Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Sedm způsobů, jak zlepšíte své dýchání

Čtení na 3 min

Sedm způsobů, jak zlepšíte své dýchání

Říkáte si, že dýchat vás asi nikdo učit nemusí. Jenže stres, úzkost, držení těla a celá řada dalších faktorů může výrazně ovlivnit, jestli dýcháte správně. A nejspíš nedýcháte. Jak to poznáte?

1. Myslete na něj

Dýchání je tak instinktivní záležitost, že možná ani nevíte o zlozvycích, které jste si vypěstovali. Začněte tím, že se na něj budete řekněme po dobu 48 hodin soustředit, speciálně ve chvílích, kdy jste ve stresu nebo v úzkých. Lapete po dechu, dýcháte ústy, rychle, nepravidelně, hluboce, či mělce?

2. Hlídejte si držení těla

Dobré držení těla vede k dobrému dýchání, často už během několika nádechů. Správné držení těla způsobí, že bránice, která hraje klíčovou roli v přesouvání vzduchu dovnitř a ven, není nijak stlačená nebo přiškrcená. Naučte se mít rovná záda a ramena vzad, posazená dolů. Brada má být lehce zvednutá a vaše ramena, krk i čelist uvolněné.

3. Pamatujte, že není vzdech jako vzdech

Výrazné vzdychání a zívání, pocit, že nejste schopni dostat do sebe dostatek vzduchu, nebo pocit, že jste „mimo“. To všechno mohou být znaky hyperventilace, která je buď časem vypěstovaným zlozvykem, nebo přímo diagnózou. Správné dýchání může pomoci, pro jistotu ale navštivte svého lékaře, abyste se ujistili, že příčina vašeho špatného dýchání nevězí jinde.

4. Když jste ve stresu, nedýchejte zhluboka

Že hluboké dýchání uklidňuje, je mýtus z 20. století. Když vás zaplaví úzkost nebo stres, zvýší se váš tep. A pokud v tomto stavu začnete zhluboka dýchat, dostáváte do krve méně, nikoliv více kyslíku, a tím ještě prohlubujete svou úzkost a paniku. Pomalé, jemné, povrchní a hlavně kontrolované dýchání je v takové situaci mnohem efektivnější.

5. Používejte nos

Pokud nejste zrovna v posilovně nebo na stavbě, vzpomeňte si na to, že máte nos, a zvykněte si jím dýchat. Dýchání nosem filtruje škodliviny, alergeny a toxiny a zvyšuje teplotu i vlhkost vdechovaného vzduchu. Množství vzduchu, které naberete do plic skrz pusu, je mnohem vyšší než přes nos, což vede k chronické hyperventilaci a větším úzkostem. Také vysušuje ústa a způsobuje spousty dentálních problémů.

6. Přestaňte chrápat

Chrápání souvisí s hyperventilací. Velký objem vzduchu a vibrace způsobují únavu, sucho v ústech, v krku a bolesti hlavy. Chrápání lze předejít spaním na boku a vyhýbáním se těžkým jídlům a alkoholu před spaní. 

7. Odbourejte stres

Pokaždé, když se cítíte v úzkých, dejte si čas na relaxaci a zklidněte dech. Osvojte si antistresové mechanismy, běžte se projít do lesa nebo do parku. Jakmile se uklidníte, zjistíte, že můžete dýchat bez problémů, a to je právě ten klíč. Pak se vám bude i lépe spát, budete mít lepší náladu a celkově se budete těšit lepšímu zdraví.

 

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.