Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak přežít svátky s rodinou. Pět nejčastějších záminek pro vánoční hádky a jak s nimi naložit

Čtení na 6 min
vánoční hádky, večeře, rodina, vánoce

Jak přežít svátky s rodinou. Pět nejčastějších záminek pro vánoční hádky a jak s nimi naložit

Svátky klidu a rozjímání? Bohužel to neplatí vždy a všude. Vánoční hádky o tom, komu připadnou které peníze, kdo kam (ne)chodí na návštěvy nebo kdo koho volí, dokážou zkazit večer nejedné rodině. A vy jste přitom chtěli jen klídek, pohodičku a bramborový salát!

Potenciálních důvodů pro sváteční rozepři je minimálně tolik, kolik je členů rodiny. Ale některé převládají, a to ve světě i u nás. Jeden britský výzkum dal dohromady ty nejčastější. Najdete se?

1. (Pochroumané) vztahy v rodině

Asi vás nepřekvapí, že jako hlavní důvod hádek je uvedlo 30 % lidí. I v sebeidyličtější rodince se „něco“ najde. Možná se nesnesete s tchánem. Nebo nemůžete vystát švagrovou. Možná tetě vadí, že ji nenavštěvujete tak často jako váš brácha, ačkoli on bydlí v sousední ulici a vy na druhé straně republiky. Nebo vás už teď jímá hrůza z toho, že se na svatého Štěpána potkají dvě babičky, které mají už dvacet let trvající pasivně agresivní svár, jehož důvod si už samy nepamatují. Jednoduše každá rodina má to svoje.

Co s tím?

Jestli máte v podobných situacích jedinou touhu – zalézt do sklepa s lahví vína –, docela to chápeme. Místo alkoholu vám ale doporučíme jinou, zdravější terapii. Když se hádky vyostří, nahoďte softshellku a reflexní rukavice a vyrazte ven. Projít se, zaběhat si, klidně i zajet pár kiláků na kole. Skvěle při tom vychladnete, uklidníte se a jestli jste klienti Mutumutu, ještě k tomu získáte cenné body v aplikaci. A to znamená peníze z pojistného zpátky!

2. Peníze, dukáty, love a chechtáky

Když už je řeč o penězích, pojďme u nich zůstat. Vánoční hádky se prý kolem tohohle ožehavého tématu točí v 16 % domácností. Nejvíc logicky trápí ty, ve kterých se o svátcích setkávají příbuzní, co se jinak vidí leda tak na svatbách a pohřbech. Konec roku je pro ně ideální příležitost vytáhnout starou křivdu ohledně dědictví, pohádat se o tom, komu připadne která nemovitost nebo kam poputuje životní pojistka.

Jak tomu předejít?

Pomůže jen jedna věc. Neodkládejte finanční záležitosti na Vánoce, proberte je raději v průběhu roku. Řešení peněz je v mnoha českých rodinách podobné tabu jako povídání o smrti, ale stojí za to ho prolomit. A vlastně ta smrt a peníze dost souvisí, aspoň pokud jde o pojištění. Když si ho sjednáváte, můžete určit obmyšlenou osobu nebo osoby. Lidi, kteří dostanou výplatu pojistky, kdyby se vám něco stalo. Nezapomeňte jim o tom co nejdřív říct! Že je to morbidní? No, pořád míň, než když se téma vytáhne na Boží hod nad husou.

vánoční hádky, rodina, vánoce
O Vánocích se potkávají i příbuzní, co se během roku nevídají. A to může být problém…

3. Politika – opravdu výbušné téma

Jako důvod vánočních hádek ji v průzkumu uvedlo dokonce 22 % lidí. My se do tématu moc pouštět nechceme a ostatně vy byste taky neměli. Pokud nejste rodina salonních intelektuálů, kterým vášnivé diskuze o politice dělají vyloženě dobře, raději je ze sváteční tabule úplně vyškrtněte.

Jak to provést?

Podle americké odbornice na etiketu Diane Gottsman pomůže, když se na tom domluvíte dopředu. Víte, že ve svém kruhu budete mít nějaké obzvlášť vypečené debatéry? „Promluvte si předem s každým zvlášť a poproste je, aby v zájmu vašeho komfortu politiku u stolu vynechali,“ radí Gottsman. Její kolegyně Jacqueline Whitmore také doporučuje připravit si dopředu příjemnější konverzační témata, jako je cestování nebo jídlo. Případně mít po ruce nějakou hru. Při té se sice taky možná pohádáte, ale aspoň to nepovede k přepisování závětí a škrtání z obmyšlených osob (viz bod 2).

4. Všechno kolem dárků

Má to být jedna z nejhezčích věcí na Vánocích, jenže dárky způsobují neshody hned na několika frontách. Různě velké hromádky pro různé členy rodiny. V jakém pořadí se bude rozbalovat. Dárky nevhodně zvolené („Vy mě vůbec neznáte!“), lehce urážlivé („Vysavač? To jakože málo uklízím?“) nebo prostě jen trapné (propiska s firemním logem). Potenciálních faux pas je spousta. 

Jak to řešit?

Obecně se lidé v průzkumech shodují, že nejhorší jsou dárky, ze kterých je zřejmé, že o vás dárce nic neví. Takže katastrofám pod stromečkem nejlíp předejdete tím, že svoje blízké budete napřesrok poslouchat a zajímat se o ně. Ostatně to i pomáhá upevnit rodinné vazby. A když už se vám někdo netrefí do vkusu, netrapte se tím a zkuste se vyhnout potyčkám. Přece zas o tolik nejde!

vánoční hádky, vánoce, rodina, večeře
„Ty už jsi ZASE změnila školu?“

5. Práce a škola

Proč Anička odešla z vysoké. Proč Tonda taky nenosí domů samé jedničky jako jeho bratránek přes druhé koleno. Kdo na ostatní celý rok dře jako mezek. Kdo je do svého povolání tak zamilovaný, že se nikdy neukáže doma. Kdo vydělává víc a kdo si v práci neumí dupnout. Zase mraky důvodů, proč se pohádat. Ale stojí vám to za to?

… a ještě pár důvodů jako bonus

Mezi další časté příčiny vánočních rozepří patří takové ty zdánlivé maličkosti. Kdo umyje nádobí? Kdo snědl celou kolekci? Kdo podváděl při Člověče, nezlob se? Ale to už jsou opravdu spíš věci pro zasmání.

Obecně platí: co můžete, řešte v průběhu celého roku. Když totiž problémy necháte bublat pod povrchem, hrozí, že na Vánoce ten papiňák praskne. No a pro případ, že by létaly skleničky nebo nábytek, není od věci mít dobré pojištění. Ale to už určitě víte.


Říkal někdo „dobré pojištění“? Jedno bychom tu měli. Mutumutu je životní pojištění, které je fér, srozumitelné a bez zbytečných výjimek. A navíc vám vrací peníze za zdravý životní styl. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo.