Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Sedm zásad pro zdravý životní styl, které vám opravdu změní život

Čtení na 6 min
zdravý životní styl, sport, cvičení, jogamatka

Sedm zásad pro zdravý životní styl, které vám opravdu změní život

Ono se to lehce řekne, žít zdravě. Ale zdravý životní styl znamená pro každého něco trochu jiného a každý si k němu najde jinou cestu. Nechceme vám říkat, jaká má být ta vaše, ale pár neotřelých tipů, jak žít zdravě, jsme přece jenom posbírali.

V Mutumutu zdravý životní styl podporujeme už od úplného začátku. Ostatně čím víc zdravých klientů máme, tím je naše životní pojištění výhodnější. Nejen pro nás, ale hlavně pro vás. S motivací vám rádi pomůžeme – odměňujeme stávající klienty a pro ty nové máme navíc připravenou měsíční sportovní výzvu, díky které můžou získat 3000 Kč na sportovní vybavení, fitness náramek nebo chytré hodinky.

A máme i další nápady, jak se ke zdravým rozhodnutím odhodlat. Ale než se na ně vrhneme, musíme si odpovědět na základní otázku:

Co je zdravý životní styl?

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje zdravý životní styl jako „způsob života, který snižuje riziko vážných nemocí nebo předčasné smrti. Ne všem onemocněním se dá předejít, ale velkému podílu úmrtí je opravdu možné se vyhnout. Především těm spojeným s ischemickou srdeční chorobou a rakovinou plic.“

Jak žít zdravě?

Jak toho dosáhnout? Zásadní je nekouřit, budovat si kondičku, vyváženě jíst a vyhýbat se alkoholu. Asi to pro vás nejsou žádné novinky. Ale když to říká WHO, nestálo by za to se na zdravý život opravdu zaměřit? Třeba takhle.👇

1. Sportujte, když jste unavení

Po dlouhém a vyčerpávajícím dni nebo po celém týdnu v práci se člověku kolikrát do cvičení nechce. Přitom právě takové chvíle jsou ideální pro to, abyste se pořádně rozhýbali a rozproudili si krev. Studie také ukazují, že už po třiceti minutách středně intenzivního tréninku si okysličíte mozek dost na to, abyste se cítili méně unavení, měli lepší náladu a nastartovali tělo i mysl.

2. … a hlavně to dělejte pravidelně

Nemusíte se každý den zmasakrovat. Podle odborníků stačí, když se zvládnete hýbat půl hodiny denně. Ale opravdu denně. Jestli se každý den těšíte, až o polední pauze vyrazíte do fitka, je to super. Ale jestli nejste posilovací typ a raději se hýbete tak nějak přirozeně, je to taky víc než v pořádku. Inspirujte se u Nizozemců nebo Němců a jezděte do práce na kole – anebo prostě hodně choďte. Sedm až osm tisíc kroků denně dáte bez mrknutí oka.

3. Nechte se za zdravý životní styl odměnit

Odměňovat se samozřejmě můžete i sami. Nebo to nechte na Mutumutu. Abychom klienty motivovali, za zdravý způsob života je odměňujeme. Když sportují, nekouří a chodí na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, pravidelně jim vracíme až 30 % ze zaplaceného pojistného. A to už je slušná sumička.

4. Žijte zdravě ve dvojici, trojici nebo třeba čtveřici

S parťákem jde všechno líp. Klidně jich přiberte i několik. Pobavte se s partnerem, partnerkou, kamarády, kolegy nebo celou rodinou o tom, co byste pro svoje zdraví chtěli udělat. Nejlepší jsou konkrétní cíle. Chcete rodinný jídelníček posunout od fast foodu k domácí kuchyni? Každý druhý den jít pěšky do práce? Omezit alkohol nebo jiný nezdravý návyk? Když se navzájem podpoříte, půjde to jako po másle.

zdravý životní styl, cvičení, sport
S parťákem nebo parťačkou se zdravé návyky udržují líp. Zkuste to! Foto: Andrea Piacquadio /Pexels

5. Vyměňte kvantitu za kvalitu

Zdravý životní styl není vyhrazený jen pro lidi, co uběhnou maraton, jedí přesně 2000 kcal denně a mají vypočítáno, že budou žít o 5,33333 roku déle než ostatní. Jasně, sport a zdravé stravování jsou důležité. Ale hlavně vám musí dělat radost. A to samé platí i pro často skloňovanou dlouhověkost – nejde jen o to žít co nejdéle, ale co nejkvalitněji. Inspirovat se můžete v takzvaných modrých zónách, kde se lidé ve fantastické kondici dožívají nejvyššího věku na světě. Psali jsme o nich tady.

6. Zpomalte (ve všem)

OK, otřepanou radu, že se nemáte stresovat, si necháme od cesty. Ale zpomalit při konkrétních činnostech může být opravdu zdravé. Například americká koučka Liz Traines doporučuje jíst co nejčastěji s pomocí hůlek, jako to dělají v Asii. S hůlkami budete automaticky jíst pomaleji a po menších soustech, nepřejíte se a lépe vytrávíte.

James Nestor zase v knize Dech. Nové poznatky o ztraceném umění radí zpomalit dýchání. „Dýchání je jako veslování. Milion krátkých, překotných záběrů vás sice dostane do cíle, ale v porovnání s rychlostí a efektivitou dlouhých, pomalých záběrů není ničím,“ píše. Proč? Protože když dýcháme tak, jak jsme zvyklí, naše plíce absorbují ze vzduchu jen zhruba třetinu dostupného kyslíku. Ve chvíli, kdy se naučíme dýchat pomaleji, budeme kyslíku nasávat mnohem, mnohem víc.

No a tak bychom mohli pokračovat. Ale necháme to na vás: v čem byste ještě mohli zpomalit a jak by vám to prospělo? 🤔

zdravý životní styl, jídlo, nudle, hůlky
Necítíte se na změnu jídelníčku? Tak jen vyměňte příbor za hůlky. Foto: RODNAE Productions / Pexels

7. Dejte sbohem jednomu zlozvyku

Lidi mají často sklon dělat ambiciózní rozhodnutí typu: „Od pondělka je ze mě nový člověk.“ „1. ledna se zbavím všech zlozvyků.“ „Už nikdy nebudu dělat nic nezdravého.“ Asi vás nepřekvapí, že odborníci doporučují postupovat spíš krůček po krůčku. Pojďte začít tím, že odstraníte jediný nezdravý návyk. Kdybychom sami mohli vybrat jen jeden, určitě to bude kouření. Mrkněte na pár netradičních způsobů, jak s ním skoncovat. A nezapomeňte, že nekuřáky v Mutumutu odměňujeme!


… a nejen je. Sjednejte si životní pojištění Mutumutu, típněte poslední cigaretu, choďte preventivně k doktorovi, hýbejte se a těšte se na to, jak vám budeme vracet peníze přímo na účet. A ještě k tomu vám a vaší rodině budeme spolehlivě krýt záda.