Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Děti a pohyb: Jde to z extrému do extrému, ale kolikrát neumí ani upadnout

Čtení na 7 min
Děti a pohyb

Děti a pohyb: Jde to z extrému do extrému, ale kolikrát neumí ani upadnout

 

Dnešní děti se ocitají v extrémech – buď se téměř vůbec nehýbou, nebo jsou přetíženy přehnaným množstvím aktivit. Neumí pak základní cviky, případně umí od všeho trochu, ale nic pořádně. Jak se to na nich podepíše v dospělosti? Jak vážné ty dopady můžou být? K tématu jsme si přizvali odbornici z praxe. Nikol Kopáčová je kondiční trenérka, dětská trenérka gymnastiky, lektorka jógy, akrobatka a sama i bývalá vrcholová gymnastka.

Správný pohyb je důležitější, než si myslíme

Každý asi tak nějak registrujeme, když média, lékaři i naše okolí říká, jak je pohyb důležitý pro naše zdraví. Koneckonců na této myšlence stojí i náš Prevenční program Mutumutu. Ale nejde jen o zdravé srdíčko, cévy a celkovou kondici. Jde i o to, umět se hýbat tak, abychom si tím v budoucnu nezadělali na zdravotní komplikace a nezkrátili si dobu aktivního stáří. Asi vás nepřekvapí, že se správnými pohybovými návyky je ideální začít už v dětství. Ale co když ty zdravé mladé děti jsou právě ta skupina, které ten pohyb chybí nejvíce? 

Děti dnes neumí ani upadnout

Spousta dětí se dnes nehýbe. A pramení to už z miminkovských let, kdy děti trávily spoustu času v kočárcích, přepravkách a neměly tak možnost přirozeně posilovat svalstvo. Pokračuje to do vyššího věku. Nechodí na žádný sportovní kroužek, na tělák ve škole mají trvale omluvenku, tráví čas u počítače či mobilu a navíc ani doma nevyvinou jinou aktivitu, než cestu z postele na gauč a zase zpátky. „Je mladý, časem se to srovná,“ chtělo by se namítnout. Bohužel to ale nemusí být pravda. Tato neaktivita může totiž mít vážné následky jak po fyzické, tak i po psychické stránce. 

Děti, které nerozpohybují své tělo, jsou v dospělosti více náchylné k bolestem zad a kloubů, problémy mají navíc už v dětství. Nejčastěji velice špatné držení těla, nulové zádové a břišní svalstvo a špatnou fyzičku.To vše, navíc v kombinaci třeba s nekvalitní stravou, se může projevit na celkovém zdraví, stavu orgánů a nemocech… a máme zaděláno akorát tak na budoucí pacienty.

Přitom pohyb a správná technika jsou klíčové nejen ve sportu, ale i v běžném životě. Děti, které nejsou fyzicky aktivní, jsou méně odolnější, rozhodí je jakýkoliv diskomfort. „Děti si stále častěji stěžují na drobnosti. Většinou to jde ale od rodičů. Dětem ustupují a sami nechápou, že daná věc není problém. Dítě mi častokrát nepřišlo na trénink například proto, že si udělalo mozol na ruce nebo že si spálilo záda na koupališti. Trenér není hlupák a umí trénink přizpůsobit. Rodiče často ale zbytečně panikaří a přehánějí. Nenechají dítě vylézt na prolézačku, protože by mohlo spadnout.

Pořád slyším na hřištích, ať jsou děti opatrné, že musí pomalu a co všechno nemají dělat… Dítě je pak zbytečně vynervované předem a radši ani nic nezkusí. Samozřejmě při tréninku dítě hlídám a hlavně zohledňuji jeho věk a motorické schopnosti. Ale všeho s mírou… I dítě se musí otrkat a zjistit co a jak. ☺ Často od dětí slýchám, jak jim vadí, že je druhý den po cvičení bolí svaly nebo že se u sportu potí. Jsou to pro ně ale důvody, proč s cvičením úplně přestat,“ sdílí Nikol zážitky z praxe.

