Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jaké sporty se hodí pro mužskou krizi středního věku

Čtení na 6 min
Jaké sporty se hodí pro mužskou krizi středního věku

Jaké sporty se hodí pro mužskou krizi středního věku

Jednoznačně sex a motorky. Ale najde se i pár dalších zdravých radostí.

Obyčejně přichází mezi čtyřicátým a padesátým rokem života. Odborně se jí říká andropauza a podle lékařů postihuje až 80 procent mužské populace. Klesá nám testosteron, ubývá kostní i svalová hmota a u někoho se možná objeví i nějaké to kilo navíc. Jak se s tím vyrovnat? Někdo si najde mladou milenku, zplodí na stará kolena dítě, jiný začne extrémně pečovat o svůj vzhled, pořídí si super drahé nadupané auto a někdo zkusí obyčejný sport. Protože to je asi ten nejzdravější přístup ke krizi tohoto typu. 

Ticho a soustředění

Po pravdě jestli máte sedavé zaměstnání jako já a ani pořádně nevíte, jak se dělá dřep, sežeňte si nejprve dobrého fyzioterapeuta, který vás to naučí. Svého mastera najdete kdekoli, pozor ale na trenéry ve fitkách, často na to jdou ze začátku moc přes sílu, což ve finále napáchá víc škody než užitku. Buďte na sebe hodní a jděte na to pomalu. Výsledky se dostaví tak jako tak. 

Osvědčilo se mi začít pár drobnými cviky, spojenými s dýcháním a zatínáním svalů. To hlavní silové jsou teď pro mě dřepy a kliky na míči. Fakt to stačí. Poproste svého terapeuta, ať vás při tom natočí na mobil a okomentuje to. Naučí vás nejdřív třeba jen 4 cviky, ale správně. Pak třeba za měsíc si tam zajděte znovu, ať vám zkontroluje, jak daleko jste se odchýlili od správné verze, a zase si něco přidejte. 

Buďte na sebe hodní a jděte na to pomalu. Výsledky se dostaví tak jako tak.

Ideální stav je pak projíždět si svou sestavu v tichu a plném soustředění. Uvidíte, že si na to vaše tělo i mysl nakonec zvyknou, a cviky se tak pro vás stanou příjemným ranním rituálem. A to i přes sebevětší nevyspalost nebo kocovinu. Uvidíte, že se náhle pocítíte být plní síly!

Začněte chodit na box

Bojové sporty a kurzy sebeobrany vám pomohou s nahromaděnou negativní energií, a k tomu vám posílí zdraví. Zkuste třeba krav magu, ta je skvělá hned v několika základních věcech. Je praktická: necvičíte si to jen tak do tělocvičny, ale pro skutečný život. Postup je velice rychlý. Když přijdete na základní kurz, už z první hodiny si odnesete spousty poznatků a zážitků. Křivka učení KMG je neuvěřitelně strmá. 

Stejně jako u dalších bojových sportů navíc zpevňujete střed těla zábavnou formou. Česká úroveň tohoto sportu je světová, takže si to můžete zpestřit různými doplňkovými sporty jako výcvik ve stísněném prostoru či ve vodě nebo si můžete zajet na speciální soustředění do Izraele. 

Očekávejte naprosté soustředění, kterým se odpoutáte od problémů, získáte obrovskou energii, posílíte chřadnoucí tělo a poznáte nové lidi… Za mě 100 %.

Choďte plavat

Pokud sebou nechcete cukat u boje a chcete něco jemnějšího, plavání je super. Jestli jste z Prahy, ideální je Podolí, kde je celou zimu otevřený venkovní vyhřívaný bazén. Když si to dáte ráno před prací, někdy stihnete dokonce i v zimě sluníčko, každý den tak máte zážitek jako v nejluxusnějších lázních. A ty skály okolo… 

Pokud sebou nechcete cukat u boje a chcete něco jemnějšího, plavání je super.

Nicméně i kdekoli jinde je plavání fajn. Jestli ale plavete paní radovou, zaplaťte si na pár hodin soukromého trenéra a naučte se alespoň potápět hlavu, jinak si zničíte záda. Plavání je celkově dost složitý sport, a tak je dobré si v něm nechat poradit.  

Jezděte na kole

Tohle má dvě varianty: můžete tomu propadnout jako dnes spousta mužů středního věku. MAMIL je přezdívka pro muže, který obléká lycru (Middle-Aged Man In Lycra). Koupí si super drahou silničku, navlékne barevný sexy potištěný úbor a sám nebo spolu s dalšími kamarády uteče před svou milovanou partnerkou do soukromí pánského klubu na kolech. 

Druhou, mírnější variantu praktikuji momentálně já. Využívám služby sdílených kol (NE elektro!) a všude po městě jezdím na kole. I ten nejmenší kousek cesty je pro mě zábavou. Celý rok. Šetřím čas a zlepšuji si fyzičku. Výhod sdílených kol je spousta, co se týká fyziognomie jízdy, sdílená kola mají většinou zdravější „babkovský“ vzpřímený posez. Ona ta zmíněná silnička totiž na záda taky nic moc.

Cvičte doma

Zkoušel jsem fitka s trenérem, ale nemám na to čas, peníze a vlastně mě to ani nebaví. Nedám dopustit na domácí cvičení s vlastní vahou. Ale musíte si říct, že to budete dělat každý den bez výjimky (dá se malinko ubrat opakování, když například máte horečku a antibiotika). Stačí 10 minut, ale opravdu každý den. 

Chcete začít cvičit doma? Základ je karimatka a míč.

Jediné, co potřebujete, je karimatka (pevná, z EVA materiálu) nebo místo ní na cestách alespoň ručník. Ideální je si pořídit gymnastický míč, na kterém se skvěle dají dělat kliky, činky, gumu thera-band, švihadlo atd. Z vlastní zkušenosti ale vím, že mě tyhle doplňky po čase přestanou zajímat. Základ je karimatka a míč. 

Zábava pro dospělé

Zapojte do svého sexuálního života filmy pro dospělé. Jistě, tohle by mohlo znít jako absurdní rada směřující spíš k pasivitě, ale opravdu to pomáhá k občerstvení dlouhodobějšího vztahu. Když to nepřeženete a nepřesunete se zcela do virtuálního světa fantazií, můžete získat inspiraci pro nové zážitky.  

A co další sporty?

Jistě, je toho spousta. Hodně lidí přísahá na běh, ale ne každému to vyhovuje. Na záda i na kolenní klouby taky žádná sláva. Skvělá je i rychlá chůze a kolektivní sporty a míčové hry. Vyhecují vás do obrovských výkonů a jsou zábavné. Ale na ty potřebujete… kolektiv, což je ve vyšším věku čím dál větší problém. Ale třeba je to právě to vaše.

Existují desítky jiných sportů. Já miluju i surf, ale to pro většinu z nás není sport na každodenní udržení fyzičky. Oceán je prostě daleko. Hledejte, pátrejte, zkoušejte. Tenhle článek je jen střípek z toho všeho. Musíte si najít svou cestu. Tak sportu zdar!

 

Mutumutu podporuje ty, kteří žijí aktivně a nebojí se zkusit něco nového. Za radost ze sportu vás navíc odměníme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.