Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Všechno za nás dělají stroje, ale i přesto nás ohrožuje nedostatek pohybu. Jak to změnit?

Čtení na 7 min
Dospělí a pohyb
| 22. října 2023

Všechno za nás dělají stroje, ale i přesto nás ohrožuje nedostatek pohybu. Jak to změnit?


Moderní technologie nám v dnešní uspěchané době pomáhají s mnoha činnostmi. Uklidí za nás, urychlí čas strávený vařením nebo třeba nakupováním potravin. Ale někdy paradoxně i kvůli nim přicházíme o čas pro sebe. A čím více času věnujeme technologiím, tím méně ho pak trávíme aktivitami prospěšnými pro naše zdraví.

Nikol Kopáčová je trenérka gymnastiky v oddílu AC Sparta, osobní trenérka ve Sportcentru Evropská a lektorka jógy. Probrali jsme s ní pohybové neduhy aktuálních doby i to, jak se jí daří lidem zlepšovat pohybové návyky. 

Nedostatečný pohyb a dlouhé sezení u obrazovky

Když jsme s Nikol řešili, jak jsou na tom dospělí s pohybem, zákonitě došlo na první neduh dnešní doby – technologie. Leccos nám ulehčí, ale jinde nám naopak ten život (a někdy i zdraví) ztěžují. Vzpomeňte si, kolikrát jste se zasekli u videí s koťátky nebo kolikrát jste si řekli, že mrknete jen na jednu epizodu seriálu a najednou není devět večer, ale půl jedné ráno. Když člověk tráví každý den v náročné práci, sedí před počítačem a večer to není jinak, podepíše se to na jeho zdraví.

„Správný a hlavně pravidelný pohyb je neskutečně důležitý. Bez něj trpí páteř, bedra, krk, ramena, neprocvičené svaly ochabnou, hrozí vám spousta zdravotních obtíží. Ty se můžou projevit až výrazně později. V tu chvíli za mnou lidé většinou už přijdou. Ale než se vůbec vrhneme na cvičení, mým úkolem je nejdřív lidem spravit nastavení těla – posturu – a naučit, je, aby u cvičení dýchali,“ popisuje Nikol.

Příliš vystrkujeme zadek a předsazujeme krk

U dospělé populace je nejčastějším a největším problémem přetížení trapéz, svalů okolo krční páteře, bederní páteře a bedrokyčelních svalů, ochablost hrudní páteře, břišních svalů a hýžďových svalů. Ženy možná častěji prohýbají záda, ale všechny nás ohrožuje takzvaný „počítačový krk“, kdy se hrbíme a předsazujeme krk.

Pozor na nevhodné držení těla při cvičení

Mnoho lidí nějak cvičí, ale špatně. Stáhnou si pár videí, nenačtou si nic o technice a třeba nemají jedinou zkušenost z cvičení s odborníkem. „Hlavně mladší generace cvičí podle různých videí na Instagramu, kde dnes může radit opravdu každý. Počet sledujících a lajků ale nejsou 100% ukazatelem kvality a znalostí dotyčného influencera. Cvičí pak často nesprávně. Trapézové svaly bývají pak přetížené, protože klienti mají tendence si rameny a krkem pomáhat a ‘tahat’ jimi ten cvik. A nemají po ruce žádného odborníka, který by je narovnal. Stává se, že mi klienti říkají, že když cvičí sami, zvedají těžší váhy, než jaké jim dávám já. Ale pak přijdeme na to, že tu vyšší váhu se správně nastaveným postojem prostě nedají. Proto je důležitá správná technika. Abychom cvičili správně a nepřetěžovali ‘špatné’ části těla.“

Nevhodné cviky a špatná osvěta

Podle Nikol se povědomí o důležitosti cvičení a zdravého životního stylu zlepšuje. Minimálně ve větších městech má pocit, že do fitness center a hlavně za osobními trenéry dochází víc lidí. Ale stále se bohužel setkává s tím, že lidé neví, že ne každý cvik je vhodný pro všechny. Puberťák, co se cvičením začíná. Člověk s problémy s bederní páteří. Žena po porodu. Nebo někdo, kdo se hýbe denně. Lidé jsou různí, nemůžou cvičit stejně. Cviky nejsou špatné nebo dobré, ale musíme je umět přizpůsobit a modifikovat danému jedinci.