„Přitom absence pohybu pro ně může být velký problém i v budoucnu. Děti, které se nehýbou, mají slabší svalový základ a stávají se zranitelnějšími. Neumí padat a tak i obyčejné zaškobrtnutí na ulici skončí třeba zlomeninou ruky.“

Je špatně, že nic nedělá? No tak bude dělat všechno!

Na a pak tu máme další extrém. Děti, které jsou zahrnuty do přílišného množství kroužků a aktivit. Rodiče často přehnaně organizují život svých dětí, což vede k nedostatku volného času a přetížení. Hlavně aby uměly tři různé jazyky, kreslily, zvládaly hru aspoň na dva hudební nástroje… Jo a taky nějaký ten tenis, golf a plavání. 

Odůvodnění, že je to proto, aby se pak dítě samo rozhodlo, co ho baví a co chce rozvíjet, je trochu mimo. „Ty děti jsou pak unavené, nemají čas pro sebe a navíc pak umí od všeho něco, ale to není záruka, že to budou umět dobře. A když pak náhodou v jejich deseti letech konečně objevíte, co jim jde nejlíp, může být pozdě na to, rozvíjet talent,” sdílí Nikol další situaci z praxe, který může mít vliv na budoucnost dítěte.

Budoucnost vrcholového sportu u dětí má podle ní ještě jeden háček. Na vyšší úrovni je potřeba i zvýšit počet hodin tréninku. Například gymnastky se s tréninkem můžou dostat i na dvacet hodin týdně. To už se pak zvládá hůře, má-li dítě chodit na dalších pět kroužků. „Obecně u rodičů klesá zájem o vrcholový sport. Jednak proto, že je časově náročný pro dítě, ale i pro rodiče, kteří ho často chtějí všude vozit a být s ním, ale taky proto, že rodiče chtějí dětem dopřát množství různorodých zájmů a to nejde ruku v ruce s tím, trénovat 20 hodin týdně jeden sport,“ dodává Nikol. 

Jak to napravit?

  1. Kvalita před kvantitou:

    Nemusí každé dítě být špičkovým sportovcem, hudebníkem a výtvarníkem zároveň. Zaměřte se na to, co je pro vaše dítě skutečně důležité, a podpořte ho v tom.

  2. Čas pro sebe a volná hra:

    Dětem je třeba nechat čas na neorganizovanou volnou zábavu. Hra v přírodě nebo jednoduché aktivity bez struktury můžou pomoct dětem vyvinout kreativitu a samostatnost. Ale nejprve je třeba přivést je k tomu, že nemusí být pořád jen u telefonu, ale i venku to může být super.

  3. Zapojení do domácích aktivit:

    Zahrňte děti do běžných domácích činností, jako je úklid, příprava večeře nebo nákupy. Povedete je tak k přirozenému každodennímu pohybu, samostatnosti a zároveň je připravíte na dospělost. Nebojte, sami toho zvládnou víc, než byste čekali.

  4. Regenerace:

    Dětem je třeba poskytnout dostatek času na odpočinek a regeneraci. To platí jak pro sportovce, tak pro ty, které mají plný program i jiných aktivit. Je důležité dětem ukázat, že je v pořádku si občas odpočinout a že si můžou normálně hrát

  5. Zlatá klec to nezachrání:

    Nevytvářejte falešný pocit bezpečí a komfortu, naučte děti tolerovat jistou míru nepohodlí. Neříkáme, že když se sedřou do krve, máte jim radit, ať „makají dál“. Ale ukažte jim, že to, že je občas zabolí prstík nebo to, že se potí, vlastně není žádná tragédie. 


Pokud hledáte způsob, jak k pohybu namotivovat nejen své děti, ale i sebe, a navíc jim chcete ukázat, že každý pohyb se počítá, máme pro vás tip. S naším životním pojištěním totiž sbíráte body za pohyb a zdravý životní styl. Za nasbírané body vám pak pošleme až 30 % z pojistného zpět. Sjednejte si naše pojištění a k plnění nejen sportovných výzev přizvěte i děti. Mrkněte, na kolik by vás naše pojištění vyšlo!