Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Chcete být zdravější? Nakopněte svou krvetvorbu  

Čtení na 6 min

Chcete být zdravější? Nakopněte svou krvetvorbu  

Ne nadarmo mnohé tradice považovaly krev za sídlo duše. Její pole působnosti je široké, a vyplatí se proto na výrobu krve pozitivně působit. Tento proces nezodpovídá jen za distribuci kyslíku, živin a hormonů v organismu, ale je také významným zprostředkovatelem imunity.

Krvinky jsou u savců, tedy i u nás, jedinou skupinou buněk, které nemají vlastní jádro. To v praxi znamená, že se nemohou běžnou cestou dělit jako jiné buňky. Centrum vzniku krevních komponentů včetně krvinek se tedy nachází v kostní dřeni uložené především v plochých kostech a páteři. Funkční plocha dřeně se celý život zmenšuje, a tím i dynamika krvetvorby. Dobrou zprávou je, že tělo je schopné některá „vyhaslá“ centra vzniku znovu nahodit. Jak tedy tuto vitální funkci těla účinně podpořit a s ní i své zdraví?

Za vším hledej železo

Hippokrates to řekl už dávno: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Tomuto prastarému tipu se nevyhneme, neboť mnoho látek v potravě je skutečně pro krvetvorbu klíčových. V první řadě je podstatné železo, jež činí krev červenou. Touto barvou se také v jídelníčku bohatém na železo můžeme orientovat. Nejsou to však jen červená masa. Železo ve vyšší míře najdeme i v luštěninách, ořechách, červené paprice, rajčatech, řasách, brokolici, špenátu, hořké čokoládě a v neposlední řadě rovněž v červeném víně. Existuje dokonce takzvané železité víno, které se svou chutí velmi podobá portskému. Ale pozor, nadměrným pitím alkoholu krvetvorbě nepomůžete, právě naopak. Železu neprospívají ani stimulanty, jako je čaj nebo káva. Nemusíme je hned z jídelníčku vyřadit, postačí pouze přijímat je v jiný čas než železitou složku stravy.

Jak z něj vyždímat co nejvíc

A proč je pro krev železo důležité? Právě díky němu je hemoglobin schopen přenášet plyny při nádechu a výdechu, tedy především kyslíku a oxidu uhličitého, a je tak hlavním činitelem dýchání. Nedostatek železa způsobuje organismu neplechu, kterou můžeme pociťovat jako chronickou únavu, dušnost, nepříjemné bušení srdce, bledost, apatii či celkovou slabost. V extrémním případě můžete z nedostatku železa omdlít. Příjem železa můžeme zefektivnit, když nebudeme kombinovat potraviny, z nichž chceme získat železo, s potravinami bohatými na vápník, jenž si s železem nerozumí. Naopak pro zefektivnění příjmu železa můžeme zapojit vitamin C. Ten využitelnost železa zvyšuje. Jeho zdrojem ale nemusí být jenom jídlo. Bylo zjištěno, že využitelné železo se významně navyšuje v potravinách vařených v litinovém nádobí.

Někdo to rád syrové

Důležitým vitaminem pro krvetvorbu je rovněž vitamin B12. Přirozeně se vyskytuje v potravinách z veškeré živočišné produkce, v menší míře potom v kvasnicích, pivě či ve vodních řasách. Dnes jej však výrobci často přidávají i do vegetariánských a veganských výrobků. Krvetvorbu pozitivně povzbudí i další vitaminy ze skupiny B, jako je kyselina listová a B6. Hojné zastoupení těchto vitaminů najdete v listové zelenině. Pro využití maximálního potenciálu je důležité přijímat ji syrovou. Tato béčka najdete ale i v populárních pokrmech, jako je avokádo, pistácie či suši. Výborným zdrojem těchto vitaminů je suši, díky syrovým mořským rybám a řasám, které jsou také vydatným zdrojem vitaminů skupiny B. Z ovoce můžete sáhnout po meruňkách a lesních plodech, které skýtají mnoho dalších benefitů.

Co krev ráda pije?

Železo můžeme pít například ve formě železitých minerálek. Krvetvorbu podpoří ale i šťáva z řepy, která se doporučuje konzumovat především v obdobích velké fyzické zátěže a při depresích či náhlých poklesech serotoninu. Řeč byla o víně, podobné účinky na krvetvorbu vykazuje také bez černý. Ten můžete pít ve formě likéru či limonád. Na správnou činnost krve je rovněž mnoho bylinných odvarů. Od pampelišky, hořce, jetele až po řebříček. Nejmocnějším spojencem krvetvorby z řad našich bylin je však kopřiva dvoudomá. Její unikátní poměr látek krvetvorbu nejen podporuje, ale ještě k tomu takzvaně čistí krev. Účinky kopřivy při správném užívání ucítíte poměrně rychle. Její období sběru je březen až květen, dokud je rostlina mladá. Důležité je sbírat ji mimo město v čistém prostředí nebo na vlastní zahradě. Ve formě odvaru by však neměla doba užívání přesahovat dva týdny. Kopřivu lze přidávat také do polévek, salátů či například nádivky.

Darujte, běhejte, dýchejte

Jednou z dalších věcí, co můžete udělat pro vlití nové krve do žil, je její darování… Všimli si toho již ve starověku, z čehož se pak stalo nechvalně známé pouštění žilou. Pokud upustíte neškodné množství krve z řečiště, odplaví se s ní množství škodlivin, o které dnes není nouze, a dřeň ve zvýšené míře nahrazuje ztracené krevní elementy za nové. Dalším známým krvetvorným stimulantem je pravidelný pohyb. Krev se zrychleným dýcháním a zvýšením celkové látkové výměny rychleji opotřebuje, a tím je dřeň provokována k větší produkci nové vitální krve. Při pocení během fyzického výkonu se z krve navíc odvádějí z těla toxiny. Sportující člověk se proto pak cítí zdravěji než jeho pasivní kolegové.

Krvetvorbě na míru je pak ušitý aktivní pohyb v horách. Vysokohorský vzduch je totiž řidší a organismus je za takových podmínek nucen produkovat více červených krvinek. Než se tak stane, může turista při příjezdu cítit lehkou slabost. To hlavní teprve ale přijde. Když se se zvýšenou koncentrací červených krvinek vrátíte do nížinných podmínek s hustším vzduchem, dochází k okysličení všech tkání, včetně mozku. Proto se po návratu z hor cítíme euforicky, a na horském prostředí tak může vznikat nevědomá závislost. Tělu ovšem prospívá.

 

A tak poslední doporučení pochází od indiánů z And. Ti pro zvýšení obranyschopnosti těla během relaxace prodýchávají pánev, páteř a hrudní kost. Systém prodýchávání je znám z jógy, kdy při mentálním vedení dechu různými oblastmi těla skutečně dochází ke zvýšení lokálního průtoku krve. Právě v oblasti pánevních kostí, páteře a hrudní kosti zůstávají aktivní části krvetvorby ve dřeni po většinu lidského života.

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.