„Ženy po porodu jsou taková samostatná kategorie. Cvičí doma, ale neuvědomují si, že některé cviky by ve svém stavu neměly provádět. Chtějí mít co nejdříve zas vyrýsované břicho a štíhlý pas a tak se zaměří hlavně na sklapovačky, tedy posilují přímý břišní sval (sixpack). Ale přitom žena po porodu by je vůbec neměla dělat. Naopak po fyziologickém bezproblémovém porodu má co nejdříve posilovat pánevní dno. Ale o něm neví skoro nikdo. Až později může zapojit příčný břišní sval a šikmé břišní svaly tak, aby předešly problémům s diastázou. U té je riziko problémů obrovské. Ale nikdo už to těm ženám bohužel neřekne. V porodnici dostanou jako dárek spoustu mastiček pro miminka, ale že by jim někdo dal brožuru, jak mají správně cvičit, aby se ještě více nezranily, to ne.“

V obecné informovanosti ale pokulhávají všichni. Lidé mnohdy lpějí na tom, vyrýsovat si na břiše pekáč. Tepou trenérku za to, že ještě neměli žádné cviky na břišní svaly. Nedojde jim ale, že když obecně cvičí pořádně a správně, tak to břicho posilují neustále. Jen už si neuvědomují, že aby se jim tam opravdu objevil ten pověstný pekáč, není to jen o cvičení, ale i o stravě.

Často si prý klienti myslí, že pohybem vyřeší vše a můžou do toho jíst i nadále mastná a smažená jídla a stravovat se ve fast foodech. Nebo naopak jsou lidí, kteří dělají opak. Téměř nejí a myslí si, že tím zachrání absenci pohybu. Ale jak už asi tušíme, ono to jde ruku v ruce.

Nikol do výčtu přidává ještě skupinu, která si myslí, že jim právě ona „vyrobí“ kondičku a líbivou váhu na počkání. Málokdy těmto lidem ale dojde, že jsou to oni, kdo musí zabrat, nastavit si to v hlavě a poupravit svůj životní styl.

Opravdu u lidí jako motivace stále vyhrává touha po štíhlém těle?

I tento přístup se prý změnil. Nikol mezi svými klienty stále častěji potkává lidi, kterým jde hlavně o zdraví a pohybovou funkčnost. Rovněž se do módy dostávají spíše meditace, otužování, yinyoga a další aktivity spíše relaxačního typu. Po třicítce začnou klienti pociťovat bolesti, o jakých dříve ani netušili, že existují. Zjišťují, že toho postupně ujdou méně a méně. Zadýchávají se tam, kde dřív s dechem úplně v pohodě stačili. Rodiče zjistí, že už třeba nestačí svým dětem. Nebo si prostě jen uvědomí, že chtějí svůj přístup k pohybu změnit.

Dobrou zprávou je, že na změnu není nikdy pozdě. Je jedno, jestli jste cvičili v mládí a pak pár let vynechali, nebo jestli jste v padesáti čerstvý začátečník. V každém věku má smysl se hýbat. A hlavně pohyb není jen o chození do fitka. Stačí se hýbat přirozeně, každý den. Dojít si na nákup pěšky, vystoupit o zastávku či dvě dříve, místo toho robotické vysavače občas zapnout normální a „projít se“ s ním po bytě.


A pokud potřebujete ještě trochu pošťouchnout s motivací, jsme tu pro vás i my. Mutumutu totiž odměňuje všechny své klienty za to, že se hýbou, nekouří a chodí na preventivní prohlídky k lékaři. Můžete tak získat zpět až 30 % z pojistného. A nebojte, na odměnu dosáhnete i tím, že prostě jen začnete trochu chodit.