Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Dezinfekce není až tak nutná. Myjte si hlavně pořádně ruce.

Čtení na 5 min

Dezinfekce není až tak nutná. Myjte si hlavně pořádně ruce.

Mít strach je normální. Situace je vážná, ale ne neřešitelná a každý z nás ji může ovlivnit, a tak chránit sebe i své okolí. S čím začít? 

Foto: Pixabay.com

Mýt si ruce je základ

Nejspíš jste si teď vzpomněli na maminku, která se vás věčně nedůvěřivě ptala, jestli jste si umyli ruce. No a vidíte, maminky mají vždycky pravdu. Pečlivé mytí rukou je teď to nejdůležitější pro nás všechny. Dezinfekce není tak nutná. A je to mimochodem činnost, která nemá být hotová raz dva, ale má trvat minimálně 20, ještě lépe ale 40 až 60 vteřin. Pokud si chcete ruce umýt opravdu důkladně, jde o sestavu několika pohybů, kdy mýdlové bubliny zasáhnou nejen dlaně, ale také prsty, prostory mezi nimi, okolí nehtů i vrchní část rukou.

Proč je mytí rukou tak zásadní?

Důvod je prostý, k infekci COVID-19 často dochází, pokud si člověk přenese viry rukou na obličej. Nutně tedy nemusíte shánět nedostatkové antibakteriální gely, lepší bude, když se naučíte si pořádně mýt ruce. Pokud si nejste jisti, zkuste si návod s jednotlivými kroky vytisknout a pověsit na zrcadlo do koupelny. Dřív nebo později si postup zautomatizujete. Dokument ke stažení podle Světové zdravotnické organizace (WHO) najdete tady: Jak si správně mýt ruce. Obrázky dole jsou jenom začátek. 

Správné mytí rukou je procedura, která má trvat asi 40 až 60 vteřin. Stáhněte a vytiskněte si návod.
Správné mytí rukou je procedura, která má trvat několik desítek vteřin. Možná vám to přijde zbytečně dlouho, ale na druhou stranu pak zase nepotřebujete žádné dezinfekční prostředky. Pořádné mytí rukou je podle odborníků v podstatě stejně účinné, jako nosit latexové rukavice. Stáhněte a vytiskněte si návod.

Kdy si máte ruce umýt?

Podle doporučení WHO je to potřeba pokaždé: 

🦠 Když kýchneme nebo zakašleme (jasně, to nejde vždycky, tak aspoň kýchejme a smrkejme do kapesníku nebo rukávu, ne do dlaní!).

🦠 Když se staráme o nemocné a fakt nutně nemusí mít zrovna nový typ koronaviru. Stačí, že mají „běžné“ nachlazení či libovolnou jinou nemoc.

🦠 Před přípravou, během přípravy a po přípravě jídla, což je opatření, co se hodí i jako ochrana před dalšími ošklivými bacily.

🦠 Před jídlem, aneb maminka měla pravdu, když nás u stolu kontrolovala a peskovala za to, že jsme si neumyli ruce.

🦠 Po použití toalety. Tohle už zvládáme od školky, že?

🦠 Když máme viditelně špinavé ruce. Jasný.

🦠 Poté, co se mazlíme se zvířátky nebo jsme v kontaktu s jejich exkrementy.

Stručně řečeno, když si budete pořádně mýt ruce, nosit roušku (na tohle téma máme mimochodem další užitečný článek) a dodržovat mezi lidmi rozumný 2metrový odstup, omezíte riziko nákazy na minimum a dezinfekce není až tolik třeba – ať už jde o COVID-19 nebo jinou infekční chorobou podobného typu. Abyste měli přehled o aktuálním dění okolo nákazy, sledujte zásadně ověřené a oficiální informace.


Jak vám může pomoci životní pojištění Mutumutu v koronakrizi?

Hlavně vás bude motivovat k tomu, abyste dbali na vlastní zdraví a posilovali imunitu. V rámci našeho prevenčního programu vás totiž odměníme penězi, když se budete pravidelně hýbat, nebudete kouřit a zajdete si jednou za dva roky na preventivní prohlídku k doktoru.

Pak tu jsou scénáře, při kterých vám pojištění dokáže pomoci a nahradí vám váš obvyklý příjem.

  1. Budete v pracovní neschopnosti, protože jste se nakazili. Aby jste měli nárok na plnění z pojištění Mutumutu, musí vaše pracovní neschopnost trvat minimálně 30 nebo 60 dnů, podle toho, jak si pojištění nastavíte. Koronavirus nemusí způsobit jen samotné onemocnění, můžete se například vypořádávat i s psychickými problémy způsobené touto zvláštní dobou. A Mutumutu jako jediné pojištění na trhu kryje právě i všechny psychické nemoci.
  2. Budete v karanténě, protože jste byli v rizikové oblasti. Pokud budete v karanténě kvůli tomu, že jste pobývali v rizikové oblasti, je to stejné, jako byste byli v pracovní neschopnosti. Lékař vám vystaví eNeschopenku, kterou zašlete e-mailem zaměstnavateli. Nárok na plnění z pojištění Mutumutu by vám vznikl pouze tehdy, kdybyste zůstali v karanténě déle než 30 nebo 60 dnů.
  3. Dojde na nejhorší. Nikdo na to nechce myslet. Ale stát se to může. Zařídíme, aby vaši blízcí nemuseli řešit ještě finanční problémy. Pro tyto případy jsme připravili i speciální pojištění smrti na 1 milion korun v souvislosti s COVID-19 pro pracovníky zdravotnických zařízení na 3 měsíce úplně zdarma. Chceme jim totiž pomoci alespoň tím, co umíme nejlépe – finančně ochránit jejich blízké.

Více informací o pojištění a COVID-19 najdete na naší stránce,  kde se podrobněji věnujeme tomu, v jakých případech vám pojištění pomůže a kdy ne, případně na co si dát před sjednáním pozor. Přečtěte si přehled nejdůležitějších informací, které byste měli znát.