou žebříky s protiskluzovými koncovkami a v těch vyšších výškách se doporučují i bezpečnostními pásy. 

Ani ty by ale nepomohly tatínkovi, který chtěl svým synům ukázat, jak se leze bezpečně po stromech. Jeho názorná ukázka skončil pádem na tvrdou zem, kde si vlastní vahou zlomil obě ruce v předloktí. Osm týdnů sádry a vlastní nemohoucnosti kupodivu jeho jinak hyperaktivní dvojčata od napodobení bezpečného lezení odradilo.     

4. Alergické reakce a různá podráždění pokožky

Zahrada je také plná rostlin, které můžou způsobit alergické reakce, vyrážky nebo podráždění pokožky. N     apříklad kopřiva, břečťan, ale i chryzantémy nebo listopadky. A pozor, některé zahradní rostliny, například rulík, durman, vistárie, ale i konvalinka jsou jedovaté, takže je třeba dávat pozor hlavně na děti, aby se nerozhodly je ochutnávat. Máte-li děti či nějakou domácí zvěř, takovým rostlinám se raději obloukem vyhněte. Pozor si také dávejte i na používání pesticidů a dalších zahradních chemikálií. Pokud tedy zrovna nejste bio pěstitelé, používejte při manipulaci s podobnými látkami raději pracovní oblečení a ochranné prostředky.

5. Bodnutí hmyzem

Nejen vosy, ale i na první pohled užitečné včelky a nevinní čmeláci umějí bodnout žihadlem. Ú točit na člověka může i další nepříjemný hmyz, typicky klíště, kterých je letos nadbytek. Bodnutí hmyzem není nebezpečné, pokud zrovna nejste alergici, ale rozhodně není příjemné. Z vlášť když si „hmyzák“ vybere například oční víčko, ucho nebo jinou část obličeje, která rychle otéká. Někdy stačí požití antihistaminika, jindy je potřeba i zásah lékaře. Prevenci jednoduše vyřeší repelenty proti hmyzu a kvůli klíšťatům si raději po práci na zahradě detailně prohlédněte pokožku celého těla. A jestliže pracujete v oblasti, kde se vyskytují nebezpečná zvířata, například zmije, noste vysoké boty a dlouhé kalhoty.

6. Úpal ze sluníčka

Letní sluníčko přímo láká k práci na zahradě. Ale pozor, dlouhodobý pobyt na prudkém slunci bez dostatečné ochrany může způsobit úpal, úžeh a při nedostatečném příjmu tekutin také dehydrataci. U jakékoliv práce nezapomínejte na pravidelnou hydrataci (nealkoholickými nápoji samozřejmě 😊). A jestliže panují velká vedra, odložte náročnější práci na zahradě raději do večerních, nebo naopak brzkých ranních hodin.

Dělejme vše pro to, aby „zahradnické kuriozity“ skončily jen jako humorné příběhy 

Zahradničení a s ním spojené kutilství často překvapí i kuriozními úrazy, které mohou být následně humornou historkou ze života. V okamžiku, kdy se stanou, někdy dost bolí a mohou být i nebezpečné. Jaké vtipné příběhy máme v rukávu my?     

Nestalo se vám náhodou, že při pokusu o připojení hadice ke kohoutku nebo výměně nástavce na konci hadice vám prst uvízl v kovovém nebo plastovém kroužku? Nejde o život, ale bolest a hlavně panika, kdy prst kvůli zaškrcení natéká a nejde vyndat, je nepopsatelná. Takže mít po ruce mýdlo, studenou vodu a třeba i olej do sekačky se určitě vyplatí. Stejně jako mít v dosahu základní lékárničku. Bohatě stačí třeba autolékárnička.

Další z „kutilů“ se popálil při likvidaci plevele mezi dlaždicemi plamenem plynového hořáku. Protože plevel byl hustý a hlavně suchý, oheň nečekaně „blafnul“ a rozšířil se na kopu suché trávy připravené k vyhození do popelnice na bioodpad. Naštěstí ohnivou scénu zahlédl soused, hadici s proudící vodou prostrčil skrz plaňky v plotě a vznikající požár se podařilo uhasit i bez zásahu hasičů. Hra na požárníka přesto skončila na chirurgii, bolestivé popáleniny obou nártů a holení se hojily několik týdnů.

Popelnice na bio odpad se stala nebezpečnou i pro dalšího zahrádkáře, který do ní chtěl vysypat obsah zahradního vozíku. Odklopil víko, naklonil se nad ní, a protože bylo právě po dešti, v tu chvíli uklouzl na mokré trávě. Aby zabránil pádu, zachytil se horního okraje popelnice, ta se převážila a její víko ho plnou vahou popelnice o objemu 360 litrů udeřilo do hlavy. Rána si vyžádala 5 stehů, a zatímco pacient odcházel z ordinace a jeho hlava bolestivě třeštila, ta chirurgova se jen nevěřícně kroutila nad příčinou úrazu.

Zábavný příběh pro setkání s přáteli přidal i další zahrádkář, který chtěl upravit boční díl kompostéru. Protože se mu to zvenku nedařilo, vlezl dovnitř. Bohužel, když se mu to konečně povedlo podle jeho představ, zjistil, že tam uvízl a nemůže se dostat ven. Díky manželce, která zaslechla jeho volání o pomoc, a bazénovým schůdkům se nakonec vrchním víkem dostal ven – bez jediného škrábance. Jen moc nevoněl. 😊  

I když tyto případy ze zahrady můžou znít humorně, není je možné brát na lehkou váhu. Každá z těchto situací totiž může mít vážné a nebezpečné následky. Přestože domov, včetně zahrady, má pro nás být ostrovem bezpečí, není tomu tak vždy. Nejvíc úrazů se, po těch pracovních, stane právě na zahradě. Tak dodržujte základní bezpečnostní pravidla a užívejte si zahradničení bez obav. 

A když už se něco stane, můžete se spolehnout na rizikové životní pojištění Mutumutu, které z pojištění pracovní neschopnosti dorovná příjem, když budete doma marodit nebo pošle peníze každý měsíc na pokrytí vašich závazků, když bude úraz vážnější. A bude je posílat po celou dobu, kdy budete invalidní, třeba i desítky let! Na Mutumutu pojištění se můžete spolehnout, umí totiž vyřešit situace, kdy jde fakt do tuhého. Spočítejte si v online kalkulačce, na kolik by takové jednoduché životní pojištění vyšlo právě vás.