Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Připravte svůj organismus na letní slunění: správné jídlo a pití jsou základ

Čtení na 6 min

Připravte svůj organismus na letní slunění: správné jídlo a pití jsou základ

Mrkev a dobrý opalovací krém nejsou jedinými přísadami na úspěšný opalovací proces. Ačkoliv se jedná o nejběžnější prostředky, nemusí být ty nejsilnější. Jaké jsou další a možná i účinnější způsoby, jak se opálit dobře a zároveň bezpečně? Pojďme se seznámit s nejudatnějšími bojovníky proti spálení.

Superpotraviny

Skupina plodin s nabouchaným arzenálem zdraví prospěšných vlastností, souhrnně nazvaná jako superpotraviny. Právě v této skupině jídel se nachází množství těch, které prospívají pigmentaci kůže a s tím souvisejícímu opálení. Mějte však na paměti, že dlouhému vystavování slunci by se člověk neměl podrobovat nikdy. Ze začátku se doporučuje slunění po dobu 15 minut, které můžete postupně prodlužovat. Neměli byste však přesáhnout hodinu souvislého pobytu na přímém slunci.

Meruňky patří mezi potraviny, které prospívají pigmentaci kůže a s tím souvisejícímu opálení.

Červená řepa

Nejenže významně podporuje krvetvorbu a zlepšuje nám náladu díky své schopnosti příznivě působit na serotonin, ale červená řepa komplexem živin přímo dotuje melanin, jenž je alfou a omegou barvy naší kůže, tedy i opálení. Ideální letní podobou této zeleniny může být její šťáva nebo lehký salát.

Červená řepa komplexem živin dotuje melanin, jenž je alfou a omegou barvy naší kůže.

Borůvky

Podobně jako řepa i borůvky příznivě podpoří zabarvování kůže při působení slunečních paprsků. Řeč je ale především o borůvkách z lesa, ty z obchoďáku vám zas tolik nepomůžou. Všimněte si, že kanadská borůvka, tedy ta ze supermarketu, je sice větší než její „česká“ sestřenka, ale její dužina je žlutě průhledná a rozhodně si s ní nezbarvíte rty, natož pak kůži při opalování.

Lesní plody

Stejný případ jako borůvky je i zbytek takzvaných lesních plodů. Tedy ostružiny, maliny, ale také třeba loňské bezinky v podobě džemu či likéru!

Borůvky příznivě podporují zabarvování kůže při působení slunečních paprsků.

Meruňky

I meruňky svou komplexností blahodárných látek poskytují nedoceňovaný zdroj, který je vhodné zařadit ve větším množství do jídelníčku během slunečných dní. Skvěle fungují proti volným radikálům i pro správnou pigmentaci.

Polyfenoly a flavonoidy

Významná skupina látek utvářejících struktury s podobnými funkcemi, jako je tomu u vitaminů. Jejich význam pro opalování spočívá v tom, že se přímo podílejí na boji proti volným radikálům, které při spálení vytvářejí základ pro karcinogenní procesy nejen na pokožce. Pokud k samotnému spálení dojde, skvěle pomůže aplikace odstátého odvaru z řepíku a heřmánku přímo na kůži či měsíčkový olej. Koneckonců právě měsíček lékařský byl našimi prapředky navzdory svému názvu symbolem slunce.

Polyfenoly vyztužují buněčné membrány a chrání DNA před malformacemi. V rostlinné říši se velice často podílejí na zbarvování rostlinných částí, takže je nepřehlédnete. Mezi významné zdroje patří kakao, obiloviny, ořechy, luštěniny a ryby.

Olivový olej patří mezi významné bojovníky proti volným radikálům.

Z méně barevných variant je to olivový olej a zelený čaj, který se na letní popíjení hodí i více než černý, neboť ochlazuje organismus. Riziko zvýšené karcinogeneze může snížit i kofein, ovšem s ním to v letním parnu není radno přehánět. Atraktivní variantou zdroje zmíněných látek je také červené víno.

Lykopen

Guava, papája, mango, vodní meloun, chřest, rajčata, grapefruit, červené zelí, červené papriky, ale také mrkev dodají tělu dostatek dalších významných antioxidantů důležitých při pravidelném slunění. Zvýšený příjem lykopenu se pozitivně projevuje nejen na kůži, ale také na vnitřních orgánech těla. Látka je rozpustná v tuku, takže zmíněné potraviny je vhodné kombinovat s kvalitními panenskými oleji či s máslem. Zvýšeným příjmem lykopenu se ochrana před volnými radikály zvyšuje až o 30 %.

Všechny zmíněné potraviny je vhodné přijímat po celý letní čas, můžete jimi také ohraničovat chvíle přímého opalování. Doporučuje se například sklenice mrkvové šťávy s kapkou lněného oleje před opalováním a po něm.

Zvýšený příjem lykopenu se pozitivně projevuje nejen na kůži, ale také na vnitřních orgánech těla.

Voda

Možná se vám právě protočily panenky při tak notorickém doporučení, jako je správný pitný režim v letním období. Voda nejen hydratuje a ochlazuje tělo, je podstatná i při pigmentačních procesech, proto jí tělu při opalování dopřejte dost a ideálně v čisté podobě. Po skončení opalování můžete zařadit také minerálku pro doplnění důležitých minerálů vypocených během slunění.

Spánek

Možná se vám protočily panenky podruhé, ale stejně jako voda je i spánkový režim podstatný pro většinu regeneračních procesů. Možná jste si všimli, že finální podobu předchozího opalování dostává kůže až ráno poté. I pigmentace je pro tělo svým způsobem vyčerpávající činnost a potřebuje svůj čas na řádný průběh. Je dokázáno, že některé skupiny kožních znamének vznikají vlivem nedostatečného spánkového režimu.

Pro pigmentově zdravý spánek je důležitá délka naprostého zatemnění, jímž se řídí procesy odpovědné za probíhající regenerační děje. Pro nespavce existuje odborník na opalovací spánek vzatý: výluh z květů rostliny klitorie navozuje rychle relaxační stav těla, aniž by se pak člověk vzbudil s útlumem, jak to bývá u některých látek doporučovaných pro spánek.

Pigmentace je pro tělo vyčerpávající činnost a potřebuje svůj čas na řádný průběh.

V Mutumutu oceníme, že žijete zdravě. Vracíme za to až 30 % ze zaplaceného pojistného. Teď si k pojištění navíc můžete vysportovat 5000 Kč na nákup chytrých hodinek, sportovního vybavení nebo online cvičení.