Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak sportovat s dětmi. Počítejte kroky, pořiďte míč, ale hlavně se radujte z pohybu

Čtení na 6 min
jak sportovat s dětmi
Redaktorka | 14. září 2021

Jak sportovat s dětmi. Počítejte kroky, pořiďte míč, ale hlavně se radujte z pohybu

Většina lidí vnímá sport jako volnočasovou aktivitu. A nebudeme vám mazat med kolem pusy – s narozením dítěte mraky volného času opravdu nezískáte. Ale o sportování nemusíte přijít ani vy, ani celá rodina.

Jak se o něj nepřipravit, ani když vám přibývá potomků a ubývá energie? Říkáme to často a řekneme to i tentokrát: hlavní je neztratit radost z pohybu. Abychom vás na něj naladili, máme pár nápadů, jak si udržet motivaci a navíc ji předat i dětem. Vy ale můžete začít už v době, kdy jsou ještě v kočárku… 

I chůze je sport

Sportovat jako novopečený rodič bude jistě jednodušší, pokud jste byli zvyklí hýbat se i jako nerodič. A nemusí jít jen o výkony hodné vrcholových atletů. Ostatně když do domácnosti přibude novorozenec, který se několikrát za noc vzbudí a vyžaduje vaši pozornost, na nic jiného než na procházky s kočárkem se z počátku nejspíš nezmůžete. Ale i to je vlastně dobrá zpráva – protože třeba jen půlhodinu svižné chůze denně doporučují lékaři napříč specializacemi jako zázračný elixír pro tělo i mysl. 

Navíc děti v pohupujícím se kočárku zpravidla spí daleko líp než doma v postýlce, takže se můžete těšit na delší čas venku. A když si k procházce zapnete i nějakou aplikaci, která vám změří kilometry, spálené kalorie a vykreslí hezkou mapu vaší trasy, nebudete mít doma stání. No a nejlepší bude, když si ji rovnou propojíte s aplikací Mutumutu. Když uvidíme, jak sportujete, budeme vám každé čtvrtletí vracet až 20 % ze zaplaceného pojistného. Naše aplikace si z té vaši sportovací vezme jen ta data, která k výpočtu slevy potřebuje, takže nemusíte mít žádné obavy.

Zapojte je brzy

Z miminka, které pokojně klimbá v kočárku, se poměrně rychle stane batole, které se chce hýbat. Nepropásněte tuhle fázi a nabízejte dětem tolik pohybových aktivit, kolik je pro vás možné. Nejen že u nich vybudujete pozitivní vztah ke sportu. Čas, který spolu aktivně strávíte, se odrazí i na kvalitě vašeho vztahu. Prostě samé plusy. 

Do parku si s sebou berte míč. Děti se za ním honí podobně ochotně jako čtyřnozí mazlíčci a sami budete možná překvapení, kolik kalorií spálíte při prvních pokusech o fotbal s batoletem. Učitelé tělocviku si často stěžují, že dnešní děti neumí pořádně míč hodit ani chytnout, tak se vyhněte tomu, aby to později tvrdili i o těch vašich. 

Naučte je milovat vodu

Plavání v každém věku je další bezvadná věc, jak se udržet v kondici. A zase i způsob, jak sportovat s dětmi. Dnes narazíte na různé kurzy plavání už od velmi útlého věku. Na rovinu, sami si u toho moc nezasportujete. Ale je to investice, která se vám časem vrátí. Pokud totiž dítě naučíte, že bazén je zábava, brzy si vychováte parťáka pro kondiční plavání. To je navíc vhodným sportem při rovnání zad – zvlášť jestli se hrbíte kvůli sedavému zaměstnání nebo děti u počítačových her. 

Nejsou děti ještě dost velké, aby s vámi naplavávaly stovky metrů? Osvědčený trik je jít do bazénu s partnerem nebo babičkou. Zatímco jeden dospělý hlídá v brouzdališti a na skluzavkách, druhý brázdí sem a tam kondiční dráhu. A po chvíli se jednoduše vystřídáte. 

plavání s dětmi, jak sportovat s dětmi
Berte je k vodě odmalička a brzy s vámi budou brázdit bazény. Foto: Jan Kopřiva / Unsplash

Neorganizovaná hra a výhody mobilu

Sportovních kroužků budou mít vaše děti pravděpodobně na výběr hodně. O jejich pozitivním přínosu nemusíme diskutovat, ale co se dnes ze života dětí vytrácí, je neorganizovaná hra. Nebo jen mírně organizovaná rodiči. To, že si kluci vezmou balón a půjdou si do roztrhání těla (nebo tepláků) kopat na plácek za barák, je dnes už spíš sci-fi. K pohybu je musí pobízet rodiče. Naplánujte si třeba na víkend cyklovýlet s cílem na koupališti, do batohu přibalte i badmintonové pálky a uvidíte, jak se situace vyvrbí.

A že vaše děti i na výletě pořád civí do mobilu? Využijte to ve svůj prospěch a ukažte jim aplikace na trackování sportovních aktivit. Děti bude bavit sledovat, kolik toho na kole ujely, jakou měly průměrnou rychlost a kde jely nejrychleji. A jestli vás k pohybu motivuje odměna od Mutumutu, můžete teenagery namotivovat podobně. Dohodněte se s nimi na týdenním nebo měsíčním objemu sportovních aktivit, a pokud se jim podaří ho naplnit, přihoďte jim ke kapesnému třeba 10 % navíc.

Sportování s dětmi… ale bez dětí?

Když se řekne sportování s dětmi, každému naskočí něco jako obrázek rodičů na kole či na běžkách, jak za sebou táhnou vozíček se svými ratolestmi. Už jsme popsali, proč je fajn trávit čas aktivně a společně; ale rozhodně nemějte špatné svědomí, když si i jako rodiče půjdete pravidelně zasportovat sami. 

Dohodněte se s druhým rodičem, že třeba dvakrát týdně koupe a uspává on, zatímco vy máte hodinu jógy, boxu nebo si jdete zaběhat. Ono být chvíli sám na čerstvém vzduchu je nakonec to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Čas strávený s rodinou si pak všichni daleko víc užijete. A že pro jednou nezapojíte děti? To rozhodně není pravda – když váš potomek uvidí, že je sport normální součástí vašeho života, daleko spíš a ochotněji bude později také sám sportovat.


Chceme vás motivovat, abyste žili zdravě. Proto klientům pravidelně vracíme peníze z pojistného a do začátku jim dáváme extra odměnu – až 5000 korun na chytré hodinky a sportovní vybavení. Přidáte se k nám?