Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Home office – před několika lety naprosto nemyslitelné. Teď? Běžná realita v pracovním životě

Čtení na 6 min
home office v zahraničí a životní pojištění

Home office – před několika lety naprosto nemyslitelné. Teď? Běžná realita v pracovním životě

 

S rostoucími teplotami venku se představa pracovního dne v kanceláři nebo malém bytě, kde člověk tráví 8 hodin denně, stává nesnesitelnou. Sednout na letadlo a pracovat třeba na home office z Barcelony? Proč ne? A co na to životní pojištění?

Stačí slovo „home“ změnit na „beach“ nebo „holiday apartment“ a pohodovější pracovní podmínky se stanou realitou. Místo dušení ve vlastní šťávě v garsonce se mnozí rozhodnou přesunout své pracovní místo na pláž, do horské chalupy nebo do jiné dovolenkové destinace. Cestování je tak snadné! Jenže stát se může cokoliv. Co dělat, když na home office v zahraničí onemocníte a skončíte v pracovní neschopnosti? Kryje vás vaše životní pojištění i v zahraničí?

Územní platnost u životního pojištění

Životní pojištění Mutumutu platí po celém světě. Takže když v zahraničí vypustíte duši a domů se vrátí jen vaše tělo (a neumřeli jste vlastní vinou), je více než jisté, že pojišťovna vyplatí plnění za vaši smrt obmyšlené osobě, pakliže jste ji určili, nebo dědicům dle zákona.

Návrat v zinkové rakvi pokryje cestovní pojištění, na které při cestě do zahraničí určitě nezapomeňte. A i u něj se přesvědčte, že vás kryje i pro případ, že tam nejedete na dovolenou, ale na home office.

S pojištěním invalidity je to podobné. Rozhodující je přiznání invalidity Českou správou sociálního zabezpečení, nikoliv kde invalidita nebo její příčina nastala.

Pojištění Mutumutu kryje i jiné situace, než jen smrt. Nemoci typické pro zahraničí, jako alergická reakce na exotické jídlo či bodnutí hmyzem, horečka dengue, malárie, hepatitida B a podobné choroby vás můžou vyřadit z pracovního procesu i na dlouhé týdny, proto se vyplatí při zařizování životního pojištění nezapomenout na pojištění pracovní neschopnosti. Mimochodem, ta bývá nejčastější pojistnou událostí, za kterou Češi žádají od pojišťovny plnění.

Ve všech případech ale platí, že každé životní pojištění má svá pravidla. A ta je potřeba splnit. Proto si, než se vydáte na home office do zahraničí, raději zkontrolujte, jestli ve vaší cílové destinaci zrovna to vaše životní pojištění platí. Informace hledejte v pojistné smlouvě nebo v pojistných podmínkách, případně se informujte u své pojišťovny.

Marodka v zahraničí aneb Když pracovní neschopnost nastane už na cestách

Abyste si mohli uzavřít životní pojištění Mutumutu, musíte být daňovým rezidentem České republiky a pobývat na jejím území aspoň 180 dní v roce. A pak už je vše jednoduché.
Je jedno, pro jakou společnost a v jaké zemi pracujete, kde jste zrovna na home office a kde taky marodíte. Aby vám pojišťovna vyplatila peníze z vašeho pojištění, bude od vás potřebovat doklad o vzniku a trvání pracovní neschopnosti.

Pojistné podmínky pak definují, jaké doklady pojišťovna akceptuje. U Mutumutu to je Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, které vám vydá a potvrdí zdravotnické zařízení působící v České republice. Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, váš stav potvrdí odpovědný lékař na našem formuláři, o který si zažádáte na naší zákaznické lince. Každopádně potvrzení vystavuje český lékař, se kterým si místo pobytu na pracovní neschopnost potvrdíte. Budeme také potřebovat potvrzení zaměstnavatele o trvání vašeho pracovního poměru, který se řídí českým právem, nebo výpis z živnostenského rejstříku, pokud jste OSVČ.

Nezapomeňte také, že pokud marodíte v zahraničí, potřebujete rovněž souhlas Okresní správy sociálního zabezpečení. Vaše místo pobytu v době pobírání nemocenské musí předem schválit. Je potřeba počítat i s tím, že pojišťovna si může chtít celou situaci prověřit a případně si vyžádat doplňující informace.

Výluky z pojištění

Když už jste zkontrolovali územní platnosti vašeho pojištění i podmínky, které musíte splnit, abyste dostali peníze z pojištění při pracovní neschopnosti, zkontrolujte ještě výluky z pojištění. Pojištění zohledňuje i dění ve světě. Pojišťovny ostře sledují nejen přírodní hrozby ale i politické konflikty ve světě. Pokud vycestujete do krajiny, kam Ministerstvo zahraničních věcí nebo obdobné instituce nedoporučují cestovat (například proto, že tam vybuchuje sopka nebo granáty), může pojišťovna odmítnout vyplatit plnění z vašeho pojištění, když se vám tam něco stane.

Pokud se status země, kde se nacházíte, změní na rizikovou v průběhu vašeho home office, doporučujeme vám, abyste se neprodleně vrátili do vlasti. Nejen kvůli plnění od pojišťovny, ale hlavně kvůli vašemu bezpečí.

Pojistit se ze zahraničí

Jste již v zahraničí, chcete se pojistit, ale nevíte jak? Mutumutu si můžete sjednat i ze zahraničí, jednoduše online. Podmínkou je, že jste daňovým rezidentem v ČR, máte adresu bydliště v ČR a české číslo bankovního účtu, z kterého budete platit pojistné. Na stránkách Mutumutu najdete doporučení jak na rozsah pojištění, tak na výši pojistných částek. Pakliže si vysloveně nevyžádáte kontakt a jen jste si kalkulaci pojištění zkusili, nebudeme vás obtěžovat žádnými maily a telefonáty. Můžete si pak v klidu užívat příjemné podmínky ve svém home office a soustředit se na svou práci.

Cestovní pojištění není životní pojištění

Při cestách do zahraničí jsme si již zvykli sjednávat si cestovní pojištění. A to bez ohledu na to, zda tam jedeme odpočívat, nebo pracovat. Z pohledu cestovatele do zahraničí cestovní pojištění i životní pojištění kryjí často ty samé situace neboli nebezpečí. Tak proč si sjednávat životní pojištění, když již mám cestovní nebo obráceně?

Hlavním úkolem cestovního pojištění je pokrýt vaše výdaje s léčením akutních nemocí a úrazů v zahraničí. A také zvláštní náklady spojené s návratem domů. Životní pojištění vás chrání v situacích, kdy je dlouhodobě ohrožen váš příjem, nebo životní standard jako je pracovní neschopnost, invalidita nebo smrt.

Detailní srovnání cestovního pojištění a životního pojištění najdete na našem blogu, který shrnuje výhody i nevýhody obou. V některých situacích se obě pojištění překrývají. Například při úmrtí z důvodu úrazu bude vyplacená částka jak z pojištění života, tak i z cestovního pojištění. Jindy se navzájem doplňují.

Jejich souběh je ideální symbiózou, obzvlášť když nějakou dobu žijete a pracujete v zahraničí.


Zaujalo váš naše pojištění? Můžete si ho nezávazně spočítat v naší online kalkulačce.